Ljudi, kriza energije nikad gora a forum u vezi toplotnih pumpi zamire.!?
Ono sto mene intrigira u vezi celog problema je mogucnos iskoristenja toplote iz septicke jame kojima smo mi u Novom Knezevcu prebukirani jer nemamo gradsku kanalizaciju. Pa racunam: ako smo po necemu naj gori, da to bar iskoristimo. Nisam siguran ali o ovome sam ranije cuo kao: napravi se spirala od plasticne cevi promera pribliznog unutrasnjem precniku septicke jame i odgovarajucim brojem namotaja tako da se utrosi napr. 300m cevi. Onda se ta spirala, u ovom slucaju kondenzator, uroni u jamu (svod se mora skinuti pa vratiti) i pumpom se voda tera kroz sistem kako bi preuzimala temperaturu vode iz jame...
Dali je za ovo neko cuo, dali sam ja to dobro razumeo, dali je to mogiuce???
Meni je to prilicno logicno ako uzmem u obzir sistem sa polaganjem cevi u zemljiste, jer ne vidim tu neku bitnu razliku, cak mislim da je temperatura u jami veca, a ceo sistem jednostavniji ako vec imate septicku jamu. Nadalje razmisljanja idu u tom smeru da se u septickoj jami hemiskim putem mogu potstaci i vrenja koja dovode do podizanja temperature a sa druge strane razgradjuju sadrzaj iste i potspesiju njen bolji rad u smislu duzeg funkcionisanja bez praznjenja. Znaci jednim udarcem 3 muve...
Ako je neko cuo nesto o ovoj mogucnosti koja se meni licno jako dopada, mozda i zato sto mi odgovara, neka mi se javi, jer ja vec imam dve stvari: dobru volju i septicku jamu.

Re: Toplotna pumpa