Malo sam pregledao poruke i sajtove koji se kotiraju kao dobri, kvalitetni i sl. Naravno, generalizujem, ali imam utisak da je mali broj ljudi koji ovde učestvuje u diskusijama (ne znam za one koji su samo posmatrači) imao prilike da učestvuje u stvarno ozbiljnim poslovima.
Evo primera: U slučaju izrade sajta za kompaniju Sintelon Plus korišćen je sistem kreiranja šablona stranica na osnovu koncepta i scenarija sajta. Određeni vizuelni elementi su se tražili, uključujući i nekoliko flash prikaza. Kada je stigao prvi predlog dizajnerskog rešenja stranica prema njihovoj nameni, nakon toga usvojeni grid (mreža za elemenate po stranicama) nije mnogo menjana, sem na izričiti (opravdani) zahtev klijenta. U ovom slučaju za dizajn je bio odgovoran Dejan Tosić ( www.tosic.com ). Sajt je uradila agencija ActiveZ.
Za slučaj sajta STS (Sintelon Tarkett Sommer) situacija je još strožija. Za razliku od prethodnog primera gde je postojao spisak elemenata koje je dizajner trebalo da postavi u smisleno dizajnersko rešenje, u ovom slučaju praktično ceo grid postoji, sa odabranom vrstom navigacije, položaja potrebnih elemenata, itd. U sklopu ovog sajta radi se i programabilni flash sa izmenom boja dezena putem izmene hexa-decimalnih brojeva u galeriji proizvoda. Sajt radi agencija Perspectives.
U ovakvim slučajevima Web dizajneri dobijaju značajna sredstva, uglavnom od 1.000 EUR, i više. Zanimalo bi koliko otprilike dobijate sredstava (budžet) po poslu i za kakve poslove.
www.iimeuro.ns.ac.yu
http://www.google.com/search?q=%22dragan+varagic%22 | Blog
Profesionalni eMarketing & ePR kursevi

Koliko naplaćujete Web dizajn? - Dva primera
Re: Koliko naplaćujete Web dizajn? - Dva primera