Razlika izmedju gprswap i gprsinternet APN-ova na mt:s mrezi je ogromna. Kroz gprswap imate pristup samo mt:s-ovom proxy serveru na adresi: 172.17.88.198, dok vam je saobracaj ka drugim IP adresama blokiran. Na ovaj nacin pristupate WAP sadrzajima kroz mt:s proxy. Ukoliko zelite punu komunikaciju ka svim IP adresama na internetu, morate da koristite APN gprsinternet, samo sto u tom slucaju ne mozete da koristite gore pomenuti proxy, sto znaci da ne mozete pristupiti mondo wap portalu.
Na telenoru postoji jedan APN koji sluzi za obe stvari, dakle na telenor mrezi kroz apn internet imate pristup kako wap proxy-ju telenora tako i svim ostalim racunarima na internetu, i meni se ta varijanta vise svidja.
Sto se 3G-a tice, mt:s mreza signalizira telefonu da predje na 3G ukoliko je isti dostupan, Vas telefon predje na 3G, ali mt:s vama ne pruza servise kroz 3G mrezu jer se na to niste pretplatili. Oni mogu da telefonu naloze da se vrati na GSM ako na vasoj kartici nije aktiviran 3G, zasto to ne cine, ja ne znam.
Kod telenora je situacija sledeca, svim korisnicima (i prepaid i postpaid) je dozvoljeno da bez ikakve pretplate koriste 3G mrezu, zato sve radi bez problema, iako mi telefon vrlo cesto prelazi sa 3G na GSM, i obrnuto. Sad, telenor u ovom trenutku ima daleko losiju pokrivenost sto se 3G signala tice, ali to ovde nije bitno.
Nadam se da je sad jos malo jasnije. A ne informisanost operatera u mt:s korisnickom ne treba da cudi, zvao sam ih sa svog Telenor broja da se raspitam u vezi MIX paketa, i nisu znali da mi daju odgovor na postavljeno pitanje.
www.netradio.rs :: www.koktelbar.rs :: www.fissoft.net
http://goo.gl/8HzPh

Re: MTS: Problemi u radu