Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Spajanje porodice

[es] :: Vodič za emigraciju :: Spajanje porodice

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 35294 | Odgovora: 74 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Slovenija2
Programer
Zrenjanin

Član broj: 162795
Poruke: 1
125.243.219.*Profil

icon Spajanje porodice13.11.2007. u 12:40 - pre 139 meseci
Dobio sam posao u Sloveniji, pa me zanima kako da dovedem devojku da zivi samnom. Verovatno bih mogao naci neki posao za nju i da posle ona sama izradi radnu dozvolu, ali posto ceo taj proces traje dugo, da li ona moze odmah da dodje i da radi na osnovu toga da ja vec imam radnu dozvolu? Kako ide cela ta procedura? Da li je neophodno da smo u braku, ili se priznaje i "de fakto" status da smo zajedno vec vise godina? Znam da za Novi Zeland postoji ovako nesto...
 
Odgovor na temu

zmau
Dragan Jovanović
programer
Šabac

Član broj: 80834
Poruke: 288
195.46.55.*+80 Profil

icon Re: Spajanje porodice14.11.2007. u 12:17 - pre 139 meseci
Baš imam istu situaciju. Slovenci u principu traže da prvo sediš i šljakaš godinu dana tamo, pa onda možeš da podneseš zahtev za spajanje porodice :(. Međutim, ima fora. Aj, da ne prepričavam :
Citat:

<Firma> can apply-ask for Slovene Ministry for Economics for recommendation to achieve permission that your wife can come stay with you in Slovenia immediately – before one year. In case Ministry issues positive recommendation (I was said that – regarding our references and your competences – this should not be a problem) – your wife can also apply for paper to get the permission to reside in Slovenia (see attachment).
The procedure to get the recommendation by Ministry should last 1-2 month and then another month to get permission to reside in Slovenia.


Među dokumentima potrebnim za apliciranje pominje se i venčani list. Ne znam kako je bez njega i verujem da je komplikovanije nego otići u opštinu i venčati se. Što smo nas dvoje i uradili pre par nedelja.

To je što se tiče njenog dolaska. Što se tiče zapošljavanja, pravo da ti kažem i dalje nemam pojma.
it works on my machine
 
Odgovor na temu

kristina123
Bozunovic Kristinak2

Član broj: 196768
Poruke: 2
79.143.163.*Profil

icon Re: Spajanje porodice13.10.2008. u 11:37 - pre 128 meseci
O kakvoj se fori radi?
 
Odgovor na temu

zmau
Dragan Jovanović
programer
Šabac

Član broj: 80834
Poruke: 288
88.200.65.*+80 Profil

icon Re: Spajanje porodice15.10.2008. u 09:06 - pre 128 meseci
Pa, opisao sam foru. Šta ti konkretno nije jasno u prethodnom postu ?
it works on my machine
 
Odgovor na temu

deki77

Član broj: 21596
Poruke: 1570
79.101.72.*+164 Profil

icon Re: Spajanje porodice15.10.2008. u 09:31 - pre 128 meseci
Citat:
Česta pitanja za rad u Sloveniji

Ko može raditi u Sloveniji?
U Republici Sloveniji se mogu, bez radnih dozvola, zapošljavati radnici iz novih i starih država članica EU i država članica EGP (Norveška, Liechtenstein, Island) te Švicarske i njenih članica. Stranci iz tz. "trećih država" (koje nisu članice EU) se u Sloveniji mogu zaposliti samo ako prethodno dobiju radnu dozvolu. Radna dozvola je dokument, na podlozi kojeg može domaći ili inozemni poslodavac zaključiti ugovor o zaposlenju ili ugovor o djelu, odnosno vršiti drugu aktivnost sa strancem. Izdaje se kao lična radna dozvola, dozvola za zaposlenje ili dozvola za rad.

Koji su uvjeti da se dobije Radna dozvola?
Stranac i poslodavac moraju za dobijanje radne dozvole ispunjavati uslove određena Zakonom o zapošljavanju i radu stranaca, a koji se razlikuju za svaku vrstu dozvole.

Dozvola za zaposlenje se može izdati pod uslovom da u evidenciji zavoda za zapošljavanje nema odgovarajućih nezaposlenih osoba i ukoliko su ispunjeni i slijedeći uslovi:

* da je poslodavac propisno registrovan ili upisan u poslovnom registru;
* da je poslodavac prijavio slobodno radno mjesto;
* da nije iskorištena kvota za taj oblik zaposlenja;
* da stranac ispunjava uslove koje zahtijeva poslodavac;
* da poslodavac sa svoje strane priloži potpisan ugovor o zaposlenju;
* da poslodavac i stranac nemaju zabranu novog zapošljavanja ili rada.


Što je potrebno od dokumentacije i ko daje vizu i garanciju?
Radna dozvola omogućava strancima rad, odnosno zaposlenje i podloga je za pridobijanje boravišne dozvole, a koja je posebna dozvola i izdaje je slovenska diplomatska konzularna predstavništva, odnosno upravne jedinice u RS. Molba za izdavanje dozvole za privremeno prebivalište se predaje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Slovenije u inozemstvu ili kod ovlaštenog organa u Sloveniji, ako zakon tako određuje. Stranac mora uz molbu za izdavanje boravišne dozvole priložiti dokaze o ispunjavanju slijedećih uslova: stranac mora imati važeću putnu ispravu koja važi najmanje tri mjeseca duže od planiranog boravka u Sloveniji, odgovarajuće zdravstveno osiguranje i zagarantovana sredstva dovoljna za život za vrijeme boravka u državi, odnosno mora ta sredstva imati obezbijeđena na neki drugi način. Za izdavanje dozvole za privremeni boravak, stranac mora ispunjavati i jedan od zakonom određenih razloga zbog kojih želi boraviti u Republici Sloveniji, kao što je npr. zaposlenje ili rad ili spajanje porodice, koja ima dozvolu za boravak u RS, sa strancem. Svu dokumentaciju stranca, koja je potrebna za dobijanje dozvole, slovenski konzulat pošalje upravnoj jedinici kod koje će stranac imati privremeni boravak u Sloveniji. Upravna jedinica odluči, da li da odobri dozvolu za (prvi) boravak stranca i pošalje naljepnicu /dozvolu/ u matičnu državu radnika na slovenski konzulat.

Kada odobrena dozvola za boravak dospije nazad u konzulat, stranac je podigne u obliku naljepnice u njegovoj putnoj ispravi. Dobijanje dozvole za boravak se plaća (od 35 do 60 €). Troškove te takse stranac obično plaća sam (obično im poslodavac naknadno vrati taj novac). Sa takvom »etiketiranom« putnom ispravom stranac može privremeno ući i živjeti u Sloveniji, a ujedno (uz radnu dozvolu) i raditi u Sloveniji.

Kome se predaju svi papiri i kome se aplicira za radna mjesta - Zavodu ili poslodavcima?
Za dobijanje prve dozvole za zaposlenje, stranac mora priložiti:

* fotokopiju putne isprave stranca
* fotokopiju ovjerene diplome – sa Apostille pečatom i prevodom na slovenski jezik


Molba za zaposlenje i dokumentacija stranca se predaju poslodavcu koji preda molbu za izdavanje radne dozvole Zavodu za zapošljavanje.

Šta je sa radnim stažom u BiH ako rade u Sloveniji?
Radnici koji su zaposleni u Sloveniji su prijavljeni u socijalna osiguranja. Prihvatanje radnog, socijalnog i penzionog staža oređuje Sporazum o socijalnom osiguranju između obje države, koji uskoro stupa na snagu.

Mogu li povesti nekoga od porodice?
Za članove porodice je potrebno dobiti dozvolu za boravak. Za izdavanje dozvole privremenog boravka mora stranac ispunjavati i jedan od zakonom određenih razloga zbog kojih želi boraviti u Republici Sloveniji.

Takvi, zakonom određeni, razlozi su:

* zaposlenje ili rad
* spajanje porodice sa strancem, koji u RS ima boravišnu dozvolu
* studij, edukacija, specijalizacija ili stručno usavršavanje te praktično osposobljavanje, sudjelovanje u programima međunarodne razmjene dobrovoljaca i u drugim programima, koji ne spadaju u sistem formalnog obrazovanja.


Na koji period je posao?
To zavisi od potreba poslodavca. Prva dozvola za zaposlenje se može izdati za, najduže, jednu godinu i nakon toga se može produžiti. Stranac sa najmanje zanatskom školom, koji će biti, najmanje dvije godine zaposlen kod istog poslodavca, moći će dobiti ličnu radnu dozvolu na period od tri godine, što će mu omogućiti jednostavno zapošljavanje.

Hoćeli Zavod ili neko da se brine o pravima tih radnika?
Strani radnici su ravnopravni sa slovenskim radnicima. Za njih važi radno pravno zakonodavstvo o obezbjeđenju minimalnih prava vezanih za radno vrijeme, odmore, noćni rado, minimalan godišnji odmor, platu, sigurnost i zdravlje pri radu i posebno osiguranje radnika. Radnici se vezano sigurnost svojih prava mogu obratiti sindikatu i inspekciji za rad. Poslodavcima, koje inspekcija kazni za prekršaj zbog kršenja, se zabrani novo zapošljavanje stranaca.


 
Odgovor na temu

gajo2
Budapest

Član broj: 62614
Poruke: 518
*.i-rose.si.

Sajt: b.flyingoranges.com


+117 Profil

icon Re: Spajanje porodice15.10.2008. u 10:25 - pre 128 meseci
Što se tiče spajanja porodica, po zakonu tu nema nikakvih fora. Osoba koja ima privremeno prebivanje može doneti svoju ženu ili decu tek nakon godinu dana rada, i ako mu sledeća radna dozvola važi barem godinu dana.
Zakon iz Jula 2008: http://www.uradni-list.si/1/ob...urlid=200871&stevilka=3101
Citat:
Tujcu, ki v Republiki Sloveniji prebiva na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje, in tujcu, ki v Republiki Sloveniji zadnje leto prebiva na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje in ima dovoljenje za začasno prebivanje izdano z veljavnostjo najmanj enega leta, se ob pogojih in v skladu s tem zakonom prizna pravica do združitve, ohranitve in ponovne pridobitve celovitosti družine z ožjimi družinskimi člani, ki so tujci.

 
Odgovor na temu

kristina123
Bozunovic Kristinak2

Član broj: 196768
Poruke: 2
79.143.163.*Profil

icon Re: Spajanje porodice15.10.2008. u 11:33 - pre 128 meseci
Citat:
zmau: Pa, opisao sam foru. Šta ti konkretno nije jasno u prethodnom postu ?

Konkretno me zanima gdje ,kome i ko bi se trebao obratiti? Ako mozes malo opsirnije da mi objasnis? I da li je neko na taj nacin uspeo dovesti porodicu?
 
Odgovor na temu

zmau
Dragan Jovanović
programer
Šabac

Član broj: 80834
Poruke: 288
88.200.65.*+80 Profil

icon Re: Spajanje porodice17.10.2008. u 10:30 - pre 127 meseci
Trebalo bi da firma aplicira kod odgovarajućeg ministarstva (mislim da je u pitanju Ministarstvo za gospodarstvo (privredu)), odnosno da ispiše molbu u kojoj bi objasnilo da je firmi taj zaposleni značajan i da žele da ga zadrže tako da im je u interesu da njegova porodica što pre dođe u Sloveniju, bla bla...
To je bukvalno molba u slobodnom tekstu, bez ikakve prateće dokumentacije, tako kaže administrativna radnica iz moje firme koja je to odradila za mene.
Posle par meseci stigao je pozitivan odgovor od Ministarstva. I ja sam taj odgovor priložio dokumentaciji koju sam odneo na Upravnu enotu u Ljubljani kada sam aplicirao za vizu za ženu. Btw, ni dečko sa druge strane šaltera nije znao za tu foru, pa je pokušavao da mi objasni da još nemam pravo da apliciram, pa sam onda ja njemu objašnjavao o čemu se radi, pa se on konsultovao s nekim...čisto da se ne zbunite ako bude takvih situacija ;).
I aplikacija je bila uspešna i moja žena je dobila vizu koja traje koliko i moja, a to je u tom momentu bilo još oko 7 meseci. (Ja sam prvo dobio radnu dozvolu na godinu dana, zatim na osnovu nje i vizu za privremeni boravak do istog tog datuma (znači - na manje od godinu dana), i zatim još i ovu vizu za suprugu.)
E, sad, ja sam programer i moje zanimanje je deficitarno u Sloveniji, i to bi trebalo da je bitna stavka u celoj priči. Ako je kod tebe reč o struci u kojoj ima nezaposlenih građana Slovenije, bojim se da onda za vas ova priča nema puno smisla. Takođe, moja firma oficijelno nije privredna firma nego nešto kao institut jer se između ostalog bavi i istraživačkim radom, pa možda i to ima veze (to je samo moja pretpostavka).
it works on my machine
 
Odgovor na temu

Dalibor Marjanovic
Dalibor Marjanovic
LTD
Slo Mant
Koper

Član broj: 336761
Poruke: 23
*.dynamic.t-2.net.+2 Profil

icon Re: Spajanje porodice17.05.2017. u 07:55 - pre 23 meseci
Ne znam da li vas jos zanima ova tema ako da potvrdite mi pa cu vam sve reci sta trebate za spajanje porodice u Slo. Upadate 2017
 
Odgovor na temu

ana.p
Nezaposlena
Bosna i Hercegovina

Član broj: 336873
Poruke: 1
89.111.226.*+1 Profil

icon Re: Spajanje porodice12.06.2017. u 22:58 - pre 22 meseci
Mene zanima koja je sad procedura oko spajanja porodice. Da li se mora cekati bas godinu dana? Suprug i ja smo iz BiH a on je dobio posao u Sloveniji. Ja sam trudna 7 mj. trudnoce. Da li mozda postoji mogucnost da se porodim u Sloveniji?
 
Odgovor na temu

Dalibor Marjanovic
Dalibor Marjanovic
LTD
Slo Mant
Koper

Član broj: 336761
Poruke: 23
31.223.135.*+2 Profil

icon Re: Spajanje porodice13.06.2017. u 06:42 - pre 22 meseci
Pozdrav. Spajanje porodice u Sloveniji je moguce ako vas muz ima neprekidnu vizu godinu dana u Sloveniji. To je jedini uslov. Znaci ako vam je suprug boravio u Sloveniji zadnjih godinu dana ima pravo da vam ulozi za vizu kako bi vi na osnovu njega mogli tamo da dobijete boravisnu vizu. Naravno vi dobijate vizu na period do kada i vas suprug ima vizu. Stim da ne mozete raditi u Slovenijo od ulaska u zemlju naredni 18 mjeseci to je period koji vam je potreban da bi vam odobrili radnu dozvolu. Od papira sta vam je potrebno je najbolje da vas suprug ode u najblizu opstinu i pita jer ovisno od opstine ne traze svi iste papire tj da se nebi doveli do dodatni troskova kao ja pa izvadio sam zeni u Bosni sve moguce papire i na kraju pola toga nije trebalo.
 
Odgovor na temu

Sziasztok
Pancevo Srbija

Član broj: 330798
Poruke: 7
77.243.19.*Profil

icon Re: Spajanje porodice22.08.2017. u 15:42 - pre 20 meseci
Pozdrav svima
Imam jedno pitanje
Imam ponudu za posao u Nemackoj, ali se ta firma nalazi u Sloveniji, zbog manjeg poreza.
E sad, kako da ja dobijem spajanje porodice, ako se firma, a, samim tim i ja, vodimo u Sloveniji?
 
Odgovor na temu

Dalibor Marjanovic
Dalibor Marjanovic
LTD
Slo Mant
Koper

Član broj: 336761
Poruke: 23
*.narocnik.mobitel.si.+2 Profil

icon Re: Spajanje porodice22.08.2017. u 20:20 - pre 20 meseci
Gde zelite spajanje porodice na osnovu Slovenije ili vi pokusavate spajanje porodice u Njemackoj?
 
Odgovor na temu

Sziasztok
Pancevo Srbija

Član broj: 330798
Poruke: 7
77.243.19.*Profil

icon Re: Spajanje porodice22.08.2017. u 21:35 - pre 20 meseci
Zelim spajanje u Nemackoj, zato sto bih tamo radio. Sve vreme bih radio u Nemackoj, ali se firma u kojoj bih bio zaposlen nalazi u Sloveniji. I vizu dobijam preko slovenacke ambasade.
 
Odgovor na temu

Dalibor Marjanovic
Dalibor Marjanovic
LTD
Slo Mant
Koper

Član broj: 336761
Poruke: 23
*.dynamic.t-2.net.+2 Profil

icon Re: Spajanje porodice23.08.2017. u 11:03 - pre 20 meseci
Nebi ti mogao dati odgovor tacan za to. Ti se verovatno vodis kao terenski radnik u Njemackoj a uredno papire vodis u Sloveniji. Sada ne vidim svrhu da bi ti spajao porodicu preko njemacke ali ako neko zna nesto o tome mozda se javi. Ja znam da mozes spojiti porodicu preko slovenije ali za njemacku a da se vodis u Sloveniji ne znam nista.
 
Odgovor na temu

član

Član broj: 287386
Poruke: 767
178.239.64.*+741 Profil

icon Re: Spajanje porodice23.08.2017. u 11:38 - pre 20 meseci
ovo je otprilike kao kad neko radi u Nemackoj, a porodicu hoce da odvede u Francusku!
kako? tesko...
 
Odgovor na temu

Sziasztok
Pancevo Srbija

Član broj: 330798
Poruke: 7
*.dynamic.vipmobile.rs.Profil

icon Re: Spajanje porodice23.08.2017. u 14:14 - pre 20 meseci
Da, vidim se kao terenski radnik u Nemackoj. A kada bih radio spajanje porodice u Sloveniji, da li bi zena mogla da zivi u Nemackoj, sa mnom?
 
Odgovor na temu

član

Član broj: 287386
Poruke: 767
178.239.64.*+741 Profil

icon Re: Spajanje porodice23.08.2017. u 14:59 - pre 20 meseci
nisam neki ekspert za ta pitanja, ali nekom logikom mislim da je to kako si napisao i jedini nacin: da prvo spojis porodicu u Sloveniji, pa sa tom dozvolom boravka da tvoja supruga pokusa da trazi boravak u Nemackoj.
 
Odgovor na temu

Dalibor Marjanovic
Dalibor Marjanovic
LTD
Slo Mant
Koper

Član broj: 336761
Poruke: 23
*.dynamic.t-2.net.+2 Profil

icon Re: Spajanje porodice23.08.2017. u 18:18 - pre 20 meseci
Ti zenu mozes da vodis i na bosanski ili koji vec pasos imas samo sto ima onih 6 mjeseci kada mora izaci. A ako joj sredis Slovensku vizu onda je mozes voditi gore sa sobom i da bude neograniceno tj dok ima vizu. Stim da ona ne moze raditi osim na crno peko tih papira.
 
Odgovor na temu

damlutes
dada vrac
sivilja
hem.cistiona
banja luka

Član broj: 337143
Poruke: 1
185.84.146.*Profil

icon Re: Spajanje porodice25.08.2017. u 23:52 - pre 20 meseci
ako sam dobro upratila nakon spajanja porodice,na osnovu produzene vize za supruga,ja (supruga) ne mogu da se zaposlim u nekoj firmi 18 mjesecii nakon toga...tj.jos jedno produzenje vize sleduje pa tek onda mogu da trazim zaposlenje u nekoj firmi? da li se djeca mogu prebaciti normalno u osnovnu skolu u slo? je li se i njima ta viza onda produzava kao i nama,roditeljima? i da li igra ulogu promjena firme,u slucaju da bi muz nakon ugovora sa tom firmom mijenjao posao?

i jos nesto,ako bih pronasla firmu koja bi me mogla primiti i prijaviti,mogu li zatraziti i radnu vizu,uporedo sa tom koju sam dobila na osnovu spajanja porodice?
dv
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Spajanje porodice

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 35294 | Odgovora: 74 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.