Kazaće se i tebi, u budućnosti koja neminovno dolazi.
(Jes' da je tema stara, ali sam naleteo na nju u nekim pretragama i ne mogu a da ne prokomentarišem)
Slobodno tržište ne može da funkcioniše
moralno na duže staze. Na tom slobodnom tržištu se polako formira ono što je u nesavršenoj ljudskoj prirodi: vladati drugima, raditi što manje, i imati što više svega čak i ako je na štetu drugih. To je razlog zbog koga je plemenita ideja socijalizma (i planske ekonomije) propala, ali i razlog koji kapitalizam polako pretvara u divlju zajednicu, neku vrstu
robovlasničkog društva u kojem će vladati oni koji su bezobzirniji i amoralniji i koji hoće što više (time lečeći svoje komplekse). To nije proces koji se može završiti za jednu-dve generacije, već je potrebno duže vreme, a upravo je to duže vreme razlog da ljudi jednostavno ne vide gde ih (njihovu decu) sve to vodi.
U budućnosti (ako je bude) svetom će upravljati korporacije/banke u simbiozi sa mafijom (ima toga već i sada), a ne nekakve države i slobodni izbori. To je upravo posledica slobodnog tržišta koje "se samo reguliše" prema onome što je i najvažniji cilj slobodnog tržišta: imati što više novca da bi ispunili svoj isprazni obesmišljeni život. To je upravo i cilj globalizacije. To je upravo i razlog težnji u EU da se upravljanje EU što više centralizuje (tj. da postoji neka vlast koja ima moć naredjivanja državama članicama, pa time i njenim gradjanima).
Oni koji žele da ne budu u celoj toj priči, biće "zakonski"
primorani da postupaju kako im banke/mafija kažu. Porezi na svu imovinu će biti veliki, tako da će svako ko se ne "uklapa" u sistem izgubiti svu svoju imovinu i postati beskućnik. A uklapaće se u sistem samo oni koji rade dan-i-noć da bi uzeli što veće kredite, nabavili što više materijalnih stvari i otplatili što više kredita, i tako ujedno i platili što veći iznos poreza i kamata na kredite onima koji žele da žive od tudjeg rada. Kapitalistička država želi da njeni gradjani rade što više, da bi stvorili što više materijalnih vrednosti, i time omogućili da što udobnije žive oni koji se slikaju na TV-u. To što veliki rad i trka za novcem uništavaju porodicu i povećavaju nivo frustracije u svakom čoveku (pa sve više ima kriminala i sve češće ima onih koji "puknu" i pobiju sve oko sebe), to kapitalističku državu ne zanima - zanima je isključivo profit.
To je sve prirodno kretanje kapitalizma koji je vodjen "slobodnim tržištem". Socijalizam nije propao, već ga je pobedio Kapitalizam uz pomoć domaćeg izdajnika: ljudske pohlepe. A mi odrasli znamo da ne pobedjuje uvek onaj koji je dobar, već onaj koji ima veću moć. A ljudska pohlepa je velika i moćna.
--
Nego, ova ekonomska kriza koja je proizvod slobodnog tržišta u kojem su neki "pametni" ljudi prodavali (materijalnu) maglu celom svetu, šta ona govori o kapitalizmu?
Govori sledeće:
upravo je slobodno tržište ono što će uništiti svet.
--
Nego, da se ja lepo ogradim od onih koji će da me napadnu da sam komunista:
Nisam komunista. Ja sam uvek bio protiv ideje komunizma u kojoj svi imaju isto, jer smatram da neki zaslužuju više od drugih. Medjutim, još sam veći protivnik ideje kapitalizma u kojoj se sve svodi na novac, a dobar je svako ko ima novca ili zna kako da ga stvori. To je mnogo opasnije društvo. A upravo smo u njemu. I imamo kriminala kao nikada do sada.
Idealno društvo bi bila planska ekonomija u simbiozi sa striktno ograničenom tržišnom ekonomijom. Jeste da će "država" biti nešto siromašnija (u novcu) nego da pustimo frustrirane "biznismene" da leče svoje kompleske i besmisao života sa "stvaranjem" što više para, ali će život biti mnogo mirniji i plemenitiji, a zajednica i
budućnost mnogo stabilnija. Time će društvo biti mnogo bogatije vrednošću koja je mnogo važnija od novca.
Artificial Intelligence stands no chance against Natural Stupidity