Jedno iskustvo za sve one koji narucuju iz USA-a: ukoliko imate mogucnosti, UVEK insistirajte na USPS-u! USPS je US Postal Service (Americka posta) i razlikuje se od UPS! Ovako su posiljke stizale na pravu odrednicu (ukoliko je trebalo carinjenje u Nisu, posiljka je tamo i stigla).
Cista je zabluda da su UPS i DHL brzi od USPS-a! USPS je spor, ali pomenuta dva su jos sporija. Evo primera:
UPS: Posiljka poslata sa Floride do Srbije, UPS-om je putovala vise od mesec dana sledecom relacijom: Florida -> New York -> New Ark -> Frankfurt -> Skoplje -> Pariz -> Minhen -> Beograd -> Nis. Moram gospodi iz UPS-a odati priznanje za ovako optimizovanu rutu.
DHL: Ne secam se tacne relacije, pamtim da je roba putovala 23 dana iz Kalifornije. Sve sto znam je da su me iz DHL-a zvali da bih robu primila iz Beograda po "kurirovoj tetki koja zivi u jednom selu blizu mog grada". Tetku sam sacekala na autobuskoj stanici, platila joj troskove (carinjenja valjda?!) bez ikakve potvrde, pecata i potpisa, a onda sam morala da je odvedem na autobus, da bi tetka mogla da stigne do sela na vreme. Toliko o profesionalizmu.
Verujem da mnogi od vas imaju slicna iskustva sa UPS-om i DHL-om. Amerikanci stalno pricaju kako u USPS-u (valjda drzavna firma, nesto kao nas PTT) rade ljudi koji ni minimum posla ne urade, ali i sa tim minimumom, USPS + PTT Srbija obavljaju posao 10x bolje i brze od prethodno pomenutih firmi. Inace na komentare da posiljke poslate regularnom postom nestaju, ovo mi se nikada nije desilo sa carinskom ispostavom Nis (svaka cast!). Pretpostavljam da su se komentari o "kaliranju" posiljki odnosili na Beograd.

Re: UPS mi kaže da mi treba špediter za knjigu vrednosti $30 !!!