Online shopping ponekad i nije tako "convinient" kako izgleda.. ja srecom uzivam u blagodetima neogranicenog (granicama) online shoppinga nekoliko meseci, i mogu da iznesem neke opservacije na temu nekih sluzbi u inostranstvu (EU)- posto je to nesto cemu YU internet i e-banking community tezi:
1. Amazon.com / .co.uk / .de - lepo je kupovati diskove i knjige online, ali ponekad im treba dosta da stignu, a takodje ponekad prolongiraju estimated delivery zato sto neki disk i sl. nije available, itd.. to su mane online shoppinga :)
2. Polovni diskovi preko amazona - ovo moze biti macka u dzaku, ja sam skoro kupio polovni DVD i nikad ga nisam video, a mrzelo me je za 10 funti da se j**vam sa amazonom i njihovim refund policy.
3. Online servisi (pretplate, PDF papiri, itd..) - odlicno ! ovo bas smanjuje vreme
4. Avionske karte, vozne karte - i ovo krati vreme a moze i da se pretrazuje vrlo lepo (
www.travelocity.com,
www.flug.de,
www.bahn.de) - prosto je neverovatno koliko se vremena ustedi sa ovim :)
5. CE elektroniku preferiram da kupujem u radnjama , volim da stvar vidim pre nego sto je kupim :))
6. RealOne online pretplata nije losa ako neko ima broadband
Ono sto je najvaznije, i mislim da se malo zapostavlja - je direktni i e-banking, kada nase banke budu omogucile da se racuni placaju online to ce biti pun pogodak - redukcija redova za placanje telefonskih/EPS/komunalnih racuna, a takodje ce sve transakcije moci da se obavljaju od kuce. Meni je e-banking postao stvar koju vise i ne mogu da zamislim da ne postoji ... Dok sam ziveo u YU svaka 3-4 dana sam gubio bar sat-dva na odlazak u banku/postu i placanje svega i svacega.
Dakle, ja bih (da zivim u) YU prvo voleo da banke imaju online saltere, zatim da JAT/ZTP/... imaju online booking i kupovinu karata (sa pretragom), - a tek onda online prodavnice diskova, elektronike, itd..