Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[FreeBASIC] EliteTanks projekat

[es] :: Ostali programski jezici :: [FreeBASIC] EliteTanks projekat
(TOP topic, by Gojko Vujovic)
Strane: << < .. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

[ Pregleda: 49191 | Odgovora: 267 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Eurora3D Team
Nebojsa - Programer & Vodja tima
Beograd

Član broj: 120376
Poruke: 900
91.148.115.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat07.04.2008. u 23:22 - pre 3239 dana i 20h
Buy the way :) ... Zbog GPL-a obrisao sam library fajl (smatram da je ekipa koja je ovde okupljene skinula fajl za test) jer nije namenjen za javnu distribuciju trenutno pa ko se ne slaze sa GPL-om a skinuo je fajl moze da ga obrise :)
Kad stignem da je doradim postavicu je na FB sajt zajedno sa ukljucenim licencama.

 
Odgovor na temu

Lachie Dazdarian
Dean Janjic
Daj skini mi se!
Hrvatska

Član broj: 177885
Poruke: 16
77.237.96.*

Sajt: lachie.phatcode.net


Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 00:00 - pre 3239 dana i 19h
Mislio sam na obicni user-doc za gfxlib.

Što se tiče FB-a, moglo bi se prije reći da sam zaljubljenik u oldschool igre. A FB volim jer omogućava programerskom anti-talentu kao meni za u konačnici programira takvu igru.
 
Odgovor na temu

Eurora3D Team
Nebojsa - Programer & Vodja tima
Beograd

Član broj: 120376
Poruke: 900
91.148.112.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 00:55 - pre 3239 dana i 19h
Ma da antitalenat :)
Ako imas ovoliko dobrog koda onda imas bar 100 puta vise ostalog koda, a posle toliko programiranja niko nije ni pocetnik ni antitalenat.
FB je simpatican jezik. Ja sam poceo sa onim obicnim basicom i asemblerom na 64k rama pre 22 godine (kad sam imao 10 god.)
Steta sto se manje vise svi open source projekti razvijaju sporo i zavise uglavom od necije dobre volje i vremena. Kad bi neko uzeo da ga intenzivo razvija (i IDE i kompajler) FB bi za kratko vreme prestigao ono sto je danas VB6.

U vezi onog citata iz FB doca
GDI drajver ne moze da omane na win32 zato sto je to ustvari prirodni windows gui (obicni prozori sa odredjenim kod frameworkom za iscrtavanje , mouse capturing itd)
I to se samo texnicki naziva drajver inace u sustini to je taj framework (nesto slicno kao iz mog primera optimalizacije za Stefana samo naravno mnogo komplikovanije)



[Ovu poruku je menjao Eurora3D Team dana 08.04.2008. u 02:06 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 01:40 - pre 3239 dana i 18h
samo jedno pitanje, da li ce te izmene koje pravis razbiti kompatibilnost sa vistom? jer je tamo gui prebacen na directx, nema vise klasicnog gdi-a (mada verujem da je ostavljen kao backward-compatibility nisam upucen u vistu uopste)

a mozda je i ovo moje pitanje glupo... mada se nadam da cete mi oprostii jer ne znam nista oko viste :)
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
77.46.182.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 02:13 - pre 3239 dana i 17h
Ja bih jos i da dodam da GUI NIJE brzi od DirectX-a...

A evo i konkretnog dokaza u datoteci

DirectX je brzi od GDI, ali je primer limitiran na 33 FPS, tako da mozda necete videti poentu ako imate "brzu masinu".


Evo i linka ka celom "demo"-u: ovde
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 02:19 - pre 3239 dana i 17h
pa normalno da GDI nije brzi od DIrecX-a, DirectX je hardware-accelerated (gde je to moguce) dok GDI nije
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
77.46.182.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 02:21 - pre 3239 dana i 17h
Htedoh, da kazem da je bolje da se koristi DirectX driver za FB, jer radi brze.
 
Odgovor na temu

Eurora3D Team
Nebojsa - Programer & Vodja tima
Beograd

Član broj: 120376
Poruke: 900
91.148.112.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 03:11 - pre 3239 dana i 16h
Nije glupo pitanje ... doduse ni ja nemam vistu ali racunam da su api funkcije zadrzane bez obzira na engine jer u suprotnom nijedan GUI program radjen pre viste nebi radio na njoj, a radi....
Stefane jeste DX je brzi al je bas DX trosio CPU vreme ovde zbog nekih drugih stvari u frameworku. Meni je cilj bio da rasteretim procesor.
Ja sam jednostavo danas pre podne uzeo da nesto malo promenim na toj statickoj biblioteci za FB (i uspeo donekle) a kad sam ponovo popodne pogledao sajt stvorila se cela ova frka :)
Mislim nije mi cilj da usavrsavam FB biblioteke, ovo sam uradio jedino zbog ove teme i igre koja se radi ... al ako nesto usput mogu da popravim u FB popravicu
Sto se samog DX tice on iz FB-a moze da se koristi nezavisno od gfx-a. Postoji primer ...

 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
77.46.182.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 15:28 - pre 3239 dana i 4h
Ma, nije frka(taman posla), ovo je samo diskusija.

BTW: Na FB forumu sam procitao da najverovatnije postoji neki bug u DirectX drajveru za FreeBASIC. Pa je zato zauzece procesora toliko.
 
Odgovor na temu

Eurora3D Team
Nebojsa - Programer & Vodja tima
Beograd

Član broj: 120376
Poruke: 900
91.148.114.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 16:36 - pre 3239 dana i 3h
Da ... linkovana je debug verzijom jedne DX9 dll
To je kad se DX koristi posebno (ne ovo sa screenres)
Problem je jedino ako namas taj dll (a uglavnom nemas jer je debug verzija :) ) Srecom ja sam imao DX9 SDK pa sam prekopirao tu dll da bi probao FB primer.
A ovo za DX u gfx-u jos proucavam ... istina je da taj driver trosi najvise CPU vremena
 
Odgovor na temu

Lachie Dazdarian
Dean Janjic
Daj skini mi se!
Hrvatska

Član broj: 177885
Poruke: 16
212.15.176.*

Sajt: lachie.phatcode.net


Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 23:15 - pre 3238 dana i 20h
Ma dobro, možda nisam programerski anti-talent, ali sam poprilično limitiran programer. To najviše proizlazi iz činjenice da me samo interesira game dev, te naučim toliko programiranja koliko trebam da riješim neki problem tokom programiranja igre. I ne libim se da koristim tuđi kod, dok su programeri više motivirani da ga sami riješe. Baš sam na tu temu napisao jedan članak za FB community e-zine QBE. Broj s tim člankom bi trebao izaći ovaj viked, ako te zanima.

Anyway, onaj citat i fbgfx doc-a sam postavio jer po meni nema previše smisla napraviti verziju fbgfx-a koja forsira GDI ako se on može forsirati s jednostavnom komandom u kodu.
 
Odgovor na temu

Eurora3D Team
Nebojsa - Programer & Vodja tima
Beograd

Član broj: 120376
Poruke: 900
91.148.115.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 23:32 - pre 3238 dana i 20h
Pa nije celo resenje samo odabrati GDI ... ima i nekih delova c koda
Ja sam imao jednostavnu ideju da rasteretim procesor (zato sto cesto kompajlujem FB kod sa ove teme i ventilator na laptopu mi ponekad urla dok isprobavam).
Odabrao sam GDI kao drajver koji trosi najmanje CPU vremena i malo sam prilagodio kod za njega.
Da sam to uradio za DX on bi i dalje imao srazmerno najveci CPU %
Danas sam isto malo testirao fbgfx ... i ima nekih interesantnih stvari Npr jedna verzija je ordadjivala onaj Aleksandrov engine sa skoro 0% CPU grafika se iscrtavala ali je mgsloop bila presecena (mouse i key input)
 
Odgovor na temu

Eurora3D Team
Nebojsa - Programer & Vodja tima
Beograd

Član broj: 120376
Poruke: 900
91.148.115.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat08.04.2008. u 23:53 - pre 3238 dana i 20h
Stefane mislio sam na DX3D prosli put.
Vidi ovaj kod , jel imas d3dx9d.dll ?
http://eurora3d.com/files/D3DX.zip
Ironicno :) ... ovaj 3D program trosi samo 1% CPU
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
77.46.182.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat09.04.2008. u 00:45 - pre 3238 dana i 19h
Jos bolja stvar sto se nigde u njemu ne spominje sleep, a vrti se non stop u do petlji!

To znaci da sleep nije jedino resenje...
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat09.04.2008. u 00:54 - pre 3238 dana i 19h
stefane, pa i nije sleep jedino resenje, ali to je najlakse cross-platform resenje za freebasic :)
 
Odgovor na temu

Eurora3D Team
Nebojsa - Programer & Vodja tima
Beograd

Član broj: 120376
Poruke: 900
91.148.115.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat09.04.2008. u 01:28 - pre 3238 dana i 18h
Da ... a i inace u win API-u nema cekanja u msg loop i to ne pravi nikakvo zauzece u cpu
Oni su to valjda resili u tim funkcijama ...
Ovo je klasican kod za window msg loop (osim Render())
Code:

'' Enter the message loop
            dim as MSG msg 

            do while( msg.message <> WM_QUIT )

                if( PeekMessage( @msg, NULL, 0, 0, PM_REMOVE ) ) then
                    TranslateMessage( @msg )
                    DispatchMessage( @msg ) '// odavde skace na MsgProc
                else
                    Render()
                end if
            loop

 
Odgovor na temu

Dusan00000
Dusan Dragan Ilic
Zajecar

Član broj: 178280
Poruke: 7
91.150.101.*

Sajt: dusan0000.angelfire.com


Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat11.04.2008. u 10:34 - pre 3236 dana i 9h
Ova igra mi deluje zanimjivo, poznajem VB,VBS,ASM,Java,HTML(ovo necu nabrajati),C ali brate ne znam taj FreeBasic, ali ukapiracu ga za nekih mesec dana,pa ako bih mogao, prikljucio timu, ako vam nije problem sto imam 11 godina(ove godine 12).
Ako trazis ispis programa, to ce ti se odbiti
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
212.200.207.*



Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat11.04.2008. u 13:26 - pre 3236 dana i 6h
Dusane, ja ne vidim sto bi tvoje godine bile problem, mi ovde i neznamo ko koliko ima godina!

Ako znas ASM sa 11 godina, onda svaka cast...

Jedino sto ce ovaj projekt za mesec dana vec biti gotov (nadam se).
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat11.04.2008. u 21:09 - pre 3235 dana i 22h
i ja se nadam da ce ovaj projekat biti skoro gotov, posto glavni deo engine-a privodim kraju (ostalo mi da ispeglam nesto u vezi bitmap fontova i kontrola pa cu okaciti drugu draft verziju sa demoom veoma uskoro)

Dusane sto se tice godina to sasvim nije bitno, bitno je da imas znanja a kad naucis freebasic ukoliko imas dovoljno znanja ne vidim zasto se ne bi prikljucio timu... kao sto rekoh ovaj projekat ce erovatno biti gotov uskoro ali bice drugih (nadam se) tako da ce imati na cemu da se radi...
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


Profil

icon Re: [FreeBASIC] EliteTanks projekat12.04.2008. u 04:47 - pre 3235 dana i 15h
ipak sam odlucio da okacim drugu draft verziju bez fontova i ui kontrola, to sam ostavio za trecu draft inkarnaciju naseg enginea :)

elem, imate demo (main.exe) pa se igrajte :D (uvatite lopticu misem pomerite je i pustite trebalo bi da odskace)


a sto se tice cpu usage-a kod mene je ~35%


p.s. fbp vam je u \test\ folderu
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Ostali programski jezici :: [FreeBASIC] EliteTanks projekat
(TOP topic, by Gojko Vujovic)
Strane: << < .. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

[ Pregleda: 49191 | Odgovora: 267 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.