-BizInvest-
Svaka ponuda kao ova ima i nešto što se ne vidi a to je konkretno za BizInvest, pardon, uglavnom za sve kredite:
Pravno lice (preduzetnik ili firma a ne nezaposleni) ne sme da bude mlađe od 8-18 meseci, zavisi od banke.
Ne sme da bude više od 5-15 dana u blokadi (neki računaju samo radne dane) a opet zavisi od banke do banke.
Ne sme da ima iskazan gubitak u prethodnoj poslovnoj godini. I još mnogo toga.
To što ne traže Biznis plan i nije neka olakšica jer me to podseća na pisanje biografije za prijem u čkanstvo SKJ.
Biznis plan i Cash Flow su potrebnji onom ko uzima kredit da se nebi upropastio od skrivenih mana svog poduhvata i da bi pogledao istini u oču.
Sad mi nešto razglabamo. Najbolje je da "kuka-1" kaže šta hoće da radi i kolko mu para treba pa da ga recimo konkretno posavetujemo.
Fond za razvoj Republike Srbije ima neke kreditne linije za početnike, mislim do 30.000 EUR (max). Tu opet postoji problem jer ti oni traže garanciju banke za taj iznos a ovo opet iziskuje neke uslove koje banka zahteva i troškove, naravno.
Nije loše da ako "kuka-1" počinje svoj posao pronađe u svojoj okolini neku LED (local economyc development) agenciju. Od njih bi trebao da dobije najpotpunije informacije što se tiče fondova na koje može da računa. Takođe, dosta su dobro upućeni u bankarske ponude i sitna slovca u njima a to će vam uštedeti mnogo vremena. I na kraju, sve te agencije imaju obuke tipa Start Your Business, koje nije loše proći. Obuke su uglavnom donirane od nekih stranaca. Dosadne su ali i jako korisne.
Sve tvrdnje u prethodnim porukama su, slažem se, bile izričite ali i jako TAČNE.
Ko ne veruje nek proveri. Pravac banka.
Minimalno ulaganje, maksimalna dobit.
Neće slonče u lonče.
Sve će si bude.