i komentar na silverthorn i Anandov tekst:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3230
(sa drugog foruma)
nisam ni poceo da ga citam a vec mi se svidja recenica: "yet hardly anyone is talking about it"...
ja mislim da ce ovo biti najveci bum, mnogo znacajnije od highend procesora jer vec sam rekao: u buducnosti svi ce voziti uredjaje sa ovim lowpower procesorima, highend ce koristiti samo odabrani odnosno sigurno svi clanovi bench foruma
EDIT:
xexexe... kakav je kralj ovaj Anand..
- "I've often referred to Silverthorne as the processor Apple wanted to use in the iPhone"
... stvarno treba da testira komponente sa stopericom i to je to ! Kao sto se nalupetao oko Cell procesora pa je do kraja sklonio clanak ako se neko seca... i naravno pobrisao sve komentare. ali jos uvek imam negde na harddisku screenshootove toga
- "Mobile Internet Devices, or MIDs, they are small devices that can be used to browse the web, check email, use chat clients, play music, view photos, etc.."
izgleda da su nemci bili u pravu kad su rekli da iPhone nije telefon vec da je to skup usluga
i izgleda da je Apple opet prvi - reinvented phone. (ovo ovde je velika tacka - sve ce se lepo videti za par godina; bas me interesuje sta ce reci hejteri koji su pricali: "iPhone nema MMS hahaha, kakvo smece od telefona" )
- "These MIDs will either run Vista or Linux, the majority being Linux due to lower system requirements and cost."
a zasto ne bi vozili Windows CE ? jer je to corsokak??
- "Silverthorne based MIDs will be able to run the "full Internet" including Flash, whereas the iPhone can't."
e sad ga je bash lupio! vec su ljudi iz Adobea rekli samo da cekaju SDK; Apple nije mogao sam da ga implementira iz pravnih razloga - tj. Adobe mu najverovatnije ne bi dao source a oni sami (Adobe) nisu imali SDK.
"Full internet including Flash" - ARM11 u iPhoneu trenutno radi na 400MHz (412MHz od verzije 1.1.2), sam chip u iphoneu moze da ide do blizu 700MHz; iPhone nema Javu - ARM11 u iPhoneu ima Jazelle DBX (Direct Bytecode eXecution).
dok su drugi pricali nema MMS (i ne znam koje jos gluposti...) ja sam samo govorio da nema Flash i Javu i da su to jedini pravi nedostaci (osim fizicke tastature ) a kako se stvari odvijaju dobice i jedno i drugo svaka im cast!
joj kako volim kad sam u pravu...
- "The problems with UMPCs (Ultra Mobile PCs) were numerous; you need a custom UI for a device that small, most of the devices failed miserably in this regard. The Vista UI just doesn't scale well down to that small of a size. "
cini mi se da Apple vec ima jedan novi UI...
i onda kao nisu inovatori... c c c