Citat:
sen: Pa sada kada je u pitanju gospodariti nad prijemnikom nemogu a da nepriznam da
i moj humax gospodari samnom evo vec 4 godine
Ali*zahvaljujuci kao prvo ovakom forumu i ljudima dobre volje nekako sam izlazio na kraj i sa humax-om pa tako da sam uglavnom mogao gledati sto i svi ostali uz neko manje zakasnjenje naravno dok naucim sta i kako uz pomoc vas
Ovoga puta mi je prijatelj kupio polovan resiver humax 5350 tako da sam mu ubacio settings listu ali ono sto nemogu nikako da mu podesim a to je da uz pomoc diseqc-a gleda istovremeno hotbird(13) i eutel w2(16) radi se o diseqc sa 2 ulaza i 1 izlaz
pokusavao sam razne kombinacije ali nikako da podesim kako treba ako podesim jedno ono nece drugo ili obrnuto
Ima napolju 2 antene podesene precizno kako treba na 13 i 16 stepeni kada ih pojedinacno probamo sve ok ali kroz diseqc samo jedan ili drugi a skupa nikako
Moze li mi neko od vas objasniti konkretno sta i kako da uradim da bi to napokon proradilo
Hvala unapred
potrebno je jos podataka zasto nece, koliko je dug kabel kojim se dovodi signal sa diseqc sklopke do prijemnika, ako je duljina kabela veca od 20m postoji mogucnost da sklopka (mikrokontroler) ne moze primiti naredbu koju mu je poslao prijemnik.
promjer kabela koji se koristi je takodjer vazan (prije svega unutarnji vodic), imao sam tako problem kada sam na Humaxa F1VACI spojio preko 12V sklopke dvije diseqc sklopke 4 u 1 preko 2 kom 25metarskih kabela, sklopka nije htjela prebacivati na ostale ulaze (1 stalno aktivan) na jednom kabelu koji je imao unutarnji vodic promjera 3mm. Nakon promjene problematicnog kabela boljim (veceg promjera unutrasnjeg vodica) stanje se popravilo i sklopka je pocela prebacivati.
Kako se diseqc komande salju modulirane 22kHz signalom (naponski signal negdje oko 0,6Vpp superponiran na istosmjerni napon 13V ili 17V), padovi napona su kriticni na vecim duljinama kabela.
Velika pomoc u Vasem slucaju bi bio DIGISAT pro mjerni instrument koji prikazuje na displeju koja je komanda prisutna kod sklopke (instrument montiran prije sklopke, gledano na kabelu koji dolazi od prijemnika.