Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Izrada transformatora

[es] :: Elektronika :: Izrada transformatora
(TOP topic, by veselinovic)
Strane: << < .. 12 13 14 15 16 17

[ Pregleda: 142885 | Odgovora: 328 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

44250
pomocnik bageriste
Lako Cemo

Član broj: 265420

icon Re: Izrada transformatora03.07.2012. u 09:58 - pre 321 dana i 6h

Ja bi izvlacio izvode sa ovog najveceg i to iste debljine samo ako moze stati. Izvode namotaja bi uradio odvojeno,lako ih je kasnije povezivati po potrebi a i ako se isti trafo nekad nadje u nekom drugom uredjaju-bio bi malo univerzalniji. Otkud znam,mozda nije najpametnije ali ja bi tako.

Odgovor na temu

oki2

Član broj: 121584
*.dynamic.isp.telekom.rs.

icon Re: Izrada transformatora26.09.2012. u 06:57 - pre 236 dana i 9h
Procitao sam temu od korica do korica, i mogu reci svaka cast na znanju i trudu da se isto podeli sa drugima.
Izvinjavam se sto podizem temu, ali imao bih jedno pitanje na koje ovde nisam nasao odgovor.
Naime, meni je potreban ispravljac koji bi na izlazu imao napon ~5v(odgovara od 4v do 6v). Sto se jacine struje tice, 100A i jace bi bilo u redu.
E sad ono sto mene interesuje je kako odraditi podesavanje jacine struje od 0A do maksimuma.
Na nekim aparatima za varenje sam vidjao da se jacina struje regulise pomeranjem jezgra transformatora, da li je mozda tako nesto izvodljivo u ovom slucaju?

Odgovor na temu

ad26ki

Član broj: 129735

icon Re: Izrada transformatora10.11.2012. u 21:24 - pre 190 dana i 18h
Laptopovi

Pozdravljam sve na forumu! Fantasticno je sve napisano o transformatorima,medjutim mene bi interesovalo da neko napise nesto vise o autotransformatorima. Voleo bi znati koji su materijali za izradu istih, nacin izrade, povezivanje i naravno proracuni tih trfoa.

Odgovor na temu

Darko_zed
Aleksinac

Član broj: 137277

Sajt: darkoelektronik.webs.com

icon Re: Izrada transformatora10.11.2012. u 23:56 - pre 190 dana i 15h
Citat:
Autotransformatori

Autotransformator ima samo jedan namotaj, koji ima izveden kontakt. Naizmenični ili pulsirajući napon se dovodi kroz deo namotaja, a viši (ili niži) napon se stvara na drugom delu istog namotaja. Dok u teoriji razdvojeni delovi namotaja mogu biti korišteni i za ulaz i izlaz, u praksi se viši napon dovodi na krajeve namotaja, dok se niži dovodi na jedan kraj i izvedeni kontakt. Na primer, transformator sa izvodom na sredini namotaja može da koristi 230 volti preko celog namotaja, a samo 115 volti od izvoda do jednog kraja. Može se priključiti na napon od 230 volti da napaja opremu koja zahteva 115 volti ili obrnuto. Kako je isti namotaj korišten i za ulaz i izlaz, fluks u jezgru je delimično poništen i manje jezgro može biti korišteno. Za odnose napona koji ne prelaze 3:1, autotransformator je jevtiniji, lakši, manji i efikasniji nego pravi (dvonamotajni) transformator istih karakteristika.

U praksi, gubici transformatora dovode do toga da autotransforamtor nije savršeno reverzabilan; onaj koji je dizajniran za spuštanje napona će dati malo manji napon nego što je traženo od onog koji je projektovan za dizanje. Razlika je dovoljno mala da dozvoli reverzilnu upotrebu gde tačan naponski nivo nije kritičan.

U sustini je to to i imas autotrafoe koji imaju klizni prsten i mozes birati zeljeni napon (regulacioni autotransformator) i autotrafoe sa fiksnim izvodima .

Inace se izradjuju od istog materijala kao i klasicni trafo .
Pozdrav
http://darkoelektronik.webs.com/
darkozed@gmail.com
tel : 0600806345
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

ad26ki

icon Re: Izrada transformatora11.11.2012. u 20:32 - pre 189 dana i 19h
Hvala na odgovoru Darko_zed, ali kako idu proracuni u odnosu na amperazu.Na primer koliko bi jezgro trebalo sa kojim presekom zice za autotrafo koji sa 230V daje od 0-230V recimo izmedju 10 i 15A, hocu da kazem da moze da izdrzi toliku struju?!

Odgovor na temu

ad26ki

icon Re: Izrada transformatora16.11.2012. u 20:09 - pre 184 dana i 19h
Jasno mi je kako se radi proracun snage jezgra! Ali namotaj mi nije jasan jer ovde nema primar i sekundar ,vec samo jedan namotaj, kako odrediti debljinu zice i broj navoja?
Pozdrav!

Odgovor na temu

Darko_zed
Aleksinac

Član broj: 137277

Sajt: darkoelektronik.webs.com

icon Re: Izrada transformatora16.11.2012. u 23:09 - pre 184 dana i 16h
Citat:
ad26ki: Jasno mi je kako se radi proracun snage jezgra! Ali namotaj mi nije jasan jer ovde nema primar i sekundar ,vec samo jedan namotaj, kako odrediti debljinu zice i broj navoja?
Pozdrav!

Debljinu zice odredjujes prema snazi trafoa od kog pravis autotrafo i shodno tome odredis debljinu zice takoo da bude oko 2.5-3.5A/mm2 i to bi bilo od prilike trajno opterecenje trafoa . Broj navojaka odredjujes isto kao i za trafo prema preseku jezgra nav/vol = 50(45)/Afe i samim tim ako je regulacioni autotrafo onda ces imati regulaciju od 0-230(ili koliko namotas preko ) ,a ako imas fiksne izvode onda po istom proracunu za motanje znas koliko ce ti trebati da namotas da bi napravio izvod i dobio zeljenu voltazu i izvode mozes napraviti bezbroj . Pazi samo da ako na izlazu imas recimo 12 ili 24 ili vec bilo koji nizi napon , nemoj ni slucajno da ga dodirujes rukama jer nije galvanski odvojen od mreze i mozes stradati bez obzira sto instrument pokazuje 12V na primer.
Pozdrav i vodi racuna i pitaj ako nesto nije jasno
http://darkoelektronik.webs.com/
darkozed@gmail.com
tel : 0600806345

Odgovor na temu

ad26ki

icon Re: Izrada transformatora17.11.2012. u 10:39 - pre 184 dana i 4h
Moja je greska sto nisam tacno definisao da pitanja postavljam za regulacioni autotrafo!Ono sa vise izvoda to mi je jasno kako se radi proracun,tj za svaku voltazu posebno.Nije mi bilo jasno za regulacioni trafo ali zahvaljujuci svesrdnoj pomoci clanova foruma i njihove dobre volje sada sve dolazi na svoje mesto! Pozdrav @Darko_zed i ostalim forumasima!

Odgovor na temu

ad26ki

icon Re: Izrada transformatora24.11.2012. u 23:13 - pre 176 dana i 16h
Opet ja imam neka pitanja.Ako izracunavam regulacioni autotrafo,onda radim proracun jezgra,broja namotaja i debljinu zice kao za sekundar?A druga stvar je, kako se odredjuje precnik jezgra?Jasno mi je za povrsinu jezgra a precnik ,da li se tako racuna da mnozim debljinu zice sa brojem navojaka i to mi je spoljasnji obim kruga iz kojeg trebam izracunati precnik i mozda dodati 5-10%?! Ili ima jednostavnije resenje?Da li postoji mogucnost da neko objasni celokupan proracun za regulacioni autotrafo, od pocetka do kraja, kao sto je Slavenko to opisao za EI trafoe? Verujem da bi bilo osim mene jos zainteresovanih! Unapred se zahvaljujem na pomoci i pozdrav!

Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Izrada transformatora
(TOP topic, by veselinovic)
Strane: << < .. 12 13 14 15 16 17

[ Pregleda: 142885 | Odgovora: 328 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.