Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?

[es] :: Vodič za učenje :: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?

Strane: << < .. 16 17 18 19 20 21 22 23 24

[ Pregleda: 180387 | Odgovora: 473 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

koscani

Član broj: 21971
Poruke: 108
*.38.42.223.cable.t-1.si.+5 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?09.05.2012. u 20:49 - pre 86 meseci
Mašinski tehničar (Mechanical Technician)

Opis posla:

Mašinski tehničari se bave poslovima vezanim za projektovanje, gradnju, upotrebu i održavanje alata i mašina. Mogu raditi u odeljenjima konstrukcije mašina i alata, na pripremi i vođenju proizvodnje mašinskih delova i alata te u kontroli rukovanja i održavanja alatnih mašina u proizvodnim pogonima.

Konstruisanjem alata i mašina bave se u timu sa mašinskim inženjerima. To je složen posao koji zahteva nalaženje optimalnih rešenja u pogledu opterećenja, brzine i dimenzija mašina te sigurnosti i lakoći njegove upotrebe. Mašinski tehničari skiciraju i proračunavaju različite elemente mašina (npr. elemente za spajanje i rastavljanje, osovine, ležajeve, opruge, zupčanike itd.). Prvo se izrađuje skica nekog elementa mašine i njene funkcije, potom se određuje mesto izloženosti najvećim naprezanjima - tzv. "opasni preseci", proračunavaju dimenzije "opasnih preseka", a zatim i druge dimenzije, te određuje konačan oblik elementa mašine i njena uklapanja u mašinu. Uz navedeno, treba odabrati i materijal za izradu elementa mašine i to na temelju konstrukcionih proračuna statičkih i dinamičkih opterećenja. Naravno, za sve ovo se služe priručnicima s podacima o tehničkim materijalima i njihovoj obradi i o standardizaciji elemenata mašina. Pri konstrukciji alata mašinski tehničar proračunava sile na alatu u određenim radnim uslovima i vrsti obrade pa po tome određuje materijal i predlaže dimenzije i oblik alata.

Sprovode i proveru kvaliteta i funkcije gotovog proizvoda, mašina ili elementa mašina raznovrsnim merenjima (površine, dužine, obima, težine, sile, pritiska, brzine okretaja, snage, prenosnih odnosa i sl.) u odnosu na propisane standarde, uzimajući u obzir i dopuštena odstupanja (tolerancije). Dobijeni podaci služe za davanje atesta za mašinu i za izradu uputstava za pravilno rukovanje.

Radni uslovi:
Mašinski tehničar najčešće radi u zatvorenom prostoru normalne temperature i vlažnosti. Prilikom rada uglavnom sedi, a ređe obavlja posao stojeći. Kad radi u pogonu, mala je opasnost od povreda, izloženosti uticaju buke, prašine i isparavanju para i gasova. Radno vreme se najčešće odvija u jutarnjoj smeni. Mašinski tehničar je samostalan i odgovoran u delu svojih poslova, a u poslovima koje obavlja u timu s inženjerima odgovornost je podeljena.

Poželjne kvalifikacije i osobine:
Poslovi mašinskog tehničara zahtevaju dobar vid. Sposobnost prostornog snalaženja i planiranja, sposobnost tehničkog i analitičkog rešavanja problema te sposobnost snalaženja u novim situacijama neophodne su za uspešnost u radu. Poželjna je preciznost, savesnost i odgovornost na radu te poslovna komunikativnost u saradničkim i rukovodećim poslovima.

Osposobljavanje i zapošljavanje:
Nakon završene srednje mašinske tehničke škole četverogodišnjeg trajanja i položenog završnog ispita dobija se diploma mašinskog tehničara. Opšti stručni sadržaji u prvim godinama srednjeg obrazovanja su dobra osnova za nastavak školovanja na višoj školi ili fakultetu mašinstva, kao i na fakultetima srodnih struka.

naravno, ovo sam opet copy/paste, pa, ima li neko nešto protiv

pozz

 
Odgovor na temu

koscani

Član broj: 21971
Poruke: 108
*.38.42.223.cable.t-1.si.+5 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?09.05.2012. u 21:22 - pre 86 meseci
copy/paste sa www.poslovi.infostud.com/info/opisi-zanimanja

Sistem administrator, Administrator za održavanje računara (System Administrator)
U najvećem broju slučajeva, sistem administratori treba da ima završen fakultet ili višu školu. Obrazovanje o informacionim tehnologijama mogu steći na fakultetima koji imaju nastavne programe koji se odnose na računarstvo i informatiku. To su uglavnom fakulteti tehničkih nauka ili prirodno-matematički fakulteti, kao i trogodišnje strukovne studije za informatiku i računarstvo. Zbog potrebe za održavanjem računara često se i stručnjaci drugih struka (inženjeri elektrotehnike ili drugih tehničkih disciplina) bave ovim poslom, što mnogima preraste i u životni poziv.
Za osposobljavanje sistem administratora potrebni su i specijalni kursevi. Na njima se sistem administratori upoznaju i sa konkretnim računarskim okruženjima i programima s kojima treba da rade.

Administrator baza podataka (Database Administrator, DB Administrator)
Najčešće obrazovanje koje zaposleni u informacionim tehnologijama imaju je: elektrotehnički fakultet, prirodno-matematički fakultet, viša tehnička škola. Posedovanje diplome fakulteta ili više škole ne predstavlja uslov da bi se neko bavio ovim poslom, osnovne predispozicije su, naravno, stručno znanje, ali i posedovanje računara i stabilne Internet veze (ako se posao obavlja od kuće), dobro poznavanje engleskog jezika, logičko-analitčko razmišljanje i želja za stalnim usavršavanjem.

Softver inženjer (Software Engineer)
Najčešće obrazovanje koje zaposleni u informacionim tehnologijama imaju je: elektrotehnički fakultet, prirodno-matenatički fakultet, viša tehnička škola. Posedovanje diplome fakulteta ili više škole ne predstavlja uslov da bi se neko bavio ovim poslom, osnovne predispozicije su, prvenstveno stručno znanje, ali i posedovanje računara i stabilne Internet veze (ukoliko se posao obavlja od kuće), dobro poznavanje engleskog jezika, logičko-analitčko razmišljanje i želja za stalnim usavršavanjem.
Osposobljavanje i zapošljavanje:
U Srbiji je solidna tražnja za ovim sistem inženjerima, a i ponuda radnika je solidna. Manje je bitno formalno obrazovanje, ali je izuzetno bitno radno iskustvo i praktično znanje. Bitna su sledeća stručna znanja: Oracle, PL/SQL, ASP.Net, MS IIS, ER model, XML, HTML, CSS, XSLT, razvoj web aplikacija i serverskih .net aplikacija, programiranje u C#, a pored toga često se traži iskustvo u razvoju bankarskih aplikacija, poznavanje funkcionisanja računovodstva. Presudno je iskustvo koje kandidat poseduje, kao i stalna samoedukacija, koja se postiže praćenjem i usvajanjem novih informacija.

Programer (Programmer)
Najčešće obrazovanje koje zaposleni u informacionim tehnologijama imaju je: elektrotehnički fakultet, prirodno-matenatički fakultet, viša tehnička škola. Posedovanje diplome fakulteta ili više škole ne predstavlja uslov da bi se neko bavio ovim poslom, osnovne predispozicije su prvenstveno stručno znanje, posedovanje računara i stabilne Internet konekcije (ako se posao obavlja od kuće), dobro poznavanje engleskog jezika, logičko-analitčko razmišljanje i želja za stalnim usavršavanjem.
Osposobljavanje i zapošljavanje:
Dosta je dobra tražnja za ovim radnicima, a i ponuda radnika je solidna. Pri zapošljavanju manje je bitno formalno obrazovanje, ali je izuzetno bitno radno iskustvo i praktično znanje. Bitna su sledeća stručna znanja: Java, EJB3, J2EE (JBOSS i SEAM), PL/SQL, Delphi, rad sa bazama podataka. Pored toga često se traži i poznavanje funkcionisanja knjigovodstva i bankarstva (ako se programer traži radi izrade softvera za knjigovodstvo ili bankarstvo). Znači, bitna su i šira znanja radi saradnje sa kolegama iz drugih sektora. Vrlo je bitno iskustvo koje posedujete kao i stalna samoedukacija, koja se postiže praćenjem i usvajanjem novih znanja.

Web developer, Web dizajner, Webmaster
Najčešće obrazovanje koje zaposleni u informacionim tehnologijama imaju je: elektrotehnički fakultet, prirodno-matenatički fakultet, viša tehnička škola. Posedovanje diplome fakulteta ili više škole ne predstavlja uslov da bi se neko bavio ovim poslom, osnovne predispozicije su naravno stručno znanje, ali i posedovanje računara i stabilne Internet veze (ako se posao obavlja od kuće), dobro poznavanje engleskog jezika, logičko-analitčko razmišljanje i želja za stalnim usavršavanjem.

itd itd..

prema tome, nemašinci ne bi trebali da nameću svoje stavove..

čini mi se da danas kod 'nas' svako misli da zna mašinstvo, od kud to, kako to, zašto je to tako....ne znam.....pozz


[Ovu poruku je menjao koscani dana 09.05.2012. u 22:41 GMT+1]
 
Odgovor na temu

bookmaker
Aleksandar
Kragujevac

Član broj: 41754
Poruke: 19
*.adsl.eunet.rs.+1 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?09.05.2012. u 22:47 - pre 86 meseci
@ventura:
Citat:
Jel možeš da navedeš neke konkretne primere? Sigurno ti to nije problem čim je razlika baš tolika.


To je vrlo jednostavno.

Plan, program i obim studija se mnogo razlikuje.

Na višim (sada visokim školama) se izučava (određana materija) mnogo "pliće" nego na fakultetima ili se uopšte ne izučava. Dovoljno je uporediti gradivo iz matematike, raznih mehanika (statika, kinematika, dinamika, teorija oscilacija (ovoga nema na višim školama), ...), otpornosti materijala, konstruisanja, mehanike fluida (koju na višim školama i ne izučavaju), obrade metala rezanjem i deformisanjam, ..., itd da ne nabrajam više. Ono što studenti na fakultetima rade na vežbama, kao zadatke, to se na višim/visokim školama daje na ispitima.

O kriterijumu ne treba trošiti reči kao ni na predhodno obrazovanje i uspeh studenata u srednjim školama. Višu/visoku školu može da upiše i srednjoškolac koji je završio III stepen, ali to je već problem ministarstva prosvete a ne škola i fakulteta. Dakle, aludiram na kvalitet studenata koji je neuporedivo i višestruko bolji na fakultetu (bilo kom, ne samo mašinskom) nego na višim/visokim školama. Samim tim svršeni studenti fakulteta i viših škola nisu za poređenje jedni s drugima.

Kao što sam već rekao, svuda postoje izuzetci tako da i na višim/visokim školama može da zablista neko ko hoće i želi da uči više. Na žalost, takvi slučajevi su vrlo retki i kada se pojave takvi studenti se posle prebacuju na fakultet i završavaju isti.

Ti pričaš o nekakvom testiranju a u stvari ne razumeš mašinsko inženjerstvo i da se ono ne svodi samo na proizvodno mašinstvo pa da se nešto pravi, već se tu nalaze i mašinske konstrukcije, energetika i procesna tehnika, motori i vozila, ... Ne školuju se svi inženjeri za isto. ;)

Takvo testiranje možeš da sprovedeš u IT sektoru ali ne i ovde. Jednostavan sklop je jednostavan sklop i tu nema šta da se filozofira. Ako neko zna da projektuje, proračunava, modeluje i tome sl. sigurno se neće javiti na oglase za pripravnike na kojim će da ga ispituju raznorazni HR eksperti sa glupavim psiho-logičkim pitanjima. Takvi inženjeri prelaze iz firme u firmu ali uz debeo transfer. :)

I da dodam još ovo. Kod nas, u našoj zemlji, mašinsko inženjerstvo se svelo na raznorazne projektne biroe i radionice. U prvima rade, i to je dovoljno, do 10-ak inžejera dok je u drugima dovoljan jedan a ostale zaposlene čine radnici u proizvodnji. Kod ovih drugih su potrebni ti sa višom školom (tkz. pogonski inženjeri) da prate proces proizvodnje i potrebno je nekoliko tehničara da izrađuju radioničke crteže.
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.+6454 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?09.05.2012. u 22:52 - pre 86 meseci
Citat:
bookmaker
Jednostavan sklop je jednostavan sklop i tu nema šta da se filozofira. Ako neko zna da projektuje, proračunava, modeluje i tome sl. sigurno se neće javiti na oglase za pripravnike na kojim će da ga ispituju raznorazni HR eksperti sa glupavim psiho-logičkim pitanjima. Takvi inženjeri prelaze iz firme u firmu ali uz debeo transfer. :)

Upravo o tome i govorim.

 
Odgovor na temu

zizi333
mrav
bl

Član broj: 200226
Poruke: 14
*.teol.net.+3 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?10.05.2012. u 18:34 - pre 86 meseci
Nedeljko: U softverskoj industriji uglavnom rade samouki, a kvalitet se procenjuje na testovima i intervjuima.


ok, mene interesuje u mašinskoj industriji


Pa zar u masinstvu nema mnogo, mnogo softwera i to je tako reci softwerska industrija!

Znate li onu staru poslovicu: Mozes uzeti sve knjige svijeta i procitati o tome kako se vozi biciklo, ali kada sjednes na njega da ga vozis neces znati.
A onaj ko je vjezbao na biciklu dok si ti citao knjige on je do tada naucio da ga vozi i bez ruku.
 
Odgovor na temu

quattor
Ljubisa Nikolic
Subotica

Član broj: 44020
Poruke: 130
*.adsl-a-11.sezampro.rs.+10 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?10.05.2012. u 21:58 - pre 86 meseci
Puno je ovde neznanja, ljubomore, zlobe, zavisti, kompleksa i što-šta drugog. Puno je i wanna-be mašinaca, večitih studenata, dokonih kibicera i dežurnih mlatača...

Dakle, ako pažljivo pročitate pitanje, i dobro razmislite, smislene odgovore vam mogu dati jedino diplomirani mašinski inženjeri koji rade, ili to bar pokušavaju, u državi Srbiji. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame...
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.+6454 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?10.05.2012. u 22:06 - pre 86 meseci
A oni koji zapošljavaju takve se ne računaju? Ili mišljenje takvih ljudi ne žele da čuju?
 
Odgovor na temu

quattor
Ljubisa Nikolic
Subotica

Član broj: 44020
Poruke: 130
*.adsl-a-11.sezampro.rs.+10 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?10.05.2012. u 22:21 - pre 86 meseci
Citat:
ventura: A oni koji zapošljavaju takve se ne računaju? Ili mišljenje takvih ljudi ne žele da čuju?


Pitanje je ko te zapošljava. I to veliko.

Jesu li to lokalne polupismene jajare koje su pokrale mašinski park iz propadajućih društvenih firmi i sada jašu na talasu mita, korupcije i labavih srpskih zakona. Ili su to nadobudni mladi manager-i sa diplomama ovih pištolj-fakulteta koji o onome što managiraju pojma nemaju. Ili su to polupismeni mamini i tatini sinovi koji od obesti i besa nemaju veze sa realnošću. I tako dalje i tako redom...

Na žalost, susretao sam se sa svima njima.

Mišljenje takvih ljudi, meni je apsolutno beznačajno. Njihova iskustva mogu biti korisna jedino pravosudnim organima ako jednoga dana budu rešili da napišu bolje i efikasnije zakone.
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.+6454 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?10.05.2012. u 22:39 - pre 86 meseci
E pa znaš kako.. Nadam se da si ili neki suvi genije oko koga se otimaju, ili živiš u nekoj zemlji debeliji gde ima posla koliko god hoćeš, pošto sa ovakim razmišljanjem u Srbiji imaš veoma ozbiljan problem.

Taj tvoj nadobudni stav mi govori sa apsolutnom sigurnošću da ne prolaziš baš najbolje u životu, pa si nekom svojom logikom došao do zaključka da je problem u svima drugima samo ne u tebi.
 
Odgovor na temu

Mario
Beograd

Član broj: 1876
Poruke: 985
*.opera-mini.net.+2 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?10.05.2012. u 22:49 - pre 86 meseci
Stavih da pratim ovu temu zbog saveta, iskustva kolega mašinaca, a ovde se u poslednje vreme uglavnom sve svodi na prepucavanja tipa " čiji je veći " .
Ne pratim više.
 
Odgovor na temu

quattor
Ljubisa Nikolic
Subotica

Član broj: 44020
Poruke: 130
*.adsl-a-11.sezampro.rs.+10 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?11.05.2012. u 05:15 - pre 86 meseci
Citat:
ventura: E pa znaš kako.. Nadam se da si ili neki suvi genije oko koga se otimaju, ili živiš u nekoj zemlji debeliji gde ima posla koliko god hoćeš, pošto sa ovakim razmišljanjem u Srbiji imaš veoma ozbiljan problem.

Taj tvoj nadobudni stav mi govori sa apsolutnom sigurnošću da ne prolaziš baš najbolje u životu, pa si nekom svojom logikom došao do zaključka da je problem u svima drugima samo ne u tebi.


Ha, ha, ha... Dežurni (para)psiholog?!

Tragično je što je struka popustila i izmakla se, verovatno vodjena maksimom - pametniji popušta. Zato su valjda i uzjahali mediokriteti i ostali, pa jašu li, jašu. Zato nam i jeste ovako kako je...
 
Odgovor na temu

koscani

Član broj: 21971
Poruke: 108
*.38.42.223.cable.t-1.si.+5 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?11.05.2012. u 06:27 - pre 86 meseci
..inače poznajem mnogo ljudi koji su kupili diplomu MF (tri do četri puta su kaoi išli na ispit) negdje u trouglu Inđije, Žablja i i Zrenjanina! Iz početka su bili jako stidljivi u potpisu, uvjek su isticali da 'eto to im treba radi ..bla bla bla' a malo kasnije .........pa to je degutantno, postali direktori, vodeće političke strukture i voždovi, sa ponosom mašu diplomom i 'piš.aju po svima'.....i još su ..

..ti profesori koji su im dali svoje potpise su trovači ovog naroda, istinski neprijatelji,... čudi me zašto se policija ne pozabavi sa lažnim diplomama!

..kad malo bolje razmislim PERSPEKTIVNO JE KUPITI DIPLOMU MF


[Ovu poruku je menjao koscani dana 11.05.2012. u 07:52 GMT+1]
 
Odgovor na temu

bookmaker
Aleksandar
Kragujevac

Član broj: 41754
Poruke: 19
*.adsl.eunet.rs.+1 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?11.05.2012. u 10:36 - pre 86 meseci
Nema to veze sa Mašinskim fakultetom. Na žalost, "perspektivno" je kupiti diplomu bilo kog fakulteta. Seti se samo afere "INDEKS" čiji profesori ponovo rade na tom fakultetu jer je proces protiv njih još uvek u toku.

@citat iz 2011. godine
Citat:
"Indeks" bi mogao da "diplomira" jer se za nekoliko meseci navršava peta godina od izbijanja afere. Hapšenja su počela u februaru 2007. godine, a dve optužnice podignute na isteku te i početkom 2008 godine. Glavni pretres je, iz osmog pokušaja, počeo u septembru 2009. godine. Nakon reforme, zbog promene sudskog veća, suđenje je praktično vraćeno na početak.

Optuženo je 87 osoba za 159 krivičnih dela, od kojih 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. Optuženi se terete da su za pozitivne ocene primali od 500 do 1.000 evra, dok je tarifa za diplome lažnih pravnika iznosila od 12.000 do 16.000 evra.
 
Odgovor na temu

android aplikacije
Sve o restoranima Srbije
srbija

Član broj: 299236
Poruke: 9
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: Restoranisrbije.biz


+8 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?15.05.2012. u 18:58 - pre 86 meseci
Pa i nije bas isplatljivo, nisam cuo da je neko od njih uspeo nesto mnogo u zivotu
restorani Srbije samo za vas
 
Odgovor na temu

impreza

Član broj: 175607
Poruke: 85
*.mediaworksit.net.+2 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?17.05.2012. u 18:42 - pre 86 meseci
Evo da i ja dam svoj komentar.

Stanje je ovako, ako se zaposlite kod privatnika uzeće vam dušu, gledaće na vas kao na roba, nemate pravo da se bunite i morate da ćutite i radite.(9-10 sati dnevno + subota, nedelja)
Ako se zaposlite u neku veću firmu (naravno treba vam dobra veze ili dobra šuška za podmazivanje) radićete manje, imaćete veću platu i šefa koji zna duplo manje od vas.
Ako se zaposlite u državnoj firm (to ne pomišljajte ako niste član biblioteke) nećete ništa raditi, imaćete siguran posao i solidnu platu kao i šefa koji je tu isto kao i vi i ima ego do neba a znanje mu je u minusu.

 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.+6454 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?17.05.2012. u 19:47 - pre 86 meseci
Citat:
impreza:
Stanje je ovako, ako se zaposlite kod privatnika uzeće vam dušu, gledaće na vas kao na roba, nemate pravo da se bunite i morate da ćutite i radite.(9-10 sati dnevno + subota, nedelja)

Jel moraš i da mu dovodiš ženu svako par dana da je naguzi, ili se pak ti sam žrtvuješ?

Šta bi bilo da to traži od vas? Da li ste toliko nekvalitetni pa da nemate nijednu drugu alternativu nego da pristajete na sve što vam poslodavac traži.. Ako je tako onda lepo okačite tu vašu diplomu o kontejner, možda se neki budući predsednički kandidat ovajdi, a vi oglasnik u ruke pa tražite neki drugi posao sa drugim kvalifikacijama, pošto vam mašinstvo očigledno ne ide od ruke.
 
Odgovor na temu

impreza

Član broj: 175607
Poruke: 85
*.mediaworksit.net.+2 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?17.05.2012. u 20:51 - pre 86 meseci
Citat:
Jel moraš i da mu dovodiš ženu svako par dana da je naguzi, ili se pak ti sam žrtvuješ?

Šta bi bilo da to traži od vas? Da li ste toliko nekvalitetni pa da nemate nijednu drugu alternativu nego da pristajete na sve što vam poslodavac traži.. Ako je tako onda lepo okačite tu vašu diplomu o kontejner, možda se neki budući predsednički kandidat ovajdi, a vi oglasnik u ruke pa tražite neki drugi posao sa drugim kvalifikacijama, pošto vam mašinstvo očigledno ne ide od ruke.


To za ženu ne, mada nikad se ne zna, vidim da vi imate iskustva možda su vama tražili ili ste vi tražili...kako ste se vi onda postavio?
Da nema kvaliteta sigurno bi svi popili otkaze, ali njima je u interesu da te iskoriste maksimalno, a minimalno plate, dokle god im valjaš tu si. Što se tiče kačenja diplome, rado bi je okačio ali su toliko nesposobni da diplome dobijaš tek posle 2/3 godine diplomiranja, a oglasnika čvrsto držim u rukama....
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.+6454 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?17.05.2012. u 20:57 - pre 86 meseci
Citat:
impreza: To za ženu ne, mada nikad se ne zna, vidim da vi imate iskustva možda su vama tražili ili ste vi tražili...kako ste se vi onda postavio?
Da nema kvaliteta sigurno bi svi popili otkaze, ali njima je u interesu da te iskoriste maksimalno, a minimalno plate, dokle god im valjaš tu si. Što se tiče kačenja diplome, rado bi je okačio ali su toliko nesposobni da diplome dobijaš tek posle 2/3 godine diplomiranja, a oglasnika čvrsto držim u rukama....

A jesi li nekada pomislio da poslodavac ipak nije naoružan i da te ne tera puškom da radiš za njega, već ukoliko ti se ne sviđaju uslovi, boja zidova u kancelariji, hladna kafa ili šta god u firmi, da si slobodan čovek i možeš bez problema da daš otkaz i nađeš firmu u kojoj ćeš imati bolje uslove?

Ja tebi verujem da takvi poslodavci postoje, ali isto tako me ne bi čudilo da takvima traže sutradan žene da mu dovode, jer pored takvih beskičmenjaka i nesposobnjakovića, ništa me ne bi čudilo... A kada ne bi bilo radnika koji pristaju na takve uslove, ne bi ni bilo takvih poslodavaca, jer ne bi imali koga da zaposle.
 
Odgovor na temu

impreza

Član broj: 175607
Poruke: 85
*.mediaworksit.net.+2 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?17.05.2012. u 21:25 - pre 86 meseci
Citat:
A jesi li nekada pomislio da poslodavac ipak nije naoružan i da te ne tera puškom da radiš za njega, već ukoliko ti se ne sviđaju uslovi, boja zidova u kancelariji, hladna kafa ili šta god u firmi, da si slobodan čovek i možeš bez problema da daš otkaz i nađeš firmu u kojoj ćeš imati bolje uslove?

Ja tebi verujem da takvi poslodavci postoje, ali isto tako me ne bi čudilo da takvima traže sutradan žene da mu dovode, jer pored takvih beskičmenjaka i nesposobnjakovića, ništa me ne bi čudilo... A kada ne bi bilo radnika koji pristaju na takve uslove, ne bi ni bilo takvih poslodavaca, jer ne bi imali koga da zaposle.


Skrećemo sa teme, da vam ukratko odgovorim pa da se vratim na temu. Odnos poslodavca prema zaposlonem, koga gleda kao žestoko podređenog čoveka, ma koji fakultet da ima, jeste samo zato što je velika nezaposlonost i država mu to omogućuje, to je utoliko više izraženo ako ste pripravnik ili bez iskustva. Naravno to je samo primer poslovanja i odnosa privatnih pretuzetnika prema fakultetski obrezovanim ljudima. Možete vi sada da iznosite uvrede, prozivke i ostale nekulturne izraze ali tako je kako je, o toga se pobeći ne može, čak što više sve će biti izraženije i izraženije.

Sada se vraćam na temu. U mašinstvu ima para, to koliko ko zarađuje zavisi samo od iskustva i mesta gde radi. Ja ne znam ni jednog mog kolegu koji sedi kući i čeka da mu neko da koji dinar, svi rade, sad neko svoj posao neko sasvi nešto levo...
 
Odgovor na temu

raikkonen

Član broj: 93339
Poruke: 241
*.adsl.eunet.rs.+8 Profil

icon Re: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?18.05.2012. u 09:16 - pre 86 meseci
Citajuci postove u ovoj temi osecam potrebu da se javim i napisem svoje vidjenje. Industrija u Srbiji (masinska i elektro) je na tako niskim granama da se moze reci da prakticno i ne postoji. Jedina svetla tacka je dovodjenje Fiat-a u Srbiju i to se dogodilo tek desetak godina nakon promena. Sve druge zemlje (Ceska, Slovacka, Poljska, Madjarska, Rumunija, Slovenija) razvijale su se i menjale mnogo brze. Za takvo stanje je odgovorna politicka garnitura koja je vodila zemlju i koja nije stvorila potrebnu politicku i pravnu sigurnost stranim investitorima. U takvim uslovima od razvoja industrije nema ni govora. Da bi jedna zemlja sama razvijala industriju, mora da ima sopstvenu proizvodnju i razvoj masina alatki, kao i razvoj i proizvodnju opreme za kontrolisanje, merenje i ispitivanje. Srbija je mala zemlja i ona to nema, kao ni bilo koja druga zemlja slicne velicine (cast retkim izuzecima kao sto su Austrija i Svajcarska). Zbog toga buducnost industrije i masinskih inzenjera je u rukama zemalja koje sve to imaju (Nemacka, USA, Japan, UK, Francuska, Italija). Nama je potreban dolazak desetak takvih kompanija kao sto je Fiat. Sve one ce se iskljucivo baviti proizvodnjom, tako da je perspektiva masinskih inzenjera u Srbiji svedena na rad u proizvodnji. Verujem da ce takvih poslova u narednih desetak godina biti sve vise i da ce posla za masinske inzenjere biti. Samo sto ti poslovi nece biti kreativni, jer je najbolje mesto za rad masinskih inzenjera rad u razvojnim odeljenjima. Ne slazem se s misljenjem da za to nije potrebna diploma i da svako moze da se bavi takvim poslovima. Upravo je razlika izmedju nas i razvijenog sveta u tome. Uspeh u industriji moze da donese samo veliki broj strucnih ljudi s razlicitim, uskim specijalnostima, temeljnim i timskim radom. Bivsa SFRJ je upravo zbog nedostatka fakultetski obrazovanih ljudi izgubila borbu za razvoj u industriji jos sedamdesetih godina proslog veka. A tome je doprineo i politicki i ekonomski sistem koji nije dozvoljavao privatnu svojinu pa nije bilo ni ulaganja iz razvijenih zemalja.

Pozdrav.
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za učenje :: Koliko je perspektivno biti dipl. masinski inzenjer u Srbiji?

Strane: << < .. 16 17 18 19 20 21 22 23 24

[ Pregleda: 180387 | Odgovora: 473 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.