Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Instalacija Smarty template-a

[es] :: PHP :: Smarty template engine :: Instalacija Smarty template-a
(TOP topic, by flylord)

[ Pregleda: 7562 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.62.53.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Instalacija Smarty template-a17.03.2007. u 21:14 - pre 3594 dana i 14h
Posto vidim da ima dosta pocetnika kojima ne ide instalacija Smarty-ija, evo potrudicu se da objasnim na najlaksi moguci nacin kako se instalira i kako da ga testirate.
Pre nego sto pocnem objasnjenje zelim da napomenem da Smarty koliko god ga ovde hvalili nije nikakvo 8 svetsko cudo niti je njegovo znanje neophodno da biste bili dobar web programer ili lakse dolazili do posla, da ne bih navodio razloge dovoljno je samo da navedem cinjenicu da nijedan nas sajt za koji vazi da je medju najboljima kod nas (naslovi.com, donesi.com, 24sata.co.yu ...) nije radjen koriteci Smarty vec je to cist php koji je jako dobro organizovan tako da je html razdvojen od php-a.
Instalacija:
1. danlodujete poslednju verziju Smarty-ja sa www.smarty.net
2. danlodujete i manual koji ce vam kasnije koristiti
3. raspakujte downlodaovani zip fajl
4. prekopirajte foldere libs,templates,templates_c,cache i configs kod sebe na server (preporucujem da ih sve kopirate u jedan folder na pr. smarty kod sebe u root folder vaseg web servera)
5. kada ste to uradili potrebno je da za templates_c i cache foldere podesite chmod na 0777, a kako se to radi da ja ne objasnjavam pogledajte na php forumu u sustini to podesavate samo kada vasu web aplikaciju postavljate online, a kod vas u lokalu to nije potrebno
6. sada trebate kreirati neku stranicu koristeci neki templejt da bi testirali da li je sve ok, a evo kako se to radi:
6.1. napravite sablon test.tpl i smestite ga u folder templates koji ste prekopirali u 4. koraku i u njega napisite sledece
Code:

Zdravo svete moje ime je {$ime}.


6.2. sada preporucujem vam da napravite jednu klasu za podesavanje putanje do smarty libs foldera i ostalih smarty foldera (templates,templates_c,cache i configs), a kod te klase mozeste smestiti u neki setup.php fajl koji bi trebalo da izgleda ovako:
Code:

<?php
define("SMARTY_DIR",$_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/putanja do libs foldeta koji ste prekopirali u 4.koraku/libs/");
require_once(SMARTY_DIR."Smarty.class.php");
$smarty = new Smarty();
class Smarty_System extends Smarty {
// konstruktor klase
   function Smarty_System() {
   
        

        $this->Smarty();

        $this->template_dir = $_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/putanja do foldera /templates/";
        $this->compile_dir = $_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/putanja do foldera/templates_c/";
        $this->config_dir = $_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/putanja do foldera/configs/";
        $this->cache_dir = $_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/putanja do foldera/cache/"; 
        
        $this->caching = true;
        $this->compile_check = true;
   }

}
?>


kada ste to uradili sacuvajte vas setup.php fajl negde kod vas na serveru
6.3 sada kreiramo test.php fajl koji takodje treba da sacuvate kod vas na serveru i on treba da izgleda ovako

Code:

<?php
require('putanja do fajla setup.php koji ste napravili u prethodnom koraku/setup.php');
$smarty = new Smarty_System();//ovim pozivate konstruktor klase

$smarty->assign('ime', ' Bora Drljaca');//ovde prosledjujete vrednost za varijablu ime koju prikazujemo u sablonu test.tpl

$smarty->display('test.tpl');

?>

sada testirajte sve tako sto cete ukucati u vas internet citac localhost/putanja do fajla/test.php i trebalo bi da dobijete stranicu na kojoj ce pisati
Zdravo svete moje ime je Bora Drljaca
Eto to je sve ako budete imali problema javite se.
Poz
djLapac
 
Odgovor na temu

dj13
Beograd

Član broj: 64598
Poruke: 15
*.static.beocity.net.



Profil

icon Re: Instalacija Smarty template-a14.06.2007. u 15:16 - pre 3505 dana i 21h
Evo male izmene setup.php fajla da bi vam smarty radio pod IIS u lokalu (gornji primer mi nije radio). Ono sto je potrebno navesti apsolutnu putanju za direktorijume. Tako je moguce da jedan setup fajl drzite u lokalu, a drugi na web serveru. U sledecem primeru je podesavanje sa nesto izmenjenim mestima direktorijuma (libs, template_c, i cache su totalno van direktorijuma web servera)

Code:
<?php
define("SMARTY_DIR","c:/smarty/libs/");
require_once(SMARTY_DIR."Smarty.class.php");
$smarty = new Smarty();
class Smarty_System extends Smarty {
// konstruktor klase
   function Smarty_System() {
   
        

        $this->Smarty();

        $this->template_dir = "c:/Inetpub/wwwroot/smarty/files/templates/";
        $this->compile_dir = "c:/smarty/templates_c/";
        $this->config_dir = "c:/Inetpub/wwwroot/smarty/files/configs/";
        $this->cache_dir = "c:/smarty/cache/"; 
        
        $this->caching = true;
        $this->compile_check = true;
   }

}
?>

poz
 
Odgovor na temu

a zo zo

Član broj: 117395
Poruke: 189
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Instalacija Smarty template-a24.03.2011. u 15:38 - pre 2126 dana i 20h
Boru Drljacu cu pamtiti zbog ovog Smarty-ja, uh :) Ja bih jos samo dodala da verzija Smarty 2.6 (ni ostale 2-ke) nema cache, dok verzija Smarty 3.0.6 (i ostale 3-ke) ima, i nalazi se u folderu demo. Zato sam u setup.php izbacila sve sto sadrzi rijec cache, tj. 2 prezadnja reda.

DOCUMENT_ROOT je C:wamp/www, tj. localhost. Evo mog setup.php fajla:

Code:

<?php
define("SMARTY_DIR",$_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."smarty/libs/");
require_once(SMARTY_DIR."Smarty.class.php");
$smarty = new Smarty();
class Smarty_System extends Smarty {
// konstruktor klase
   function Smarty_System() {
   
        

        $this->Smarty();

        $this->template_dir = $_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/smarty/templates/";
        $this->compile_dir = $_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/smarty/templates_c/";
        $this->config_dir = $_SERVER["DOCUMENT_ROOT"]."/smarty/configs/";
         
 //ovdje sam izbacila dio sa cache, 2 reda       

        $this->compile_check = true;
   }

}
?>


 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Član broj: 31848
Poruke: 1744
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: norway.dakipro.com


Profil

icon Re: Instalacija Smarty template-a24.03.2011. u 15:44 - pre 2126 dana i 20h
Kako mislis da smarty2.x nema cache?
Cela ideja povecanja performansi smartija od starta je kesiranje

 
Odgovor na temu

a zo zo

Član broj: 117395
Poruke: 189
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Instalacija Smarty template-a24.03.2011. u 15:47 - pre 2126 dana i 20h
Ne znam, ja skinula 2.6 verziju jer mi tako naredise, a u folderu demo su samo template, template_c, configs. libs je van, a cache ne postoji. U 3 postoji gdje i ova prva tri.
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Član broj: 31848
Poruke: 1744
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: norway.dakipro.com


Profil

icon Re: Instalacija Smarty template-a24.03.2011. u 17:49 - pre 2126 dana i 18h
A, pa onda napisi "u demo-u za smarty 2 nema foldera cache po defaultu" :)
Pomislice neko da smarty2 nema uopste keshiranje
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Smarty template engine :: Instalacija Smarty template-a
(TOP topic, by flylord)

[ Pregleda: 7562 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.