Interesantno je da sam i ja ovih dana malo poredio ove dve liste. Ono što sam zaključio je da bi spoj ove dve liste po principu statističke interpretacije doneo bolje rezultate nego svaka pojedinačna lista.
Kako već četiri meseca mogu dosta precizno da poredim posećenost određenih sajtova u kampanjama za Continental banku i za Fresh&Co (prikaz istih banera na različitim sajtovima), i kada se ovako nešto uporedi s spomenutim listama (Radar i Alexa), dobijaju se interesantni rezultati:
- ES je mnogo realnije prikazan na Alexa listi.
- Sportska centrala (veoma posećen sajt) je mnogo bolje prikazan na Radaru (iako baš nije najposećeniji kako tamo stoji).
- Glas javnosti je mnogo bolje prikazan na Alexi.
- Blic nije nigde dobro prikazan.
...
Ovo poslednje je veoma interesantno. Imam fizičke dokaze da tvrdim da je Blic izuzetno posećen sajt, čak i posećeniji od Glasa (što je inače i činjenica u realnim tiražima ovih novina).
Ceo problem kod Radara po mom mišljenju proizilazi iz nedovoljno adekvatne statističke obrade podataka. Ako postoji preko 9.000 sajtova koji drže sertifikat, to je i više od dovoljnog statističkog uzorka za interpretaciju podataka. Primer sajta Blic.co.yu govori o tome da statistički algoritam nije dovoljno dobar u obradi podataka za sajtove koji nisu od naročitog interesovanja korisnika iz postojećeg uzorka (sistem ekstrapolacije podataka). Drugim rečima, kada Radar bude donosio dovoljno sredstava Miloš će moći da plati profesionalnog statističara da se bavi ovom tematikom.
www.iimeuro.uns.ac.rs
http://www.google.com/search?q=%22dragan+varagic%22 | Blog
Profesionalni eMarketing & ePR kursevi

Re: Radar.co.yu, sertifikati i slicno..