I jedno i drugo.
Već sam delimično napisao negde kako bi trebalo da bude:
Jedna
firma = jedan
co.rs domen
besplatno,
jedna
organizacija = jedan
org.rs domen
besplatno,
jedno
lice = jedan
ime.rs (ili name.rs, ili nešto slično) domen
besplatno,
a direktan
.rs domen se
plaća i to tako da se u prvom periodu napravi
licitacija svih domena za koje ima više zainteresovanih, a ne onaj glupi princip: ko pre stigne da podnese prijavu taj dobije domen. Zamisli neko podnese prijavu u ponoć i nula minuta i nula sekundi i 2 stotinke, a neko u 4 stotinke, pa ovaj prvi dobije domen i preproda ga za milion evra. To je s*****.
Preprodaju možemo i da zabranimo, ali će uvek da se nađe neki način da se domen "ustupi" na korišćenje, ali to je već druga priča. Sem toga, navedi mi ko će sve da ima koristi od naknadne preprodaje domena? Ja tu vidim samo i isključivo onog koji je kupio 1000 domena za 10 evra (10 000 evra investicije) pa ih sada prodaje za 100-1000 evra po domenu, i time samo podiže cenu domena za one koji bi pošteno želeli da žive i rade. Drugim rečima,
preprodavci domena su isto g0vno kao i tapkaroši bioskopskih karata. Izvinjavam se dotičnim preprodavcima koji ovo čitaju, ali jebiga, nađite pošteniji način da zaradite za život.
Ah, da, bilo koji domen i poddomen
.rs može da dobije, kupi, iznajmi, koristi... samo lice koje ima državljanstvo Srbije (ili Republike Srpske ;-), odnosno firma registrovana na toj teritoriji. Sve druge varijante prodaje nacionalnog domena strancima ja poistovećujem sa prostitucijom.
Bravar je bio bolji, definitivno.