Citat:
calimero
nazalost, x86 je mainstream u desktop i laptop sferi iako je najlosija arhitektura
Proizvode ne prodaje "arhitektura". Intel ima najsavrseniji proces i u stanju je da ispuca ono sto trziste trazi - brze procesore koji trose manje energije. Arhitektura je mrtvo slovo na papiru ako nije u stanju da bude implementirana boljim procesom.
Mozemo mi da teoretisemo o arhitekturama do sutra - ali je fakat da Intel vec vise decenija ima totalno liderstvo u procesu izrade, sto na kraju znaci da su medju retkima koji mogu komotno da ispune zahteve industrije za volumenom.
Sam Intel ima vise fabrika za izradu procesora nego svi njegovi konkurenti zajedno.
Citat:
x86 je smece koje je trebalo odavno da ide u penziju; i na ars tehnici ima odlicnih clanaka na temu PowerPC vs x86 ...
Ovo je totalno pateticno, bas kao i AMD-ov "true Quad Core"... mislim, pokazalo se koliko je Core 2 Duo bio brzi od RISC Apple masina kada je Apple izbacio prve Intel prototipe na svim aplikativnim benchmarcima - i to mu je to. Sve price o arhitekturi i ostalim teorijama su jednostavno pale u vodu.
To jedino moze da zanima teoreticare i low-level programere - ono sto je bitno za ostatak sveta da su C2D masine brze renderovale modele, brze kompresovale video, itd.. itd... Sta ti onda vredi arhitektura :)
Ovakva apologetika me podseca na pobornike Modula programskog jezika - koji se kunu u "cistocu" tog jezika i njegov kvalitet u odnosu na C++ ali su Modula
implementacije totalni neopevani krs u odnosu na moderne C++ implementacije a o podrsci da ne pricamo - a ono sto zanima nas u realnom svetu je
implementacija a ne teorija.
A kad je implementacija u pitanju, Intelovi moderni procesori su se pokazali boljim i to je jednostavno neoborivo.
Citat:
* Resistant is futile se nastavlja - nazalost intel planira da prebaci x86 i u palmtop svet. iskreno se nadam da nece u ovome uspeti u tome. ja navijam za prirodni ARM RISC ;) mnogi smatraju da je nemoguce napraviti x86 procesor da bude jednako efikasan kao i ARM no videcemo...
Khm, rado bih rekao par stvari o Menlow-u ali ne smem zbog NDA - jedino sto mogu reci da ce to biti jedan izuzetno dobar cip, gde ce se ponoviti ista prica - ARM mozda ima efikasniji "instructions per clock" indeks, ali mogu samo da sanjaju da pariraju Intel-u u procesu izrade ;-)
32nm Menlow ce prilicno biti mocniji od ARM-ova u 2009-toj godini ne zbog arhitekture nego zbog procesa izrade koji ce smanjiti potrosnju i omoguciti brzu egzekuciju ;-)