Nedavno sam zaradio privremeno suspendovanje ADSL naloga na neobee zbog P2P. (nisam mogao da se ulogujem, zvao sam podrsku i rekli su da je to zbog abuse reporta koji su dobili od od NBC Universal-a povodom "neovlašćenog razmenjivanja fajlova koji su zaštićeni autorskim pravima."
Inace, to je bio treci takav abuse report koji su mi prosledili u poslednjih 6 meseci.
Svi fajlovi u pitanju su bili DIVx filmovi, i u prva dva slucaja sam dobijao upozorenje vec kada sam ih odavno skinuo i prestao seedovati. Ovaj poslednji film jos nisam ni skinuo do kraja kada je stiglo upozorenje.
U neobee su mi savetovali da ne seedujem(?!!!) ako bas moram da radim p2p, i da ako jos jednom dobiju prituzbu na mene od americkih studija da ce na "njihovu veliku zalost" morati da me iskljuce trajno.
Moram da napomenem da filmove skidam vrlo umereno, mozda 5 /mesecno, i retko kada ih seedujem.
Istina je da druge stvari skidam bez prestanka preko bittorrenta, i da imam solidan UL/DL od vise GB mesečno.
(Naravno da redovno koristim p2p, koji je i jedan od osnovnih razloga sto placam 24/7 flat pretplatu. I naravno, ono sto sam platio zelim da iskoristim maksimalno.)
Vrlo je ocigledno da iza ovih pretnji stoji cinjenica da je neobee dogurao do limita sistema, i sada pokusavaju da suzbiju one koji u potpunosti koriste placeni i ugovorom zagarantovani bandwitdth.
Jasno mi je da oni ne moraju da stite moje "nelegalne aktivnosti" i da oni kao vlasnici ip adrese mogu imati "neprijatnosti" zbog abuse prijava, ali sumnjam da tih mojih nekoliko filmova moze nekom predstavljati toliki problem da bi se morao prekidati ugovor. (uostalom ako bi neko iz amerike potegao tuzbu, oni bi kao ISP morali da obelodane podatke o meni i zatim da se tuzba prosledi na moju adresu.) Voleo bi da vidim to sudjenje za skidanje nekog shmrljavog divx-a!!! Ja sam spreman da potpisem i da preuzmem zakonske posledice svojih postupaka na internetu. Ni jedan ISP ne moze biti odgovoran za to. Zbog toga mislim da su njihove pretnje sa iskljucenjem zbog p2p licemerne i smesne.
Kakva su vasa iskustva sa neobee i drugim provajderima, da li znate da je neko trajno skinut zbog P2P?
da li kod nas postoji neka inicijativa za slobodnu razmenu fajlova, zastitu privatnosti i zastitu prava korisnika? (cisto sumnjam, al' aj da pitam...)

Suspendovanje ADSL naloga na neobee zbog P2P
Re: Suspendovanje ADSL naloga na neobee zbog P2P

Re: Suspendovanje ADSL naloga na neobee zbog P2P