Evo ovako - postoji li neko Sigmino staklo, a da nema dostojnu alternativu u Nikon/Canon ponudi?
Ja takvo još ne videh. Cela priča se svodi na činjenicu da je Sigma (najčešće) upadljivo jeftinija, pa predstavlja "daj šta daš" varijantu za ljude koji jednostavno nemaju za bolje (što je šteta, jer neki od njih zaista znaju posao), odnosno predstavljaju alat za neke koji se ne zamaraju sa opremom, jer njihova klijentela ne razlikuje ni žutu od narandžaste, pa kad već prodaju svoj rad i ovako i onako, boli ih uvo za stakla i bolje će proći ako za ista potroše što manje para. U toj priči, na sreću, postoje i oni koji svoju viziju kvaliteta provode i kroz komercijalni rad, pa se gnušaju ideje da nekome prodaju fotke koje nisu najbolje što se može dobiti, samo zato što i najjeftinije đubre daje "kvalitet" koji laik ne može da razlikuje.
Uz sav trud, do sada nisam video ama baš ni jednu fotku, koja bi me tehnički oduševila, a da je sa neke Sigme. Postoje savršeno oštre, ali oštrina nije ništa kada je (na primer) kolorni spektar njanjav, a kontrast bled k'o krpa. Ovakva iskustva imam ličnom probom, pregledom tuđih rezultata ili razgledanjem onoga što se da videti na internetu. U ovoj priči je manje bitno da li je sistem Nikon ili Canon - oba imaju daleko kvalitetnije objektive, nego što im Sigma može ponuditi.
Pozdrav