Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)

[es] :: Pretraživači i SEO :: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)

[ Pregleda: 1377 | Odgovora: 9 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

extramedia
Nemanja Milenkovic
Padinska Skela

Član broj: 78055
*.donet.co.yu.

Sajt: www.web-kupovina.com

icon ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)17.02.2007. u 14:41

Poz svima....

Da li iko ima iskustva sa SEO na sajtovima koji koriste AJAX?

Gledao sam neshto source stranice, i bash mi mnogo smrdi... mislim shto se tice search botova.

Da li npr. googlebot ili bilo koji drugi bot ima ugradjenu podrsku za AJAX?

Trenutno testiram upotrebu AJAX-a na www.web-kupovina.com (na sajtu prvo morate ukljuciti koriscenje AJAX-a) i josh uvek koriscenje AJAX-a nije ukljuceno po defaultu, bash zbog toga shto nisam siguran kako ce se to odraziti na SEO.

Ako neko ima neko misljenje o ovome, bilo bi lepo da ga cujemo... tj. procitamo :D

Ajd' u zdravlje.
17.02.2007. u 14:41 

bsaric
Bruno Šarić
Samobor, Hrvatska

Moderator
Član broj: 72221
*.vodatel.hr.

Sajt: www.seo.hr

icon Re: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)17.02.2007. u 16:40
Pa strašno puno sajtova koristi AJAX i nema nikakvih problema. Ukoliko su stranice i sadržaji na njima dostupni za indeksiranje neće bit problema.
Ne odgovaram na pitanja preko PP i emaila vezana uz SEO niti ne pregledavam
domene.
SEO blog | Životopis
- Posao
17.02.2007. u 16:40 

hosting

Član broj: 109576
*.dsl.iskon.hr.

Sajt: www.gemstudio.hr

icon Re: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)17.02.2007. u 20:02
Jel ima uopce potrebe potvrditi Saricev zakljucak?
17.02.2007. u 20:02 

qvinta_piva
General Manager
Leskovac

Član broj: 66643
*.dialup.neobee.net.

Sajt: www.webpoint.co.yu

icon Re: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)20.02.2007. u 07:34
Što se indeksiranja tiče mislim da tu nema nikakvih problema. Nepotrebno se jednostavno strip-uje i to je to. Jedini negativni efekat (ujedno i pozitivni zavisi šta ti je potrebno) je mislim u smanjenju broja prikazanih strana. Znači funkcionalnost i brzina za korisnika ili malo veći traffic - broj prikazanih strana.
20.02.2007. u 07:34 

Crazy Man
Frano Šašvari
Hrvatska

Član broj: 58703
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.croblogeri.com

icon Re: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)21.02.2007. u 17:46
Kako google gleda na AJAX tabove? Znači, na stranici kliknem na neki drugi tab i on mi u odmah otvori taj tab sa novim sadržajem. Neće li google to prepoznati kao skrivanje sadržaja tj. u kodu ima teksta, ali na stranici nema (dok se ne klikne na tab). Nadam se da ste razumjeli što mislim...
21.02.2007. u 17:46 

bsaric
Bruno Šarić
Samobor, Hrvatska

Moderator
*.vodatel.hr.

icon Re: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)21.02.2007. u 18:16
Misliš nešto tipa što i oni koriste:

https://adwords.google.com/select/Login

Sasvim je normalno imat sakriveni tekst ako se time jasno vidi da njegova namjera nije manipulacija tražilice. Mnogi imaju navigacije tog tipa i koriste CSS za prikrivanje. No ne treba pretjerivati.
domene.
SEO blog | Životopis
- Posao
21.02.2007. u 18:16 

Crazy Man
Frano Šašvari
Hrvatska

*.adsl.net.t-com.hr.

icon Re: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)21.02.2007. u 19:08
E upravo sam na ovakvo nešto mislio. Znaš li možda kako to utječe na prikaz rezultata pretrage jer meni npr. treba da svaki taj tab bude vidljiv tj. svaki kao posebna stranica što je opet nemoguće jer je sve sa AJAX-om i CSS-om rješeno... Tako da sam mislio da možda bolje to riješim na klasičan način...
21.02.2007. u 19:08 

bsaric
Bruno Šarić
Samobor, Hrvatska

Moderator
*.vodatel.hr.

icon Re: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)21.02.2007. u 19:35
Nije mi jasno kako misliš kako utječe, tekst je tekst na stranici, ako je dostupan tražilicama, a skriven, onda je kao i da je normalan tekst. Ne razumijem ni što želiš postići time.
domene.
SEO blog | Životopis
- Posao
21.02.2007. u 19:35 

boccio
Boris Krstović
Spoonlabs.com
nbgd

Član broj: 7594
*.dynamic.sbb.co.yu.

Sajt: boccio.me

icon Re: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)21.02.2007. u 20:49
Citat:
extramedia:
Da li npr. googlebot ili bilo koji drugi bot ima ugradjenu podrsku za AJAX?

Uf... ne postoji "podrska za ajax" od strane crawlera. On to vidi kao "normalan" JavaScript i to je to.
Citat:
Crazy Man:Znaš li možda kako to utječe na prikaz rezultata pretrage jer meni npr. treba da svaki taj tab bude vidljiv tj. svaki kao posebna stranica što je opet nemoguće jer je sve sa AJAX-om i CSS-om rješeno... Tako da sam mislio da možda bolje to riješim na klasičan način...

Bas tako. Ako ti treba da svaki tab bude indexiran kao posebna stranica, onda mora i da ima svoj URL, a ako ima svoj URL, onda tu vise nema price o ajax-tabovima. Nema potrebe da bataljujes CSS, ali neophodno je da svakom tabu moze da se pristupi putem a href linka (tj. da ima svoj URL koji ce crawler da indexira), a ne ga triggeruje JavaScript.

Generalni savet za sve koji hoce da se igraju sa AJAX-om:

Ako vam je SEO bitan, tj. ne pravite web aplikaciju nego "klasican" sajt, batalite ajax. Moze se koristiti efektno za manipulaciju odredjenih delova stranice da bi se ubrzao odziv servera - tipa login/logout, refresh strane nakon akcije od strane korisnika (postovanje komentara, glasanje na poll-u, etc.), ali zaboravite ajax u kontekstu isporucivanja sadrzaja stranici. As simple as that.
21.02.2007. u 20:49 

Crazy Man
Frano Šašvari
Hrvatska

*.adsl.net.t-com.hr.

icon Re: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)22.02.2007. u 11:55
E baš me je to zanimalo boccio. Hvala ti puno jer si mi sada neke stvari objasnio, a i hvala na onom savjetu ;)
22.02.2007. u 11:55 

[es] :: Pretraživači i SEO :: ajax i seo (moram malim slovima zbog ES-ovog enginea :)

[ Pregleda: 1377 | Odgovora: 9 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.