Zdravo.
Na makini je jedan hard.Win na hda1,Mepis na hda5,hda6 je FAT32 za razne podatke.
Pre nekoliko dana sam pored Xp-a uspešno instalirao i Mepis 3.3 i sve lepo radi.Grub boot loader je u MBR i lepo prepoznaje oba sistema.Nudi mi opcije Kernel 2.6,Kernel 2.4.29,WIN i Memtest.
Sve je bilo u redu dok hda6 nisam podelio na 2 particije da bih dobio mesta za Knoppix 3.7.Uspeo sam da instaliram Knoppix na hda7.Knoppix je instalirao Lilo koji nudi sledeće opcije: Kernel 2.6.9(odatle normalno podiže Knoppix),Win odakle lepo podiže Win,Memtest,Kernel 2.4.29 i Kernel 2.6.10 MEĐUTIM ODATLE OPET PODIŽE KNOPPIX!!!
Pošto mi je trenutno važniji Mepis od Knoppix-a ubacim opet instalacioni disk od Mepis-a i uradim repair boot loader-a,izvadim disk,restartujem ali se sad ne vidi Knoppix na hda7.
Najverovatnije nisam pažljivo pratio instalaciju Lilo-a ili nešto slično...
Pretraga(search) na ES-u nije mi dala odgovore;uglavnom ljudima Grub ili Lilo ne vidi Win.
Još da napomenem da se iz Mepis-a lepo vidi hda7.
Pošto se veoma slabo snalazim u konzoli,pitanje bi bilo,da li postoji neko elegantnije ili seljačkije rešenje od babranja po istoj?
Da li se može možda editovati /boot/grub/menu.lst?
Ovo se trenutno nalazi u tom fajlu:
timeout 15
color cyan/blue white/blue
foreground ffffff
background 0639a1
gfxmenu /boot/grub/message
title MEPIS at hda5, kernel 2.6.10
kernel (hd0,4)/boot/vmlinuz-2.6.10 root=/dev/hda5 nomce psmouse.proto=imps quiet splash=verbose vga=791
initrd (hd0,4)/boot/initrd.splash
title MEPIS at hda5, kernel 2.4.29
kernel (hd0,4)/boot/vmlinuz-2.4.29 root=/dev/hda5 nomce quiet splash=verbose vga=791 hdc=ide-scsi
initrd (hd0,4)/boot/initrd.splash
title Windows at hda1
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1
title MEMTEST
kernel /boot/memtest86.bin
Ako se može editovati taj fajl,šta u njega dodati da bi Grub video i Knoppix na hda7?
Hvala na strpljenju.

GRUB:Xp+Mepis+Knoppix=mali problem