Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Program ves masine

elitemadzone.org :: TechZone :: Klimatizacija i bela tehnika :: Program ves masine

[ Pregleda: 3251 | Odgovora: 9 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Azzrael
Dejan Citakovic
Beograd

Član broj: 52100
*.bg.wifi.vline.verat.net.

icon Program ves masine18.03.2005. u 15:48

Da li neko moze da mi posalje vremenski dijagram pranja ves masine (redosled i trajanje svih operacija). Hocu da izbacim programator i napravim isti ali sa mikrokontrolerom i grafickim display-om. Hvala unapred

P.S. Mozda je naucim i da kuva kafu
Dejan Citakovic
Arpel Automation
www.arpel.co.yu
18.03.2005. u 15:48 

fosil
Celje

Član broj: 52230
*.says.be.afraid.org.

icon Re: Program ves masine19.03.2005. u 17:19
Nešto s linijom ne ide kako valja, pa če možda biti više jednakih odgovora. Ja ti to ne preporučujem. Imam PS Gorenje 22S sa takvim programatorom. U 4-5 godina je crko 2 puta, ovaj treči se još drži. Jer nije bilo tragova vlage na njemu, pretpostavio sam, da mu je "vruče". Termički sam izolirao spremnik za vodu, pa je dobre 2 godine u redu. Mislim, da je to bio razlog crkavanja. Na tvom mestu bi popio kavicu u dobrom društvu, pa češ imati više od toga, jer češ uštedjeti puno love. Da ti kažem, predhodni PS s običnim programatorom mi je radio 20 godina bez greške, pa razmisli! LP u BG iz SLO
19.03.2005. u 17:19 

JOJO847
Serviser računala
Zagreb

JOJO847
Član broj: 14162
*.adsl.net.t-com.hr.

Jabber: jojo847@elitesecurity.org

icon Re: Program ves masine19.03.2005. u 20:47
A zgodna ideja, samo znaš razni programatori imaju i različite cikluse pranja, grijanja itd.
Pa najprije nebi bilo loše da kažeš koji je programator i mašina u pitanju.
As you know - wild is the wind
So wild is all our life
No time to hate

19.03.2005. u 20:47 

tdjokic

Član broj: 6736

icon Re: Program ves masine19.03.2005. u 21:04
Citat:
Azzrael: Da li neko moze da mi posalje vremenski dijagram pranja ves masine (redosled i trajanje svih operacija). Hocu da izbacim programator i napravim isti ali sa mikrokontrolerom i grafickim display-om.

Sa elektronikom prakticno nemam pojma. Medjutim, ipak mi se cini da ovde nesto ne stima. Recimo da si stavio ves u masinu, sipao prasak i sad treba da pocnes pranje. Koja je prva operacija? Ulazak vode u masinu kroz poznati elektromagnetski ventil. Ta operacija nije vremenski definisana. Ako je pritisak vode u cevima veci - pre ce se postici potreban nivo i obrnuto. Zatim, moras da imas kontrolu nivoa, nivostat, bez obzira da li se radi o mehanickom ili mikrokontrolerskom programatoru. Sledi druga operacija - predpranje. Opet zackoljica - ako je voda veoma hladna, druga operacija ne pocinje odmah nego se prvo voda greje da bi masina uopste krenula. Tako redom. Retko koja operacija je vremenski fiksna (centrifugiranje?), uvek imas neke parametre koji moraju da budu ispunjeni da bi stvar krenula dalje, odnosno se nesmetano obavljala. Dobro - i predpranje i pranje su na neki nacin definisani vremenski, ali ako se voda ohladi ili nivo smanji, onda se proces produzava dok se to ne vrati na potreban nivo.

19.03.2005. u 21:04 

fosil
Celje

*.says.be.afraid.org.

icon Re: Program ves masine19.03.2005. u 21:13
Imam diagrame, ali veoma stare (cca1980)
19.03.2005. u 21:13 

fosil
Celje

*.says.be.afraid.org.

icon Re: Program ves masine19.03.2005. u 21:20
imam i ona dva pokvarena, ako te možda to zanima? A transport?
19.03.2005. u 21:20 

Azzrael
Dejan Citakovic
Beograd

Član broj: 52100

icon Re: Program ves masine22.03.2005. u 14:57
Sto se tice vremenskog toka, to se da kontrolisati. Kao sto tdjokic rece, prvo ide primanje vode. Naravno zadrzao bih presostat. kad se bubanj napuni, presostat zatvori kontakt i kaze procesoru da nastavi. Onda predpranje. U ovom slucaju bih preko relea drzao ukljucen grejac sve dok ne postigne zeljenu temperaturu (nju bih merio digitalnim senzorom DS1820, a zadavao pre pocetka pranja i to cak u podeocima od po stepen). Cak sam razmisljao i o varijanti da stavim i fotosenzor koji bi merio zaprljanost vode i prema tome odredjivao trajanje predpranja, ali razmisljam jos uvek o tome. Ova automatika bi bila hermeticki zatvorena u kutiji od plexiglasa i sigurno bi radila mnogo duze nego ta fabricka (ja ovo pravim za sebe, a fabrika zivi od servisa i prodaje rez. delova).
U svakom slucaju hvala vam momci na savetima i sve pohvale za vas i za forum. Ja sam inace novi clan i veoma sam zadovoljan brojem postova i temama na forumu.
Dejan Citakovic
Arpel Automation
www.arpel.co.yu
22.03.2005. u 14:57 

Alexa01
Zemun

Član broj: 111161
*.maksnet.net.

Sajt: www.kbrk.co.yu

icon Re: Program ves masine26.06.2007. u 13:00
Azzraele imas moju punu podrsku. Ja sam to isto hteo da radim, samo nemam dovoljno znanja iz oblasti mikrokontrolera, tako da sam resio da neku postojecu elektroniku malo unapredim i da je stavim na staru gorenje masinu. Ona ideja sa foto senzorom je bezveze, to ti nece raditi kako treba, a imas i druge parametre koji govore koliko koji deo programa treba da traje. Duzina delova programa je uglavnom vremenski odredjena, osim grejanja. Kod nekih modela masina i grejanje je vremenski reseno, ali se nije pokazalo kao dobro resenje, jer nikad ne zagreje vodu na istu temperaturu zato sto ima par faktora od kojih direktno zavisi. To su temperatura vode, napon gradske mreze, temperatura okoline, ... Da ne duzim dalje jer to i nije toliko bitno. Stavis lepo termostat i zavrsis posao. Kad skeniram neke stvari, poslacu ti. Za sva pitanja i probleme na koje naidjes, a koja nisu vezana za mikrokontroler slobodno mi se obrati.

Pozdrav.
Ko hoce - ima nacina,
Ko nece - ima razloga.
26.06.2007. u 13:00 

elitemadzone.org :: TechZone :: Klimatizacija i bela tehnika :: Program ves masine

[ Pregleda: 3251 | Odgovora: 9 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.