dominikanu - zaboravi! ja lazljiviji, licemerniji, bezosecajniji i tako lopovski narod ne znam. izuzetak su beli dominikanci, koji su vecinom visa srednja i visoka klasa. ali, u debeloj su manjini. ne, nisam rasista nego govorim na osnovu sopstvenog iskustva rada i zivota u njihovom okruzenju... u samoj dominikani i van iste (US, italija, spanija i argentina). da... veliki su rasisti!
klika je fino opisao situaciju na svom sajtu.
ako vec hoces u neku zemlju latinske amerike a da se papiri lako dobijaju i da je pri tom ipak civilizacija (dominikana to nikako nije), dodji u argentinu ili idi u chile. centralnu ameriku (sem paname i kosta rike), karibe (ok... ima finih ostrva, ali su dependencies EU zemalja i nije lako za papire) i mexiko - zaboravi!
u dominikani jedino funkcionise ako radis nesto sto ne ukljucuje dominikance ili imas location-independent job. moze se naci nesto u turizmu ili pri stranim kompanijama (koje posluju u dominikani samo zbog bezakonja i korupcije).
kriminala ima jako puno i pri tom policija nije ni kurcu, posebno ne ako si beli blesavi gringo. za njih smo mi samo pokretni bankomati.
svaki dominikanac ima samo dva cilja u zivotu - povaliti sto vise belih zena i olaksati bele za sto vise love. to sami priznaju.
kazem ti... ako hoces latinoamerica i da papiri nisu frka, idi u chile ili dodji u argentinu. vizu ne trebas, papiri se lako dobijaju (mada ti i ne trebaju... ja sam jedan od retkih expats u AR s papirima), posla generalno ima i daleko su civilizovaniji od ostalih u okruzenju. naravno, ima i ovde sranja i znaju biti negativni na nekom sitnom svakodnevnom nivouli generalno je buenos aires jedan od gotivnijih gradova za zivot.
u chileu sam bio suvise kratko da bih stekao neki utisak... meni se santiago nije dopao. ali, zemlja je generalno stabilna, sredjena, bezbedna i poprilicno organizovana. suprotnost ostatku juzne amerike. ima dosta nasih koji rade u IT sektoru.
ne kazem da nema ljudi koji super zive u dominikani, ali su izuzetak koji potvrdjuje pravilo.