Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Aktivni ugalj za prociscavanje vode

[es] :: Nauka :: Aktivni ugalj za prociscavanje vode

[ Pregleda: 4655 | Odgovora: 5 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

BettyBlue
Isidora Ugljesic
Kula

Član broj: 65636
*.neobee.net.

icon Aktivni ugalj za prociscavanje vode14.10.2005. u 18:55

Kupila sam pre neki dan aktivni ugalj u kapsulama, jer sam citala da je dobar za preciscavanje vode, sto su mi u apoteci potvrdili. Medjutim nisu znali da mi kazu kako se koristi, a na kutiji pise samo sta treba raditi u slucaju trovanja. Nije mi jasno, da li da otvorim kapsulu i sipam u vodu, ili da ubacim celu kapsulu, i na koju kolicinu vode. Ako neko zna nesto o ovome, molim ga da mi razresi ovu dilemu.
14.10.2005. u 18:55 

codeus

Član broj: 58382
*.suonline.net.

icon Re: Aktivni ugalj za prociscavanje vode15.10.2005. u 02:59
Betty ...zar nepise na kutiji ...
generalni nacin koriscenja aktivnog uglja (u kapsulama) je rastvaranje par kapsula u casi vode ... koja se zatim popije ... neutralise poveci deo stvari a izbacuje se u vidu stolice (koju ces prepoznati po boji ... naravno uglja ... kad se osusi moze da se lozi ...)

e sad ... to se neuzima preventivno kao vitamini ... vec prilikom mucnine , trovanja raznim stvarima ..itd ...potrazi malo na net-u

ili baci to u begejac ...
15.10.2005. u 02:59 

superbaka
Dejan Ljubisavljevic
Vet. stanica - Paracin
Paracin

Moderator
Član broj: 5290
212.62.51.*

Jabber: superbaka@elitesecurity.org
Sajt: www.vetportal.info

icon Re: Aktivni ugalj za prociscavanje vode15.10.2005. u 13:40
aktivni ugalj se ne koristi za preciscavanje vode vec za prolive, trovanja i sl... postoje tablete sa hlorom koje imaju tu namenu pa je moguce da je sistemom gluvih telefona ta informacija stigla do tebe...
Veterinarski portal i forum
www.vetportal.info
15.10.2005. u 13:40 

Vera Vukanic
Q

Član broj: 40634
*.crnagora.net.

Jabber: oceanography
Sajt: www.geocities.com/kadezi/..

icon Re: Aktivni ugalj za prociscavanje vode15.10.2005. u 16:27
Koristi se za preciscavanje vode u vodovodima kada je voda jako zaprljana. Eventualno u posebnom aparatima za kucnu upotrebu.
Zasto ste to kupili kada ne znate cemu sluzi?
Ne mozete popraviti kvalitet vode u vodovodima velikh gradova, najcesce je u pitanju industrijska voda II kategorije, pomocu hlora i uglja se eliminisu bakterije a organsko zagadjenje ne moze.
Vera
15.10.2005. u 16:27 

DR83
BEOGRAD

Član broj: 38219
213.137.102.*

Sajt: www.farmaceuti.com

icon Re: Aktivni ugalj za prociscavanje vode17.10.2005. u 21:32
Aktivni ugalj se moze koristiti za preciscavanja,na svojo povrsini ima apsorpcione centre koji dakle apsorbuju,vezuju necistoce(bakterije,toksine) i na tom svojstvu je zasnovana njegova upotreba kao antidota
17.10.2005. u 21:32 

superbaka
Dejan Ljubisavljevic
Vet. stanica - Paracin
Paracin

Moderator
Član broj: 5290
212.62.51.*

Jabber: superbaka@elitesecurity.org
Sajt: www.vetportal.info

icon Re: Aktivni ugalj za prociscavanje vode19.10.2005. u 21:10
mislio sam da ne treba da pojasnjavam, ali kad vec moram... :)
medicinski ugalj je adsorbens, i za sebe vezuje pozitivno i negativno naelektrisane cestice... najdelotvornija primena mu je kod trovanja i proliva jer vezuje bakterijske toksine (endotoksin = bakterijska opna) i druge otrove, a posle nekoliko casova se izbacuje iz organizma normalnim radom creva... medjutim, kao veoma aktivna supstanca on je i veoma kancerogen pa je njegova upotreba veoma ogranicena... hlor se koristi za preciscavanje vode, ubija mikroorganizme i ostaje u toj vodi u koncentraciji neskodljivoj za ljude... ako posmatramo kucnu radinost, prvo, te tablete uglja tesko da ce se rastvoriti u casi vode, a ako se i rastvore, hoce li neko primeniti sedimentaciju i/ili flotaciju da bi se sad taj ugalj zajedno sa apsorbovanim stetnim materijama otklonio iz te case vode? jer, cemu adsorpcija stetnih materija kad ih popijes sa tom vodom i ugljem? :)
stoga se moj odgovor odnosio na konkretno pitanje vezano za kucnu upotebu...
ubuduce, za upotrebu lekova obrati se lekarima a ne apotekarima (ili veterinarima...) :)
Veterinarski portal i forum
www.vetportal.info
19.10.2005. u 21:10 

[es] :: Nauka :: Aktivni ugalj za prociscavanje vode

[ Pregleda: 4655 | Odgovora: 5 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.