Broj konfiguracija i komponenti prosviranih uz "pomoć" Mustekovih UPS-ova mi govore da specifikacije lažu. Ili je taj njihov Line-Interactive model malo "smotan". :)
Druga stvar koja nije na mestu u toj priči je automatska regulacija napona. Ti tvrdiš da ona "ide isključivo preko baterija", što NIJE navedeno u specifikacijama, a osim toga - to nije princip rada LI UPS-a. Line-interactive svoju regulaciju napona poverava dvosmernom inverteru koji, dok ima struje, puni baterije i istovremeno napajanja računar regulisanom strujom. Kada stabilnost napajanja bude narušena (bilo deformacijama/smetnjama, bilo potpunim nestankom), inverter prestaje da puni baterije (što je logično) i njihovu struju preusmerava na izlaz. Ovaj put - bez regulacije, pošto ista nije potrebna pri napajanju iz galvanskog elementa.
Žao mi je, ali nekako ne mogu da poverujem u tu priču o Line-Interactive modelu, pošto sve navedene specifikacije ipak navode na najobičniji Stand-by model sa AVR-om rešenim uz pomoć posebnog trafoa, koji reguliše napon. Mnogi manji proizvođači su skloni da to proglase za Line-interactive, jer u suštini - način funkcionisanja podseća na pravi LI.
Na posletku, cena možda govori i najviše. Kao što sam (čini mi se) spomenuo, Line-Interactive modeli postoje gotovo oduvek, a cena im nikada nije pala značajno ispod 200 evra, odnosno nekadašnjih 400 nemačkih maraka.
Uz nešto jeftiniju proizvodnju, ta cena bi mogla da se smanji za trećinu, ili čak polovinu, ali nikako na nivo od 40-50 evra.
Pozdrav
P.S. Ostavljam (ipak) mogućnost da grešim, jer nisam otvarao njihove UPS-ove do sada. Ako budem imao prilike, to ću uraditi i ovde ću izneti zapažanja.