Na MC-u sam vec postavio ovakvo pitanje,ali nekako sporo stizu odgovori :)
Evo ovde cu da napisem kakvo je tamo stanje:
MOJ PRVI post:
Instalirao sam juce Linux SuSE 9.2 i imam problem sa instalacijom drajvera za modem.
Modem je SoftV92 Data Fax Modem sa Conexant chipom ( HSF ).
Decko koji ima isti modem kao ja mi je poslao ove drajvere...ali ja se prvi put susrecem sa Linux-om pa mi malo teze da se snadjem...
Radio sam sledecim postupkom:
ZIP datoteku koju mi je on poslao raspakovao sam,patchovao je ( fajl ' hsfpatch ' sam ubacio u arhivu sa drajerima) i to sam sve prebacio na Linux particiju...
Onda sam usao u Linux ( sa nalogom PIKSI ) i radio ovako:
Otisao sam na putanju na koju sam prebacio folder sa drajverima,kada sam usao u taj folder kliknuo sam desnim klikom>actions>Run Terminal Shell (ili tako nesto) i kucao:
./hsfpatch i onda je ucitavao do 100%,kada je zavrsio kucao sam sledece:
make
su
Pa moj password
make install
i on mi kaze da bih zavrsio instalaciju moram da pokrenem ' hsfconfig ' koji se nalazi na odredjenoj puranji ( /usr/sbin/hsfconfig)...Kada odem na tu putanju i pokrenem ga kaze mi da je pristup odbijen Sad
A taj fajl moram da pokrenem kako bi instalacija modema bila zavrsena i kako bi uneo licencu i mail...
------------------------------------------------------------------------------------
U pocetku sam radio sve ovo bez onoga SU pa mog pass-a,ali mi je prijavljivao gresku da nije mogao da napravi folder u folderu ETC...
I onda sam poceo sa ovim SU i nije vise tu gresku prijavljivao...
------------------------------------------------------------------------------------
A kada se izlogujem i za username kucam root a za pass moj pass on me salje na neki Control Center...
Da li moze neko da pomogne ? Sigurno je neko vec imao ovakav problem...
POST anarki-a (on mi je odgovorio):
Ok dobro si ti to odradio. Smile
btw: ne treba ti make. Dovoljno je nakon su jedno 'make install'
E, konfiguracionu skriptu moras takodje da pokrenes kao root
Znaci
$ su root
# hsfpciconfig
Procitaj iz upustva za patch mail i serijski broj koji ti trebaju da bi modem radio na 56k. Moras da imas instalirane kernel hedere (ili ceo source, nravno) da bi ta skripta uooshte mogla da napravi /dev/ttySHSF0.
btw: Je l' to na kernelu 2.6? Ako je na 2.4 toplo preporucujem ono drajvere u verziji 0.99 koji su pod GPL i n treba ti nikakav crack.
POzz
MOJ DRUGI post:
@anarki
E sada sam ovako uradio:
Otisao sam u folder gde su mi drajveri...
Desni klik>actions>Open Sell terminal Here (ili tako nesto) i kucao sam:
./hsfpatch kada je ucitako kucao sam dalje:
su
<pa moj pass>
make install
I onda sam otisao u folder gde mi se nalazi " hsfconfig " i kliknuo desnim klikom>actions>Open Sell terminal Here (ili tako nesto) i kucao:
su root
<pa moj pass>
i onda sam pokrenuo ' hsfconfig ' posle cega mi je trazio da ukucam prvo mail pa posle licencu...Ukucao sam ove podatke (mail i licencu) koje mi je ovaj lik dao sa drajverima.
I na kraju je pisalo da bih zavrsio instalaciju modema moram da rebootujem komp...
Tako sam i uradio ali i dalje ne 'vidi' modem Sad
E ja sada vas molim da nastavite...Molim za pomoc

SuSE 9.2 i Modem
Re: SuSE 9.2 i Modem
Re: SuSE 9.2 i Modem