Ne znam gde bih mogao da postavim ovu temu, obzirom da je vezana za medicinu, pa je stavljam ovde, a neka me moderator obavesti gde je prebacio temu, ako joj nadje mesta na nekom od foruma.
Naime, za neupucene Vitiligo je isto sto i leucoderma, leuco-bela derma-koza.
U poslednje vreme, dermatolozi u Beogradu su primetili porast ove kozne "bolesti", koja je specificna po tome sto ne boli, i sto joj nema leka, a za posledicu ostavlja psihicke i emocionalne probleme, zbog promene u izgledu osobe.
Prvi znaci se obicno javljaju na rukama, grudima, ramenima, licu, kolenima... vitiligo je obicno progresivan.
Primer je kosarkas Tomasevic, koji vitiligo ima na ramenima, samo sto je njemu zaustupljen u velikoj meri, bivsi predsednik Kostunica takodje ima na levom i desnom obrazu po nekoliko belih fleka, koje nije ranije imao.
Michael Jakson, pop pevac je postao beo usled vitiliga, postoje dokumentovane slike gubitka pigmenta kod njega, a posto je bio u velikoj meri zasutpljen, kako ne bi bio u dve boje, na kozu je stavljao odredjeno sredstvo koje ubija celije, i tako je ostatak tamne koze pretvorio u belu, koja se stopila sa izgubljenom bojom od strane vitiliga.
Ustanovljeno je da 2% svetske populacije ima problem vitiliga, dok je u Indiji ustanovljen procenat od 8 %.
Nastaje usled gubitka pigmenta, koji pravi melanin.
Smatra se da moze da se pojavi usled stresnih situacija, posle smrti voljene osobe, ili neke ozbiljnije povrede koze, kao npr. kada koza leti izgori.
Postoje podaci da postoji mogucnost nasledjivanja, medjutim samo u 30 % slucajeva se ustanovi da je neko iz porodice imao vitiligo.
Jos niko ne zna pravi razlog ovog poremecaja, ponekad se koza sama od sebe repigmentuje.
Osobe koje su razvile vitiligo, razvile su ga u 80% slucajeva u periodu od 10-30 godine.
Ono sto mene zanima je da li je neko cuo, ili imao nekog uspeha u izlecenju belih fleka, postoje i braon fleke, to je hiper pigmentacija, ali ovde je obrnuto, prave se bele fleke...
Tretman koji je potreban za izlecenje, je izlaganje suncu, kako bi izgubljen pigment bio ponovo isprovociran i kako bi popunio bele fleke, medjtim to je dugotrajan proces i ne uspe uvek.
Mozete me kontaktirati i preko maila.
Pozdrav.

Vitiligo
Re: Vitiligo
Re: Vitiligo