Pozdrav svima!
Sada koristim Fuji F31, ali mislim da je vreme da pređem na dSLR.
Od svih tela, izbor je pao na Nikon D80 ili Canon 40D/400D, mada mislim da nemam potrebe za 40D i da bi to bilo bacanje para.
Međutim, ovo je samo prividna dilema jer su ovo aparati iz različitih tabora koji traže različite objektive, tako da će izbor zavisiti isključivo od objektiva. I tu dolazimo do dela gde mi je potreban savet.
Uz Nikon bi, naravno, najbolje išao famozni Nikkor 18-200mm F/3,5-5,6G DX VR. Koliko sam video, ovaj objektiv ima problema sa geometrijom na širokom području, tako da bih ga kasnije dopunio sa Nikkor 14-24mm F/2,8G (ili Sigma 10-20mm F/4-5,6 EX DC HSM? Vidim da ga je Nebojša nahvalio na testu). Problem je samo što se ovaj objektiv ne isporučuje u kompletu sa telom, tako da bih morao da ga kupim odvojeno. Znači, u samom startu bi bio 18-135mm F/3,5-5,6G DX.
Koliko znam šta hoću za Nikon, toliko je problem za Canon. Koliko sam ja našao, jedini objektiv koji bi mi koliko-toliko odgovarao je Canon 17-85mm F/4-5,6 IS USM. Mada, samo F4...
Šta mislite o ovom izboru i koji bi objektiv preporučili pristojnog kvaliteta za Canon, sa najmanje 5x zumom i IS, a da nije L? Svi predlozi i primedbe su više nego dobrodošli.
I još da napomenem da bih aparat koristio isključivo za amatersko slikanje, bez ikakve namere da zaradjujem na njemu. Znači: izleti, zezanje sa društvom, turistička putovanja (zato i moram da imam pristojan širokougaoni objektiv sa dobrom geometrijom), tako da bih hteo da izbegnem situaciju da 30 puta u toku dana menjam objektive na sred ulice.
U suštini, više mi se sviđaju Canonove slike i ne bih razmišljao ni trenutka kad bi imao objektive kao Nikon. Zato od Nikona u obzir dolazi samo D80, i to zbog mnogo boljih objektiva.

Nikon objektivi protiv Canon tela

Re: Nikon objektivi protiv Canon tela