Zare,
najvise i zavisi i od toga hoces li, u daljem toku price, izradjivati te slike ili ne? Na ovom tvom primeru je to sjajno demonstrirano (za print na papir), ali ako covek nije bas uhvatio dovoljno sirok kadar i nema dovoljno "mesa" za ovako dobar crop, eto problema...
a, zavisi i od toga hoces li da slika ima "portrait" ili "landscape" orijentaciju?
ako se covek kruto drzi pravila (bar po pitanju cropa), ne znam kako bi objasnio onome ko treba da mu uradi slike kako da ih ubaci u odnos 6:4 formata, a sama "sirova" slika nije imala dovoljno prostora za dobar crop? Znas i sam, oni (ovde prevashodno mislim na radnje za izradu fotografija) po defaultu i kad im odneses sliku u odnusu 4:3 (a kamoli nekom custom) srezu gde oni misle da treba da bi je uveli u 6:4 i j..e im se dali su tebi nesto vazno srezali ili ne... a, ljudi kada slikaju decicu, ili sebi privatno drage motive, uglavnom i izradjuju te fotke, jer je lakse pokazivati i gledati slike u albumu (posebno majkama, rodbini, prijateljima...), nego zvati sve one koji bi zeleo da ih vide (ili kojima bi hteo da ih pokaze) kod sebe kuci da ih gledaju na monitoru, ma kako to tamo izgledale savrseno.
[Ovu poruku je menjao beske dana 29.02.2008. u 12:49 GMT+1]