Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Excel] Izracunavanje kombinacija

[es] :: Office :: Excel :: [Excel] Izracunavanje kombinacija

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 30061 | Odgovora: 47 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

rema76

Član broj: 170464
Poruke: 9
195.252.79.*



Profil

icon [Excel] Izracunavanje kombinacija23.01.2008. u 22:06 - pre 2374 dana

Za onoga ko dobro poznaje materiju ovo ne bi trebalo da predstavlja problem.Hocu da nateram EXCEL da mi izracuna sve moguce kombinacije n od k npr. 2 od 8, ukupno ih ima 28.Dakle treba mi 1*2+1*3+1*4+1*5+1*6+1*7 i td. Da ne bih pesacio i kuckao satima verujem da postoji formula koja univerzalno resava ovaj problem za razlicite kombinacije dakle ne samo za navedeni primer 2 od 8.
Veliko hvala unapred !
 
Odgovor na temu

timmy
Jovan Timotijevic

Moderator
Član broj: 37087
Poruke: 619

Sajt: www.e-tim.net


Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija23.01.2008. u 22:13 - pre 2374 dana
Evo dva nacina za "2 od 8":

Code:
=FACT(8)/FACT(2)/FACT(8-2)


ili jednostavnije

Code:
=COMBIN(8,2)


tj "n od k" bez ponavljanja je
Code:
=COMBIN(k,n)


Pozdrav
 
Odgovor na temu

rema76

Član broj: 170464
Poruke: 9
195.252.79.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija24.01.2008. u 19:31 - pre 2373 dana i 3h
Laptopovi

Ma da Timyy prijatelju ali stvar je ipak malo komplikovanija za taj vid izracunavanja koji si ti objasnio mi i ne treba excel. Hajde da ovako postavimo stvari, programcic mi konkretno treba da bih izracunavao kombiancije za kladjenje, dakle ako je u celiji A1 koeficijent 1.85, celija A2-1.95, A3-2.3, A4-1.73, A5-1,6, A6-2,5, A7-1.8, A8-1,55.Odigra se komb 2 od 8, i jasno je da ih ima 28, to nije problem, ali treba mi nesto sto ce svaka 2 moguca koeficijenta da pomnozi i sabere i tako svih 28. S'tim sto ne mora da bude bas 2 od 8 moze i 3 od 7 i td, kladionicari ce vec znati o cemu pricam.
Nadam se da se sada bolje razumemo.
 
Odgovor na temu

anakin14

Član broj: 73683
Poruke: 769
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija25.01.2008. u 07:58 - pre 2372 dana i 15h
pa nisi to trazio u prvoj poruci :)

evo - u mom primeru racuna i lista proizvode svih kombinacija 2 od n. mozes dodati koliko hoces kvota - recimo 20 i on ce racunati 2 od 20 i izlistati sve kombinacije
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

rema76

Član broj: 170464
Poruke: 9
195.252.79.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija25.01.2008. u 13:27 - pre 2372 dana i 9h
Bravo care upravo to trazim, ali ti si ovde ogranicen na 2 od n a sta ako ja hocu recimo 4 od 16 ?
 
Odgovor na temu

rema76

Član broj: 170464
Poruke: 9
195.252.79.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija25.01.2008. u 13:37 - pre 2372 dana i 9h
A i jos nesto, u koloni D bi morala postojati formula koja ce racunati kombinaciju koju je on prethodno izlistao, i kako ga naterati da izlista sve moguce kombinacije k od n i da ih sam pomnozi i sabere ?
 
Odgovor na temu

rema76

Član broj: 170464
Poruke: 9
195.252.79.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija25.01.2008. u 13:57 - pre 2372 dana i 9h
Da jasno mi je nisam uvezao macro, trebalo je security staviti na low, ovo je vec neko programiranje u koje nisam bas upucen. Ako poznajes materiju i ako ti nije tesko odradi mi taj macro za varijantu 4 od 16 bio bih ti veoma zahvalan.
 
Odgovor na temu

anakin14

Član broj: 73683
Poruke: 769
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija25.01.2008. u 16:59 - pre 2372 dana i 6h
U mom primeru mozes izracunati i 2 od 16 to jest 2 od n samo treba da dodas kvote u koloni a, znaci koliko kvota ima u koloni bice n u izrazu k od n.
Sto se tice 4 od n i za ostale mogucnosti moraces da sacekas malo. Probacu da uradim.evo okacio sam primer.



[Ovu poruku je menjao anakin14 dana 25.01.2008. u 18:42 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

timmy
Jovan Timotijevic

Moderator
Član broj: 37087
Poruke: 619

Sajt: www.e-tim.net


Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija26.01.2008. u 01:14 - pre 2371 dana i 21h
Mislim da ce ovo biti resenje problema. Pogledaj primer u prilogu koji
za date kvote utakmica i odabrani sistem (ogranicio sam ga na 10
dogadjaja) racuna dobitak.

Poenta je u funkciji koja racuna sve kombinacije, a zatim izmnozimo
date kvote i saberemo dobijene proizvode. Na kraju sve to podelimo
sa brojem kobinacija (pod uslovom da sam ja dobro shvatio kako
kladionice racunaju dobitke).

Funckija MChooseN je primer rekurzivne funkcije koja pronalazi sve
kombinacije bez ponavljanja, zatim prodjemo kroz celu kolekciju i
izracunamo dobitak. Iskreno, ne secam se vise odakle sam je "pokupio"
da navedem ime autora.

Mogli bismo ovo dalje da razradimo i da uvedemo odabiranje onih
utakmica koje su pogodjene pa da racunamo ne samo maksimalan vec
i realan dobitak, da dodamo cenu po kombinaciji i da izracunamo sve
to u dinarima...

Pozdrav

P.S. Evo koda koji je upisan u Modulu...


Code:

Public Function Dobitak() As Single
Dim M As Integer
Dim N As Integer
Dim I As Integer
Dim J As Integer
Dim solutions As Collection
Dim txt As String
Dim Total As Single
Dim subtotal As Single
    Application.Volatile
    Total = 0
    Set solutions = New Collection
    M = [sheet1!e2]
    N = [sheet1!e1]
    MchoseN N, 1, M, solutions
    For I = 1 To solutions.Count
        txt = txt & solutions(I) & vbCrLf
        subtotal = 1
        For J = 1 To N
            subtotal = subtotal * [Sheet1!B1].Offset(Mid(solutions(I), (J - 1) * 2 + 1, 2), 0).Range("A1").Value
        Next J
        ' Debug.Print solutions(I) & " = " & subtotal
        Total = Total + subtotal
    Next I
    ' Debug.Print "Total = " & Total
    Dobitak = Total / [sheet1!e3]
End Function

Private Sub MchoseN(ByVal N As Integer, ByVal first_allowed As Integer, ByVal last_allowed As Integer, ByVal solutions As Collection)
Dim I As Integer
Dim txt As String
Dim partial_solutions As Collection

    ' If N < 1, we don't need to pick any more
    ' items.
    ' If N > last_allowed - first_allowed + 1,
    ' there are too few items for a solution.
    ' If N = last_allowed - first_allowed + 1,
    ' all the items must be in the solution.

    If N < 1 Then
        ' We don't need to pick any more.
        ' Do nothing.
    ElseIf N > last_allowed - first_allowed + 1 Then
        ' There are not enough items.
        ' Do nothing.
    ElseIf N = last_allowed - first_allowed + 1 Then
        ' All the items must be in the solution.
        txt = Format$(first_allowed, "00")
        For I = first_allowed + 1 To last_allowed
            txt = txt & Format$(I, "00")
        Next I
        solutions.Add txt
    Else
        ' Get solutions containing first_allowed.
        Set partial_solutions = New Collection
        If N = 1 Then
            partial_solutions.Add ""
        Else
            MchoseN N - 1, first_allowed + 1, last_allowed, partial_solutions
        End If

        ' Add first_allowed to make the full
        ' solutions.
        For I = 1 To partial_solutions.Count
            solutions.Add Format$(first_allowed, "00") & _
                partial_solutions(I)
        Next I

        ' Get solutions not containing first_allowed.
        Set partial_solutions = New Collection
        MchoseN N, first_allowed + 1, last_allowed, partial_solutions

        ' Add these to the solutions.
        For I = 1 To partial_solutions.Count
            solutions.Add partial_solutions(I)
        Next I
    End If
End Sub
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

rema76

Član broj: 170464
Poruke: 9
195.252.79.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija26.01.2008. u 11:50 - pre 2371 dana i 11h
Dakle drugari nemam reci, ovo je jos jedan dokaz da je jako dobro poznavati rad sa macroima i programiranje u odredjenoj meri. Drago mi je da smo brzo i efikasno razvili temu, ovo ce mnogim kladionicarima biti od velike koristi i nadam se ustedeti kintu.
Imate vecheru od mene kada se vidimo :).
Pozdrav za Kragujevac !
 
Odgovor na temu

rema76

Član broj: 170464
Poruke: 9
195.252.79.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija26.01.2008. u 13:34 - pre 2371 dana i 9h
Evo upravo sam razmotrio i Timmyev predlog, sta reci, jako lepo, jako lepo, ali je steta sto smo ograniceni na 10 tipova iz prostog razloga sto je u proseku max. dozvoljenih tipova po tiketu 16 a sto je vise tekmi po tiketu veca je i mogucnost da im se uzima novac.
 
Odgovor na temu

anakin14

Član broj: 73683
Poruke: 769
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija26.01.2008. u 14:13 - pre 2371 dana i 8h
zapravo - sto ise utakmica igras - manja je verovatnoca da se uzme novac...
 
Odgovor na temu

rema76

Član broj: 170464
Poruke: 9
195.252.79.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija26.01.2008. u 17:52 - pre 2371 dana i 5h
Apsolutno si u pravu sto se tice igranja u fixu ali sistem je nesto drugo.
 
Odgovor na temu

anakin14

Član broj: 73683
Poruke: 769
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija26.01.2008. u 19:08 - pre 2371 dana i 3h
zapravo u ako imas n dogadjaja sa x mogucis ishoda imas ukupno x^n kombinacija i verovatnoca da je tvoja kombinacija ishoda iznosi p = 1/x^n

uvodjenjem sistema k od n povecavas verovatnocu posto ne moras da pogodis ishod za n vec za k dogadjaja pa je verovatnoca da u x^n ishoda pogodis neki od n!/(n-k)!/k! jednaka n!/ ( (n-k)! * k! * x^n

ako dodamo jos jedan dogadjaj imamo verovatnocu (n+1)! / (n + 1 - k)! * k! *x^(n+1)

odnosom verovatnoce sa n i verovatnoce sa n+1 dolazimo do sledeceg izraza : p(n)/p(n+1) = (1-k/(n+1)) * x

iz cega sledi da povecanje verovatnoce povecanjem broja dogadjaja moze biti samo ukoliko zadovoljavamo sledeci uslov : k / n+1 > x-1 / x

sa obzirom da je x pozitivna celobrojna constanta kada n tezi beskonacnosti k / n+1 tezi nuli a verovatnoca se svakim povecanjem broja dogadjaja smanjuje.

Inace ovo je jedna od mnogih zabluda kladionicara, da se povecanjem broja dogadjaja u sistemu povecava i verovatnoca da ce da dobiju...
Slicno kao kad igraci ruleta misle da ako padne 20 puta crveno da je veca verovatnoca da padne crno... inace verovatnoca da padne crno je ista i posle 1000000 crvenih i iznosi 0.4865.

Pozdrav!
 
Odgovor na temu

timmy
Jovan Timotijevic

Moderator
Član broj: 37087
Poruke: 619

Sajt: www.e-tim.net


Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija26.01.2008. u 20:11 - pre 2371 dana i 2h
Citat:

@rema76
Evo upravo sam razmotrio i Timmyev predlog, sta reci, jako lepo, jako lepo, ali je steta sto smo ograniceni na 10 tipova iz prostog razloga sto je u proseku max. dozvoljenih tipova po tiketu 16


Za celiju E2 promenite Data/Validation/Max na recimo 16
i u koloni B unesite kvote za do 16 dogadjaja i - eto prosirili smo max
broj dogadjaja u sistemu.

Tehnicki gledano ovaj programcic bi radio za do 99 dogadjaja/utakmica

Pozdrav

P.S.Ako nekoga zanima mogao bih u nekoj od tema da vam prikazem
neke od par hiljada skracenih sistema koji su po meni mnogo interesantniji
za igranje, mozda manje dobitka donose, ali je i ulaganje manje nego
u pune sisteme.
 
Odgovor na temu

rema76

Član broj: 170464
Poruke: 9
195.252.79.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija27.01.2008. u 13:19 - pre 2370 dana i 9h
Pa da jednostavno, samo treba znanje znati.
Hvala Timmy
Sto se tice skracenih, procesljao sam jako puno i nisam statisticki zadovoljan jer ti zapravo neznas unapred koju ces tekmu da puknes pa tako neznas koju komb. da skratis.
 
Odgovor na temu

timmy
Jovan Timotijevic

Moderator
Član broj: 37087
Poruke: 619

Sajt: www.e-tim.net


Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija27.01.2008. u 19:33 - pre 2370 dana i 3h
Evo ti nove verzije koja ispisuje na ekranu sve kombinacije i njihove kvote.

Sto se tice skracenih njihova je poenta u smanjenoj uplati a da garantuju
odredjeni dobitak ako ispunis uslov iz sistema bez obzira koje dogadjaje
pogodis.

Pozdrav
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

konislav

Član broj: 52073
Poruke: 520
77.28.128.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija06.09.2009. u 03:46 - pre 1782 dana i 20h
Sa aspekta poznavana excel-a i VBA programiranja, sve gore navedeno je besprekorno uradjeno. Medjutim sa aspekta primene kod kladjenja, prilozene se aplikacije moraju doraditi. O cemu se naime radi, koliki ce biti dobitak kod sistema pr. 2 od 5, ako imamo pogodjeno tri ili cetiri utakmice, a koliki je dobitak kod svih pet pogodjenih.
 
Odgovor na temu

timmy
Jovan Timotijevic

Moderator
Član broj: 37087
Poruke: 619

Sajt: www.e-tim.net


Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija06.09.2009. u 09:59 - pre 1782 dana i 14h
Naravno, nije ni osnovni cilj bio da napravimo "program" za obracun dobitaka, ali evo nesto sto bi ti moglo biti interesantno.

Na prvom listu je tabela kombinacija za odabrane sisteme.


Na drugom listu je tabela minimalnih kvota na koje treba igrati u pojedinim sistemima kako bi garantovali povracaj uloga ako
osnovni uslov sistema bude zadovoljen.


Na trecem listu je primer izracunavanja uloga i dobitaka za razne sisteme, ali je radi jednostavnosti uzeto da se radi sa istim
(prosecnim kvotama) po dogadjaju/utakmici.


Ali ono sto bi trebalo da je jos zanimljivije je skracivanje sistema radi manjeg broja kombinacija....

Pozdrav
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

konislav

Član broj: 52073
Poruke: 520
77.28.134.*



Profil

icon Re: [Excel] Izracunavanje kombinacija06.09.2009. u 18:44 - pre 1782 dana i 5h
Potpuno se slazem sa tobom da nije osnovni cilj napraviti program za obracun podataka kod kladjanje, ali zasto ne doraditi vec postojecu aplikaciju i napraviti je jos korisnijom.

Evo sta ja koristim kod kladjenja, a u kontekstu je zadate teme. Moja je aplikacija napravljena iskljucivo za moje potrebe i relativno je limitirana. Normalno ja imam objasnjenje zasto je to tako, medjutim ako bih se upustio u objasnjenje mog nacina kladjenja ova bi tema otisla u off. Ukoliko ima interesovanja i volje za otvaranje teme na temu primena softvera kod kladjenja, mozemo otvoriti novu temu pa tamo iznositi svoja razmisljanja u uradjene aplikacije.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Office :: Excel :: [Excel] Izracunavanje kombinacija

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 30061 | Odgovora: 47 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.