Citat:
StORM48: Fuji FinePix S9600, Hanimex blic, bounce 90°, zum glave na Normal, ISO100 setovan, sa difuzorom. Nemerljiva je razlika kolorita i odnosa osenčenih sa eksponiranim površinama, prilikom korišćenja bounce. SVAKI ugrađeni blic je "peace of shit" u odnosu na ovo. Blagi odbljesak difuzora u očima daje dodatni "šmek" fotografiji. Razlike su pogotovo uočljive na čupavim, crnim objektima, poput onog na slici 1, a koji inače dobiju neki odvratan odbljesak, koji kontrastrira sa samim sobom.
Ovakav blic posebno pomaže kada subjekt (ili objekt, zavisi kako gledamo

) ne želi da sarađuje i non-stop se vrpolji unaokolo. To daje mogućnost korišćenja izuzetno brzih ekspozicija, koje fantastično "zamrznu" objekat fotografisanja... pardon - subjekt
Sve je ovo lepo i teoretski tacno napisano, ali... jbg sve 4 slike su ostale pod-eksponirane, prva posebno...
Sto,
nikako, ne znaci da nisu lepe... meni, takodje, kao i Dzuri treca posebno, ali i druga nista manje... prva je na zalost ostala skorz "zapusena", zadnja manje-vise...
bounce blic i difuzor su jako dobra kombinacija, ali ti je ekspozicija na prve tri slike cini mi se prekratka (na zalost, kao sto si i sam rekao, nesto se mora zrtvovati ako hoces da "ulovis" pokret)... nisi nigde naveo jesi li probao malo da eksperimentises sa tzv. "flash exposure compensation" ili, sto bi nas narod rekao kompenzovanjem snage blica... pretpostavljam da znas da je kod bounce-ovanja blicom neophodno kompenzovati snagu blica za bar +2/3, a cak i vise ukoliko je dalji zid, plafon (zavisno od cega) od kojeg bounce-ujes... a sto se difuzora tice, kad budes uzeo (ako se ne varam tako si pisao) EX580,
obavezno nadji nacin da kupis i onaj Lightsphere dodatak za njega... proverena stvar, imas cak i test za njega, znas vec gde, i... u praksi on zaista "radi", kada ja blic u pitanju, odlicno.
btw. vreme je za slike sa 40D, batali vise taj Fuji
Pozz