Lajka format ima oko 864 kvadratna milimetra, film od 100 ASA ima oko 100 linija po mm, dakle matematički posmatrano, takav film sadrži 8.64 Mb podataka. Ali to nije tako jednostavno, zbog nemogućnosti totalnog preklapanja piksela i liniju, da bi se sa filma sve izvuklo potrebno je ići bar 20% preko toga... dakle 120 dpi po mm za skeniranje, 3048 po inču (12.45Mb). Realno 2700 (9.75Mb) je dovoljno, a 2540 (8.64Mb) se smatra kao neki minimum. Ja guram na 3200 (13.7Mb) jer me smara koliko traje na 4800 (31 Mb) a razlika se može videti samo u baš teškim kadrovima.
No, ako bi pokušao da digitalizuješ specijalni mikrofilm od 6 ASA sa 600 linija po mm, shvatiš da digitalna tehnologija još ne može da priđe tome. Ja sam imao svojevremeno slučaj sa snimkom iz aviona, neka sela u Africi i jednostavnu nemogućnost da se to skenira na ikakav poznati način. Dakle, pod grafičkom lupom se vidi put, inače debeo kao konac i po njemu vozila, ali nema nikakvog trika da ga ulovimo na skenu, ne samo na srednjoj klasi tipa Topaz nego ni na rotacionim skenerima. Mislim da je minimalna rezolucija za vađenje svih detalja zasigurno preko 50000 dpi po inču što jednostavno ne znam kako da napravim. Sa tih snimaka jedino mogu da se naprave fotografije parčića i tu se na povećanjima od 30-50x pojavi svašta, ali samo skeniranje filma nikako.