Da li naplacujete razne (servisiranje, instalacije OS-ova, umrezavanje, ciscenje od virusa, nadogradnja hardvera i sl.) usluge koje radite. Razlog zbog kojeg pokrecem ovu temu je licne prirode i mozda je moje misljenje subjektivno, ali vi procijenite. O cemu se radi? Ovako, u mom okruzenju sam dugo vremena radio neke od ovih stvari koje sam gore nabrojao i to uglavnom za DZ tj. za maglu, eksere i tapsanje po ramenu (u boljem slucaju). E sad u poslednje vrijeme sam poceo sebe malo vise cijeniti i poceo naplacivati svoj rad i to solidno. I mogu vam reci da kako sam tako poceo postupati ljudi iz okoline me tretiraju ozbiljnije i ne mogu se pozaliti na posao tj. imam ga solidno. U pamet me je utjerala cinjenica da danas nema nijednog zidara, automehanicara itd. koji ce bilo kome od nas uraditi nesto za DZ. Pa ako je njihovo zanimanje cijenjeno i placena zasto i nas posao ne bi bio? Hocu da kazem: treba da naplacujemo svoj posao (ali i da ga radimo krajnje korektno) jer na kraju krajeva mnogima je to jedini izvor prihoda. Na kraju krajeva svako znanje se placa i bez obzira koliko nama neke stvari na racunaru izgledale jednostavno, za ostale je to ipak bauk i ukoliko im nesto ucinimo treba to i da naplatimo.
Ipak, u nasem okruzenju su ovi poslovi jos uvijek nedovoljno cijenjeni i tretiraju se kao djecija igra, ali mi sami prije svega mozemo to promijeniti.
Jos jedan primjer: jednom mom komsiji koji se bavi privatnim biznisom (pun je kao brod) sam uradio u Excelu jednu (po mom misljenju dosta solidnu i automatizovanu) fakturu i on me nije ni pitao koliko kosta (bar ja mislim da to nesto vrijedi) i vec mi je naglasio da bih trebao da mu odradim i nekakav program za magacin. Otada smo visi prijatelji, u glavu mi pamet ucera :)
Ne pada mi na pamet da mu to radim, bar ne za DZ. Kako se vi ostali nosite sa ovakvim stvarima?
Hvala.
P.S.
Naravno, ne naplacujem ove usluge iz mog potpisa :)
[Ovu poruku je menjao tyranBL dana 21.05.2006. u 00:41 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao tyranBL dana 21.05.2006. u 01:01 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 25.09.2007. u 16:22 GMT+1]

Naplacujete li svoje informaticke usluge?