Izvinjavam se zbog tako elementarnog pitanja.
Pokušavam da kupim neku robu iz inostranstva u količini u kojoj mi carina kao fizičkom licu ne dozvoljava uvoz (male količine nisu problem i normalno su mi stizale poštom) iako nije za preprodaju kao što carinici misle nego zaista za ličnu upotrebu. Pa sam se dosetio da napravim dogovor sa firmom koja prodaje sličnu robu da naprave za mene specijalnu porudžbinu te robe uz unapred dogovorenu proviziju. Međutim rečeno mi je da pored troškova carine i PDV-a firma uvoznik plaća i nekakav trošak špedicije koji nije mali, tako da to meni postaje neisplativo.
Pitanje: u čemu je suština te špedicije, kome se to plaća i da li se može izbeći?
Zanimljivo je da su me prilikom jedne porudžbine iz carinske pošte obavestili da moram dostaviti papire da imam firmu, fakture i tako to, inače će vratiti paket (zbog količine). Ja naravno firmu nemam nego sam ih tada nekako umolio da mi puste paket, ali su me upozorili da nadalje kupujem samo male količine (do 2 kg a meni treba recimo 10 kg). Ovo pominjem iz razloga što tom prilikom nisam čuo ni reč o nekakvoj špediciji, tj. na osnovu te epizode ja zaključujem da bi firma mogla isto tako da uveze poštom neku robu i plati samo carinu?
Hvala unapred na odgovoru.

Šta je to špedicija?
Re: Šta je to špedicija?