Zelim da umesto Unicode i UTF-8 predjem na Win1250 character set zbog toga sto mi je potrebna podrska samo za latinicu, a sto je najvaznije primetio sam da nema problema prilikom koriscenja SQL Managera u pisanju procedura i eksportu podataka kao sto je slucaj sa Unicode i UTF-8 karakter setom.
Medjutim, tu sam naisao na problem nakon sto sam uradio sledece (za Unicode bazu podataka slicno podesavanje je radilo kako treba):
1) kreirao sam bazu sa character setom Win1250 i kreirao sve tabele sa tim character set-om sto sam kasnije i proverio
2) u connection URL koji Hibernate koristi prilikom povezivanja sa bazom sam dodao tu informaciju: url="jdbc:firebirdsql:localhost/3050:F:\\TEST\\TEMP\\RACUNARI10.FDB?lc_ctype=win1250"
3) U include.jsp stranu dodao sam deo koji se odnosi na character set: <%@ page contentType="text/html; charset=windows-1250" pageEncoding="windows-1250"%>.
4) Takodje, podesio sam u Regional Options-u u Control Panelu Serbian Latin jezik za Non-Unicode programe.
Nakon ovih podesavanja moja web aplikacija NE MOZE ISPRAVNO NI DA PRIKAZE NI DA UNESE NASA LATINICNA SLOVA!
Unapred hvala na pomoci

Win1250 - Firebird - Hibernate - MyFaces 1.5 - Tomcat 5.5.20