Ne znam kako ćete reagovati na ovo pitanje ali prilično mi je hitno i u velikoj sam nedoumici :-)
Danas sam bio na razgovoru za posao. Radi se o manjoj firmi kojoj nije primarna aktivnost u IT sektoru nego se bave savjetovanjem. Kao jednu od usluga bi uveli "izradu web stranica" a treba im "informatičar". Međutim njima treba web programer jer primjer radnog zadatka koji su mi dali da pogledam je u stvari izrada CMS-a koji sadrži i web shop. Odgovorio sam da se to "može napraviti" i da "treba mjesec do mjesec-ipo dana vremena".
Bavim se programiranjem web aplikacija u PHP-u skoro 2 godine. Nisam ništa prodao jer za sada ne živim od toga. Do sad sam napravio jednu koja je u svakodnevnoj upotrebi i korisnici su zadovoljni ali ne sadrži ništa slično web shopu. U principu mogu prihvatiti složenije zadatke ali baš o plaćanju kreditinim karticama i sličnim transakcijama ne znam ništa za sada. Zanima me, u kratkim crtama šta bi me tu čekalo.
Npr. Pored web stranica, php skripti i baze podataka treba i nekakav ugovor sa "kartičnom firmom" ili kako se već zove. Naruciocu aplikacije potreban je hosting paket sa secure sockets layer-om?
Dalje, možda najvažnije pitanje je radi li se tu o jednostavnim stvarima ili je to samo za eksperte sa višegodišnjim iskustvom? Postoji li obilje dokumentacije na netu?
Ako mi slučajno jave da sam primljen, ne znam da li da prihvatim. Jer nisam siguran da bih to mogao završiti.
Šta bi ste mi savjetovali?
Zahvaljujem i pozdrav svima

početnik, webshop i ponuđeni posao
Re: početnik, webshop i ponuđeni posao
Re: početnik, webshop i ponuđeni posao