Ja sam vezbao jedno vreme brzo citanje i dogurao sam do 120 strana na sat. U cemu je stvar kod brzog citanja? Prvo treba razgraniciti citanje i ucenje sto mnogi poistovecuju a to su dva razlicita procesa mada se medjusobno preklapaju. U sustini citanje sluzi da se pronadju informacije a kako ce se one posle zapamtiti to je druga stvar. Tome sluze odgovarajuce tehnike pamcenja.
Od svih tehnika koje se uce u vezi sa ucenjem i pamcenjem brzo citanje je najteze nauciti jer zahteva pravilan rad uz trajan kontinuitet od oko 3 meseca za brzinu od 200 str/h. To je moguce postici uprkos tvrdnjama onih koji misle suprotno. Svetski rekord u brzini citanja je preko 4500 reci u minuti sto je stvarno impresivno i postignut je na jednoj od Memorijada-svetskog prvenstva u vestinama pamcenja. Kod brzog citanja se zahteva da onaj koji cita razume ono sto je procitao i to se meri u odgovarajucem procentu.
Pocetak istrazivanja u vezi sa brzim citanjem se prema jednoj tvrdnji javlja u drugom sv. ratu kada su saveznici imali problema u povratku sa svojim avionima sa fronta jer im se cesto desavalo da neraspoznavajuci oznake obore svoje a ne nemacke. Tada su vrsena odredjena ispitivanja i ustanovljeno je da ljudsko oko moze da prepozna odredjeni predmet u roku od 500-tog dela sekunde. Tada su vrsene neke vezbe i znatno je poboljsano prepoznavanje svojih od protivnickih aviona. Nakon toga su pocela obimnija istrazivanja u vezi sa brzim citanjem. Nemojte me drzati za rec da je ovo tacno bas ovako ali tu verziju sam cuo.
Sigurno vam se desavalo da ste nekad citali neku knjigu koja je bila toliko interesantna da ste imali osecaj da prosto gutate stranice a da prica leti pred vama.To je tzv. efekat filma u citanju. Pri tom osecaju se vasa brzina citanja mnogo ubrzava u odnosu na normalnu. Ali npr. kad treba procitati nesto sto nije zanimljivo kao npr. sociologiju onda vam treba beskonacno vremena da zavrsite knjigu od 300 strana. E sa brzim citanjem se postize taj efekat filma kod skoro svake materije koju citate. Naravno tu postoje neka ogranicenja. Jedno je da ce citanje biti sporije ako su termini u materiji za citanje nepoznati tj. ako ih niste ranije procitali ili jeste ali malo puta.
Od celokupnog covekovog vidnog polja sam 20% spada u onaj zizni,centralni vid dok ostalih 80% spada u periferni. To je ogroman neiskorisceni kapacitet koji se uz pomoc brzog citanja moze iskoristiti. Jednostavno objasnjeno brzo citanje funkcionise tako sto se tzv. defokusiranjem zrtvuje preciznost vida u citanju radi vece kolicine "uhvacenih" reci. Sad ce neko reci kakva je korist od toga kad se ne moze jasno videti ono sto se procitao, ali to se samo cini. Mozak moze da prepozna rec koju smo dovoljno puta pre toga procitali cak i kad je oko jasno ne vidi. Sta znaci dovoljan broj puta? To je individualno i moze za nekog biti 10-20 a za drugog 100-200 puta. Probajte da na ulici posmatrate npr.znak i primeticete da perifernim vidom hvatate i druge objekte koje jasno ne vidite kao znak ali mozete da ih prepoznate. Tako funkcionise i brzo citanje.
Use Your Mind. Or someone else will.