da li neko zna na kom principu rade solarne ploče i da li ima neko ovdje dovoljno pametan da nam kaže da li bi se mogle one nekako napraviti! bez mnogo pametovanja!
deki
19.02.2007. u 18:42
virtualx bihać - BIH
Član broj: 5930 Poruke: 3372 *.PPPoE-2745.sa.bih.net.ba.
mene isto zanima.
zasto je to toliko skupo nije mi jasno.
ja bi volio imati jednu solarnu plocu 3V da moze raditi discman na nju i da moze puniti baterije.
ali to je uzasno skupo,ne znam zasto.
Teško da ti to možeš naparaviti. Skupe su zato što se prave od veoma čistog silicijuma, sa malim dodatkom primesa. Proces je komplikovan, a silicijum skup.
Evo i linka sa detaljnim objašnjenjem http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell .
Možeš i da ih sam praviš od bakra i bakar-oksida, ali one imaju preterano mali koeficijent korisnog dejstva
Ej, uzmi jedan tranzistor ( tipa 2n3055), a zatim mu otpilaj poklopac ...(tamo gdje mu pise ime)
I onda to stvavi na svijetlo a na izvode stavi voltmetar. Negde sam pročitao - nisam pokušao.....
imam one dvije ploce od vrtne led lampe sto sam razvalio.
slabo je iako ih obe spojim.
znaci hocu da direkt mogu pokretati discman.
a ne znam zasto je silicij skup.
ucio sam iz hemije da je silicij poslije kisika najrasprostranjeniji elemrnt u prirodi.
sjecam se da lista isla ovako:
kisik
silicij
alminij
zeljezo
kalcij
natrij
...
Solarne ploče daju slabu struju. To je normalna stvar. Ta struja se izražava miliamperima. Skupe su zbog delikatne obrade(baš je velik proces čistoće) i to je glavni problem, tj. uzrok tako visoke cene
Jedno je znati put, a drugo hodati njime
20.02.2007. u 20:32
mulaz Ljubljana
Član broj: 47602 Poruke: 1675 *.dial-up.dsl.siol.net.
zar ne bi za punjeje discmana trebala i neka regulacija voltaze? nisam siguran ali ako sredis tako da daje 3v na 'obicnom' suncu mozda daje dosta vise na jakom... sada pitanje je koliko tolerancije ima discman... a i mislim da on radi na 4.5V (bar toliko dobija iz adaptera koliko se secam kod vecine modela koje sam video).
probavao sam mp3 player ,ali nece ni on
a mp3 radi na 1.5V i vuce 50mA ili 100mA sa svijetlom
ali nece ni da se upali
na ljeto sam probavao vokmen i njega uspije pokrenuti na najacem ljetnom suncu i to krene malo kaseta i stane.
Koliko se sjećam Virtual mislim da je glavni problem bio što diskman ima velike pikove u potrošnji pa ćelija ga ne može dovoljno brzo napojiti za vrijeme tih pikova ali sve u svemu neka srednja potrošnja bi bila više nego dovoljna da ga pogoni ta ćelija od lampe.
Najbolje napravi ovako: staviš u diskman dvije alkalne (može duracell) baterije jer se one mogu dopunjavati i ovdje će dobro odraditi posao i prespojiš ih direkt na solarnu ćeliju a preko prespojiš neku jaču zenericu da ti se iste ne prepune kad je najjače Sunce. Tako ćeš za vrijeme pikova imat rezervu u baterijama a poslije će ćelije polako nadopuniti manjak struje u baterijama.
20.02.2007. u 22:33
virtualx bihać - BIH
Član broj: 5930 Poruke: 3372 *.PPPoE-808.sa.bih.net.ba.
ma nije bitno sad za discman,jer sam navodio primjer
nabavi sam mp3 player sa njim sad slusam
a solarne ploce spojim paralelno ,pa onda moram staviti diodu ,ako punim baterije da se struja iz dioda ne vraca nazad u panele ,i ta dioda jos dosta oslabi napon i struju solarnih panela.
solarke nisu skupe. cena im je takva-kakva je.
iako su u krajnjem slučaju najobičnija roba, da je moguće praviti ih jeftinije, već bi kinezi to naštancovali i razbucali tržište kao u većini slučajeva.