JA ovde nemam nikoga, sve sam uradio sam preko net-a. Prvo otisao na site,skinuo formulare, i sve to popunio , poslao na fax i uplatio na njihov ziro racun. Posle nekoliko dana mi je postom stigao sertifikat kojim me oni pozivaju na pocetak faxa.
Ovde studiram italijanski, tj. trenutno sam na fakultetu za strance (Università per stranieri) tu sam samo trenutno posto ne znam tako dobro jezik da bi odmah isao na njihov fakultet (opet kazem u pitanju su drzavni fakulteti).
Ako hoces da ides na neki privatni fakultet i to moze ali ces debelo da platis. Za privatne fakultete ti ne treba znanje italijanskog posto je kod vecine nastava moguca i na engleskom.
Drzavni fakulteti su mnogo jeftiniji i sigurniji posto se diplome nekih privatnih fakulteta ne priznaju svugde.
Trenutno ne radim nigde ali trazim posao posto je ovde izuzetno skupo (za mesec dana samo za hranu ti treba nekih 250e). Posao je jako tesko naci posto ima jako puno kineza,albanaca i ostalih koji bi da rade i za 1e na sat.
Inace za pocetak svi pocinju da rade najteze poslove (pranje tanjira...) posto je predpostavka da ne mozes da radis nista gde je potrebna komunikacija na italijanskom. Sat vremena rada se placa otprilike 5,5-6e ali i to zavisi od posla do posla.
Sto se IT - a tice ne znam tako puno toga ali iz price sa nekim drugovima italijanima tu je situacija isto teska, velika je kriza i svi se trude da ustede.
Od kada je dosao evro sve je krenulo niz brdo.
Moj ti je savet da krenes isto kao i ja na fakultet za strance posto je tako najlakse dobiti vizu i sve papire.
I jos nesto, kada upisujes drz. fax moras kao stranac da polazes italijanski a ako imas diplomu nekog faxa kao sto je moj toga si oslobodjen.
Inace fax sa sastoji od pet nivoa, svaki nivo traje 3 meseca osim poslednjeg 5-otg koji je 6 meseci. Mesecno fakultet kosta 233e.
Toliko od mene ,nadam se da sam bar malo pomogao.