Gorane, u pravu si, ali ja ciljam na jednu sasvim drugu stvar - pogledajte 386 procesore i dobar deo prvih 486-ica. Ako u obzir uzmemo i firmirane mašine, u istu grupu upadaju čak i neke P3 mašine. O čemu pričam? O hlađenju. Sve nabrojane konfiguracije su perfektno funkcionisale bez IKAKVOG aktivnog hlađenja. Obično je u kućištu (posebno kod firmiranih) samo poveće pasivno hlađenje i ništa više.
Koliko god novi AMD procesori bili hladni, to ni izbliza nije toliko hladno kao što je nekad bilo. To jeste danak napretka, ali je danak, čini mi se, više uzeo, nego što smo mi realno dobili. Na prvi pogled to ne izgleda tako, ali u suštini jeste. Primetite samo koliko dugo možete izdržati u prostoriji u kojoj je kompjuter, ako su zatvoreni prozori i vrata, a soba nije klimatizovana.
Nije glavni problem samo procesor - sve ostale komponente su počele da se (nenormalno) greju - optika, diskovi, napajanja, grafičke da i ne pominjemo.
Epilog: iako preko dana možda i ne smeta, ako noću poželite da pogledate neki film ili bilo šta uradite, primetićete buku koju stvara nova "tehnologija". ;)
Pozdrav