ja sam vec nesto pokusavao i zelio al me je samo zaboljela glava , pa ipak zelim ti srecu a od sledeceg, i onog sto mi je poznato kao i od raznog surfanja je sledece...
1. Idi na Wireless sistem jer je to daleko najbolje a mozes preko routera koristiti i dialup (za lokalne pozive)
2. potrebno ti je najmanje 3-4 racunara, od toga jedan dual processor, mocni UPS-ovi, arhiviranje -Backup podatak-a, soba klimatizirana, radnika (zavisi) i prema potrebi, Acess point-i prema udaljenosti i tackama koje ces proracunati i skontati gdje je najbolje postaviti, Link (za pocetak ti je dovoljno 256kbs a onda to preko linux-a podijeli tako sto ces na portove za surfanje 80 i 1080 staviti veci protok a kod skidanja ftp-a i sl usporis :) a kasnije gledaj da prosiris na 512 pa cak 1MB i tako prema potrebama - il koliko ti je jorgan dug toliko se prosiri :)
3.Ako stvarno zelis biti ISP onda ti treba IBM-ob Server al za pocetak, rekao sam dok ne "prohodas" moze i manje kvalitete oprema :)
4. Na onim (3-5 racunara) postavi tako da na jednome imas game server, na drugome mail account/pop, kako bi rasteretio
5. program za ISP (od pracenja bandwith-a kod korisnika unutrasnje i vanjske mreze preko ostalih zafrkancija a mislim da mozes naci i na netu
6.Sad ne znam kako je kod vas u Srbiji, al kod nas u BiH definitivno treba dozovola od CRA regulatorne agencije za communikacije citaj: uzimaju pare i gule dok mogu.
7. dosta znanja od tehnickog dijela preko ekonomskog (prvenstveno mislim na kupnju opreme kao i ostalo: prag profitabilnosti, islatljivost, SWOT analiza, ponajprije rekao bih : opravdanost za pocetak tj: firme koje ce ti uzeti, nacini neke predugovore, stavi sve na papir...
8.toliko od mene, nadam se da sam bio od koristi :) unekoliko a Gojko il bilo ko od jacih ce ti dopuniti detalje kada jos dosta procitas jer na ovom forumu imam obicaj reci da ima "gujinih ociju" i izmedju ostalog moram da kazem da mi je ovaj forum pomogao da napravim posao jos prije 1 godinu kada sam otvorio internet klub (aaa gdje su samo ti stari postovi ,, :) a sada taj dio vidim ko proslost, u malome prstu imam sve i planiram isto nesto poput wireless sistema, na nekih 20-tak korisnika cisto da vidim kako ce ici kao test nekakav.. eto pa ako uradim javicu ti kakva su iskustva ...
Uz lijep pozdrav,
Baxmax
Best Regards,
Baxi