Imam vecu kolicinu RG8 (50 Ohm) kabla a u objektu su vec postavljene kanalice za UTP kablove za mrezu. Potrebno mi je da razvedem i TV instalaciju ali 75 Ohm kabl tesko da moze da stane u postojece kanalici pa bih morao da montiram nove u tom slucaju. Takodje RG6 (ili neki drugi 75 Ohm) kabl moram da kupim a RG8 kabla mi je ostalo jos od vremena starih mreza preko kilometar. Da li je moguce uraditi instalaciju za kablovsku televiziju sa 50 Ohm kablom i ako je moguce kakve probleme to moze da izazove? Pokusao sam na raznim mestima da dodjem do odgovora ali su misljenja uglavnom podeljena, od sigurno ce dobro raditi do nemoj da ti padne na pamet. Koliko sam ja uspeo da saznam generalno se 50 Ohm koristi gde je potrebna dvosmerna komunikacija (LAN, radio stanice...) a 75 Ohm gde signal ide u jednom smeru (Video, TV, Audio). Cak i na prvi pogled vidim da ta podela koja stoji na jednom sajtu nije tacna. 75 Ohm kabal se koristi i za kablovski internet koji zahteva dvosmernu komunikaciju a koristili su ga ljudi i za Wireless. Takodje vidim da se i jedna i druga vrsta kablova koriste za jako sirok opseg frekvencija tako da ni to ne predstavlja glavnu razliku. 50 Ohm kablovi se koriste i za radio stanice koje rade od 30 Mhz pa do 5,8 Ghz opreme, a kroz 75 Ohm ide Video signal od 5 Mhz, Tv signal od par stotina Mhz, kao i kablovski i Wireless internet od par Ghz. Takodje sam video da i slabljenje ne zavisi od toga da li je 50 ili 75 Ohm vec mnogo vise od proizvodjaca, kvaliteta izrade, upotrebljenih materijala... Da li neko moze da mi pomogne i malo preciznije odgovori na ova pitanja. Unapred hvala.

50 Ohm kabl za TV instalaciju?