Predstavljam firmu koja se bavi uvozom, izvozom, trgovinom, online prodajom, izdavaštvom, sklapanjem i prodajom računara i servisom istih.
Koristim Pantheon 5 od kraja 2004 godine, jedna RE i jedna SE, implementacija softvera bila bolna duga...itd, znate kako to već ide "Ma softver je najbolji na svetu (jedino što tu i tamo puca - pr.aut.), Help na 8000 strana! (od toga dve trećine na slovenačkom, a svega 5-10% upotrebljivo sa verzijom koju koristite i to uglavnom za delove koji se intuitivno mogu i samostalno rešiti), jeftina implementacija (he-he-he)...itd". Zbog ekstremnog nezadovoljstva podrškom (čast izuzecima, ali su oni bili toliko prezauzeti da nisu mogli stizati na vreme) nisam želeo da plaćam podršku za 2006 i 2007, jer istu, kao i upgrade nisam ni koristio...itd.
U međuvremenu, zbog povećanja obima poslovanja, javila se potreba za povećanjem broja licenci Pantheona (još 2-3 RE licence) i onda nastupa moj šok. Bestidnici traže da im platim neku "istorijsku vrednost" softvera, da bi ispunio prvi uslov da mi prodaju nove licence. Drugi je da za sve postojeće plus za one koje ću da kupim sklopim ugovor o održavanju i nadogradnji u vredonsti od 13.5% od vrednosti isporučenog softvera na godišnjem nivou!!! Posle ovoga sam spustio slušalicu da mu ne bi majku majčinu radovao.
E sad vas molim da mi pomognete oko dileme da li ostati na tom istom Pantheonu i platiti reket ili preći na NAV ili NAV Express?
Voleo bi da mi neko ko ima iskustvo u radu ili implementaciji oba da komentar, njihove objektivne i komparativne prednosti i mane.
Posebno me interesuje sledeće vezano za NAV/NAV Express:
Kakva je analitika i izveštaji prodaje, nabavke, zaliha, protoka novca (cash flow) po kupcu i sumarno u NAV/NAV Express u odnosu na Pantheon?
Da li je moguće vođenje kompletnog knjigovodstava prema važećem zakonu?
Cena implementacije i obuke do 5 zaposlenih u korišćenju NAV/NAV Express?
Postoje li bitne razlike između NAV/NAV Express? Ako da, da li je moguće dodavati naprednije funkcije kao samostalne module (Pantheon to podržava)?
Da li je moguće personalizovati cenovnike?
Da li je moguće pratiti poslovanje pojedinačnog komercijaliste prodavca po kupcu, artiklu, naplati i unakrsna poređenja?
Koliko je duboka integracija sa Office paketima?
Da li je u sklopu NAV/NAV Express dolazi integrisano rešenje onlajn prodaje (B2B i dućan)?
Molio bi vas da što je moguće pre ostavite svoje komentare jer do kraja sedmice moram da odlučim šta ću da radim.
Unapred zahvalan
P.S. Ako neko smatra da mi može preporučiti jeftiniji i funkcionalniji softver (uključujuči i cenu implementacije i održavanja) spreman sam da razmatram i to rešenje.

Pantheon 5 vs MS Dynamics NAV/NAV Express?
Re: Pantheon 5 vs MS Dynamics NAV/NAV Express?