Imam plocu Asus P5B (nije ni de luxe,ni premium,nego obicna).Na njoj se nalazi jedan
ide konektor,4 sata konektora i JEDAN SATA RAID.Na ide konektor mi je prikljucen
"stari" Maxtor(Pata)160 GB i dvdrw,kao master i slave.Sve radi bez problema.Juce sam
kupio dva SATAII harda,marke seagate identicna od 160 Gb,sa 3gb/s i po 8 kesa.
Normalno hteo sam da ih vezem u RAID ali...Kad ih stavim u Sata konektore(1,2,3,4) BIOS
ih prepozna ali ih ne mogu preko RAID utilitia povezati,jer ih tu ne prepoznaje,ni jedan.
Program mi nudi da stavim u raid DVDRW i Maxtora sto je van svake pameti.
Kad stavim jedan od Seagatea u ONAJ SATA RAID konektor,a drugi ostavim u jednom od
"obicnih" SATA konektora il 1 ili 2 (posto su oni za master) RAID utilities mi prepozna
jedan SATA i MAXTORA, a BIOS samo jedan SATAII.Normalno da sam pokusavao po biosu sve i
svasta(u stvari ni nema tu mnogo opcija sto se tice SATA/ATA).
Buni me to sto mi u RAID utilitisu uvek nudi kao HDD0 moj maxtor a za drugi HDD1 mi nudi
jednog seagatea ali samo kad ga ubodem u ONAJ SATA RAID konektor.
Takodje buni me to sta na cd-u od ploce imam da MAKE FLOPY za Intel neki sata raid
kontroler i za neki JMB363 sata raid.Ja sam probao sa ovim drugim.Nije mi jasno da li
moram instalisati oba i KAKO to izvesti il samo jedan prilikom instalacije WIDOWSA.
Uglavnom u device manageru nema upitnika.
Koliko sam ja skontao jedan HDD treba da je uboden u SATA RAID konektor,a drugi ovamo u
"obicne" SATA konektore,ALI STA DALJE.Probao sam i da iskljucim Maxtora i dvd ali onda
nemam sistem i ne mogu doci do "onog" ctrl + j (RAID utilitia).Nisam vise pametan,da su
zakomplikovali sa tim flopijima i drajverima za RAID kontrolere,JESU.Jel se to nije moglo
na neki prostiji nacin izvesti.
Molio bih nekoga ako moze step by step da mi objasni kako da spojim ovo moje cudo ili u kom
pravcu da razmisljam.
Nisam do sad imao ovakvih problema niti mi je poznata ova problematika.Tu na forumu nisam
nasao odgovore jer je to svaki slucaj specifican i sam za sebe.
Sto se tice sistema on je Xp sp2.
Unapred hvala

RAID povezivanje problem
Re: RAID povezivanje problem
Re: RAID povezivanje problem