Pa ovako, kad vec pitas:
Ne zvuci sirovo, nego zvuci kao realnost. Nemas garancija u zivotu. Razumijem da bi ti htjela da ne moras da se bavis politikom i da jednostavno razmisljas o svom zivotu. U Australiji mozes da glasas ili za Liberal Party ili za Labor Party. One su glavne partije, pa malo jedni, malo drugi - smjenjuju se. Mozes da glasas i za manje partije, ali jednostavno, nemas 300+ opcija (ovo sam bubnula). Ako neces da glasas, ne moras. Onda platis kaznu od $50 sto nisi izasao da glasas, i nikom nista (glasanje je obavezno).
Za ljude koji planiraju samo da odu negdje, postavila sam pitanje da li su razmisljali cim bi se bavili, tj. sta bi RADILI u drugoj zemlji?
Ako ti sve nade ulazes u to da ces garantovano dobiti vizu nakon dvije-tri godine cekanja, i na kraju ne ispadne nista, onda je to veliki promasaj. Zivot ide dalje, a desi li se da dobijes vizu, to je super. Samo sam predlozila da ljudi razmisle o ALTERNATIVAMA, u slucaju da taj njihov prvi plan zakaze.
Ne znam ko ima puno lijepih informacija o nasoj Ambasadi. Ljudi rade svoj posao, ali ne mozes da ocekujes konkretnu pomoc od njih. Svaki put kada sam ih nazvala, desile su se neke od sljedecih stvari: niko se ne javlja na telefon po nekih 10-15 minuta, i onda opet moras da zoves kasnije; sluzbenici odu negdje pri kraju dana, iako pise da je radno vrijeme do odredjenog sata; kada ih pitas za informacije: mi nismo nadlezni bla bla bla, ok, a ko je onda nadlezan? (ovo se tice obicnih informacija u vezi npr. puta u S(iCG), i sta je dozvoljeno da se ponese/sta nije); ili ako ti i daju informacije, one vise nisu aktuelne. Ne bih htjela da nastavim da pisem o Ambasadi i osoblju, i utiscima, jer nema puno ljepote, i nema niceg konkretnog sto ti moze pomoci. Ovo isto vazi i za Ambasadora.
Da te savjetujem tipa: idi u taj i taj grad, tu je ljepsa klima - cinim ti medvedju uslugu. Moras sama da pitas sta te tacno zanima. Napravi listu ako ti je stalo, napisi stvari koje te zanimaju, i popunjavaj. Zvuci bezveze, ali tako je. Pitaj sto vise ljudi, pogledaj na internetu, i pravi sama odluke; jer desi li se da dodjes a da budes nezadovoljna iz ko zna kojeg razloga, bar ces znati da si TI napravila odluku. Znaci, ako te nesto zanima, to pitaj. Ja sam ionako pisala generalno. Sto se tice negativnih stvari, gledala sam da ukazem na potencijalne probleme sa kojim se ljudi mogu suociti prije nego sto uopste i dodju u Australiju. Meni je daleko korisnije da informisem nekog na sta moze da naleti, i da osoba bude spremna, nego da ti saljem slike sa plaze.
Ovo takodje nije jedini izvor informacija. Pogledaj i druge forume.
Sto se tice Djure, Pere, i Ane...i saltera...ponesi dobru knjigu, pa ti nece trebati ni Djura, ni Pero ni Ana, jer ovdje se ceka red. Kad dodjes na red, uzmi svo vrijeme koje hoces. Do tada se informisi o zakonima i sl., da te salteras ne moze zeznuti, a ako vidis da je nesposoban u obavljanju svog posla, nemoj da gubis vrijeme, nego stvari sredjuj sa osobom iznad njega. Sve to moze fino i kulturno, i nema nerviranja. Neces biti opsovan jer pitas pitanja, niti ce se nervirati sto im uzimas puno vremena, niti ces biti pod pritiskom da moras da zuris jer zamisli, druga osoba ceka. Ima i ovdje losih salterasa, nije med i mlijeko, ali su oni tu zbog tebe, a ne ti zbog njih. Kako se ti ponasas prema njima, tako ce se i oni ponasati prema tebi.

Re: Rad u Australiji preko australija.net kompanije