Bobane, dobrodošao na ES
Da li će ćoškovi biti mutni zavisi najviše od dimenzija senzora (u slučaju da se radi o FF objektivima, naravno).
24-105 L dugo koristim na EOS-u 5 D (jer je to jedinstven FF all-round objektiv), i navikao sam na to. Štaviše, ne postoji objektiv (osim zveri tipa EF 300mm f2,8 L i sličnih prajmova), koji na 5 D nema mutne ćoškove.
Ovo je prvi put da sam ga navrnuo na krop telo i malo sam se iznenadio kada sam video da to na 24mm može i tada da se uoči (mada, istini za volju, to sam mogao i ranije da sračunam).
Što se tiče reklamacije kod prodavaca, koliko ja znam, u principu ne bi trebalo da bude problema. Mada, dosta zavisi i od njihove lične procene konkretnog problema i od toga koliko im kvalitetno određeni problem argumentuješ.
Nego, interesatno je ovo što si rekao za Dcresource, sad pogledah da je i Džef (koga inače veoma cenim) akcentovao fokus probleme na 450 D koje sam spominjao u više navrata.
Izgleda da su opasno usprskali sa tim, jer kao što rekoh, lažna potvrda fokusa pri dobrom svetlu je nedopustiva za DSLR aparate.