Upravo i ja mislim to isto sto i Zarsilic. Naime, tehnologija stampe kod nas, a delom i u Evropi (radio sam dugo godina sa jednom od najjacih stamparija u Evropi) jednostavno i dalje nije savrsena (mislim na proces stampe, ne samo na profile, kalibraciju i slicno) i tesko da ce se, jos duze vreme, imati za shodno da se kupuju monitori od 1000 i kusur evara, jer jednostavno i sasvim solidan monitor ce zadovoljiti potrebu za dobrom pripremom koju stamparija opet nece 100% propratiti.
Radili smo pre 5-6 godina pripremu na dosta losijim monitorima nego sad i u dosta slucajeva sama stamparija nije zadovoljila max. kvalitet, jednostavno je to tako (pa cak i u stampariji koja vredi milijardu evra, sa najmodernijim masinama koje postoje, sa covekom koji je zaduzen samo za jedan posao, nikad nije postignut bas 100% kvalitet, a mislim da je to i nemoguce zbog fizickih ogranicenja samog procesa). Mozda monitor moze, kod iskusnih, da samo poboljsa percepciju i kvalitet obradjenog fajla za neki procenat, ali ako finalna karika u lancu to ne moze 100% da isprati, onda bez problema moze da se nadje kompromisno resenje u rangu cifre koju je Zarko pomenuo...
Mi smo, eto, nabavili QUATO sad par komada, ali za licnu upotrebu ga nikad ne bih uzeo, Samsung 226 BW koji je sad vec 400e moze da zadovolji, bez ikakvih problema u procesu stampe koji se koristi u ovoj zemlji.
Inace, radio sam u staroj Birografici (sada Rotografika) sa matorim Zoltanom koji je obradjivao fotke na BW monitoru...

Re: TFT vs CRT za fotografije
Re: TFT vs CRT za fotografije