Pozzdrav Stipe.
Ovu plazmu koju cemo da napravimo ja i moj imenjak za firmu njegovog ćala je 1500x2000 mm .Marko2 je mašinski inženjer pa smo rešili u saradnji sa flexmatikom i par srpskih firmi da izgleda sledeće:
Napravimo prvo osnovu na koju će se spustiti portal koji se kreće napred nazad duž ovih 2000mm .
Pokretaće ga dva vretena sa obe strane pomoću step motora od 2Nm . Rešili smo se za dva vretena da bi izbegli usukivanje konstrukcije posle habanja pojedinih delova kao što su klizni linearni ležajevi . Takođe , može da dođe do smanjene tolerancije usled vibriranja tako dugačkog vretena po z osi .
Ako se koristi Iselova oprema , a to stiže u kit kompletima , celokupna konstrukcija od aluminijuma , rešetke čelične , sa profesionalnim kontrolerom luka ,znači sve nemaško , ova CNC plazma košta 8000 evra .
Ako mi napravimo konstrukciju i rešetke,napravimo portal , to može da umanji cenu oko 2000 evra. Moralo bi sve da se nosi kod strugara da iskrati profile i obradi mesta varova na strugu ili glodalici (gde već) da bi dobili prav ugao u granicama nama potrebne tolerancije .
Pored ovih vretena postoji jeftinija varijanta , uz pomoć zupčastih kaiševa . Ako se oni koriste , onda bi za pogon trebao da bude servo motor ybog udarnih momenata . Ostalo bi da se reši pitanje zatezanja kaiša . Ova verzija je jefinija još 2000 evra , ali treba imati u vidu trajnost kaiševa.
Legalan softver i distribuciona kartica koštaju 1200evra. Drajveri od 200evra pa na više .
Što se tiče glave dizni i pogonske mašine koristili bi profesionalno rešenje plazmu Cutmaster 81 za oko 2200 evra sa svim troškovima iz Amerike,kontaktirao sam ljude . Znači 80A nominalne struje . Inače u Srbiji za isti uređaj uvoznik traži 3000 evra+pdv ,ali ostaje problem garancije ako se nabavi iz Amerike.
Paljenje i gašenje luka je uključeno u uređaj za kontrolu visine . U uređaj se dovodi signal a tehnika uređaja na osnovu signala pali ili gasi luk .
Već je e-motion na prethodnoj stranici dao link ka THC300 pa pogledaj kako je tehnički rešeno pitanje kontrole paljenja luka .
Moja firma isto vari prohrom mig , tig i rel postupkom , jer prave cisterne za mleko i laktofrize . Mnogo nam problema zadaje crtanje i ručno isecanje elipsi,pogotovo većih pa zato nabavljamo delove za cnc i počinjemo da tražimo i jeftinija rešenja od flexmatica .
Što se preciznosti tiče Marko2 insistira na reda 100 mikrometara , pa će to biti vodilja prilikom odabira opreme .
Inače na ovo što nudi Flexmatic za 8000 do 10000 evra , tvrde da 10 godina ne može da se pojave vantolerancijske greške niti kvarovi .
Da li je moguće , ne znam ...proceni sam .
[Ovu poruku je menjao guja011 dana 23.03.2008. u 18:37 GMT+1]