Citat:
prvo duzina kabla je oko 80 metara od toga van je oko 50 metara. u pocetku smo imali obican UTP kategorije 5 i on je izdrzao nekih 6 meseci. e onda smo nasli neki kabal vojnog porekla sa 2 parice koji nije uopste UTP nego nepoznatog tipa. uglavnom kabal ima shild i radi bolje nego bilo koji UTP koji smo do sada probali. povezan je jedan na jedan sa jedne strane je ruter a sa druge SWITCH Planet kojeg od juce vise nema. Nema ni rutera na drugoj strani ali dobro. to resenje od 80 dolara nam ne pada na pamet jer za te pare ima da menjam opremu jos 10 godina ( 1 switch 12 evra).
E vidis, kao prvo, 50m kabla van zgrade (pogotovo ako uzmes u obzir da je to gde si ti protnuo kabl prirodni kondenzator znaci provodnik-izolator-provodnik) nije malo, 80 dolara su mozda 60-ak eura, sto ce reci pod uslovom da ti zvekne jedan svic godisnje imaces za 4 godine ne racunajuci nista drugo, tu ne ubrajam peripetije i losu vezu koju vec imas. A dobro te kapiram i znam da je problem u kablu.
Sto se tice kabla, najtoplija preporuka ti je neki SFTP kabl kategorije 6 (ovo ti garantuje dobre osobine kabla) a i mogucnost da danas sutra proguras i nesto brze kroz to. Ja sam koristio za kabliranje jednog objekta upravo takav kabl, nemacki VOKA-LAN i nijedan jedini problem nisam imao, tj. sve konekcije rade i danas savrseno 1000Mbps.
E sad ti imas jedan link, a ja imam 40-ak takvih van i razmisljam o tome da menjamo ili na optiku ili da kupujemo ovo o cemu pricam, a vi ne mozete da kupite lighting protection za jedan link. Koliko Vas je? Podelite troskove, budite solidarni i resite problem.
Pokupi djubre, ne guraj ga pod tepih. Na stranu sto ti taj link (koji je po nekoj logici kicma i koji treba da ide recimo i na gigabit) najgori u celoj mrezi. Mislim razmisli malo.
E sad, samo po sebi to sto je kabl oklopljen ne znaci nista (ne znaci shield) ukoliko na krajevima ne upotrebis adekvatne oklopljene module, ciju masu treba da uzemljis, naravno opet kategorije 6 je preporucljivo. Uzemljenje samo po sebi, da bi bilo efikasno, mora da ima odredjeni otpor. pa ti lepo pozoves coveka koji ima uredjaj za merenje, i zamolis ga da ti izmeri centralno tj radijatore, oluke ili sta vec, mada mislim da je to bez veze iz mnogo razloga, vec proveris samu struju u zgradi tj uzemljenje koje ti dolazi do razvodnog ormara za el.struju i ako ono zadovolji uzemljis ga na to uzemljenje. TO ISTO MORAS DA URADIS I SA DRUGE STRANE, tj. uzemljenje sa obe strane mora da bude propisno i da ima isti otpor cime obezbedjujes da razlika potencijala ne postoji to jest da se usled nje ne javi strujanje u kablu od viseg ka nizem radi jednacenja.
Citat:
Postoji li mogucnost stavljanja nekakvog tipa osiguraca na sam kabal? znaci tolika i tolika amperaza i voltaza i osigurac odgovarajuceg tipa i cim cepne grmljavina on izbije i mi srecni i svichevi rade.
Boze sacuvaj.